ביטוח ישיר השתמשה בסעיף "הנהג העיקרי ברכב" כדי לדחות תביעות נגדה
אם נשאלתם בפוליסת הביטוח שלכם מי הנהג העיקרי ברכב, המידע יכול לשמש נגדכם בעת הגשת תביעה נגד חברת הביטוח
"חברות הביטוח מצאו פטנט חדש לדחות תביעות. איך הלקוח הממוצע אמור לענות על השאלה מי הנהג העיקרי ברכב", אומר בשיחה עם מעריב עסקים עו"ד אסף ורשה מומחה לדיני נזיקין וביטוח. ורשה החל להיתקל בתקופה האחרונה באמתלה חדשה, ולפיה תביעות ביטוח רכב מקיף נדחות בגין סעיף זה.
לדברי ורשה, כל המקרים שבהם נתקל בבתי המשפט בגין סעיף זה היו דחיות של תביעות מצד חברת ביטוח ישיר (חברת אי.די.אי ביטוח - מ.ר). אולם הסעיף קיים גם בפוליסות של חברות אחרות.
גם עו"ד חיים קליר, מומחה לדיני הביטוח, אישר את הדברים: "החברות משתמשות בסעיף הזה כדי לדחות תביעות או לכפות על המבוטח פשרה. לצערי יש שופטים שגם מקבלים את הטענה הפסולה הזאת".
לידי מעריב עסקים הגיעו כמה פסקי דין מהשנים האחרונות שעוסקים בנושא. ב-5 מהם קיבל בית המשפט את טענת התובעים וחייב את ביטוח ישיר בתשלום דמי הביטוח. במקרה אחד קיבל השופט את טענת ביטוח ישיר.
ורשה מסביר כי גם במקרה
הפרטי שלו הוא אינו בטוח לגבי זהות הנהג העיקרי. "אני רוכב על אופנוע ביום-יום ואשתי נוהגת ברכב שלנו לעבודה, מרחק שני ק"מ מביתנו, כך שמבחינת ימי שימוש היא הנהגת העיקרית ברכב. מנגד, אני נוסע כל שבת מאות ק"מ ברכב, כך שמבחינת קילומטראז' אני הנהג העיקרי".
יש לציין כי הבעייתיות של הסעיף בולטת עוד יותר במקרים שהמבוטח רוכש פוליסת שאמורה לכסות כל נהג ברכב בעל רישיון תקף.
מה ניתן לעשות? כדי להימנע מהפעלת הסעיף על-ידי חברת הביטוח במקרה תביעה "צריך להתעקש עם החברה על ביטול הסעיף או לרכוש את הביטוח בחברה שאינה כוללת את השאלה בפוליסה", מסביר ורשה.
מביטוח ישיר נמסר בתגובה כי "החברה מתמחרת את הפרמיה לפי הסיכון של המבוטח, וסיכון זה מושפע בין היתר מזהות הנהג העיקרי ברכב. מי שאינו מבין את המונח מקבל את ההסבר בפוליסה שנשלחת לביתו. המושג מלווה את החברה ואת תעריפיה מאז הקמתה". למותר לציין שיש גם פסקי דין הפוכים מאלה שהגיעו לידי מעריב עסקים.
מממשרד האוצר נמסר בתגובה כי "סעיף 'הנהג העיקרי' אינו נכלל בפוליסה התקנית לביטוח רכב. חברת ביטוח שהשתמשה במושג זה ולא הסבירה למבוטח בעת רכישת הפוליסה מה כוונתו, לא יכולה להסתמך עליו בקרות מקרה ביטוח".

מי הנהג העיקרי?
צילום: SXC
