בומברדיה תתמודד על השותפות בחברת האחזקות של הרכבת

בומברדיה תתמודד על השותפות בחברת האחזקות של רכבת ישראל, שעל הקמתה הכריז שלשום שר התשתיות והתחבורה; מנכ"ל בומברדיה ישראל: "הידע שלנו יכול להכניס לרכבת מיליוני שקלים"

יעל דראל | 7/3/2012 9:00 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: רכבת ישראל
"שותפות בחברת אחזקה היא טבעית מבחינתנו, ובהחלט נתמודד על כך", כך אמר אתמול מנכ"ל בומברדיה ישראל יוסי דסקל בהתייחסו להחלטת שר התחבורה והתשתיות ישראל כץ לפצל את רכבת ישראל ל-3 חברות. "יש לנו אינטרס עסקי, אבל גם ידע ומומחיות בתחום האחזקה שיכולים להכניס לרכבת מיליוני שקלים", הוסיף דסקל.

על-פי המודל שמסתמן, החברה-הבת החדשה בתחום האחזקה תוקם במהלך השנה הקרובה: 51% מהאחזקה יישארו בידי הרכבת, ואילו 49% הנוספים יוחזקו בידי השותף העסקי. לדברי דסקל, המודל החדש יוכל לייצר הכנסות לרכבת: "התחזוקה היא תחום שניתן לשפרו משמעותית, ומשמעות כל שיפור שלו היא רווח. ב-2011 בוטלו יותר מ-650 נסיעות ברכבת ישראל. זה נתון מדהים - ורוב הביטולים נובעים מתחזוקה לקויה". בבומברדיה טוענים שקרון נוסעים ממוצע מכניס כ-400 אלף שקל בחודש. "קרון כזה צריך טיפול תחזוקה - שעל פי הסטנדרטים של הרכבת כיום נדרש לו כמעט חודש. לכן מדובר באובדן הכנסה רב מאוד. את הטיפול הזה אנחנו יכולים לסיים ב-3 ימים - ומדובר בתוספת הכנה של מיליוני שקלים", אומר דסקל.

בבומברדיה טוענים עוד כי ביכולתם להתחייב לזמינות רכבות גבוהה מ-90% (בכפוף לקנסות בגין אי-עמידה ביעדים), לעומת זמינות של 85% שקיימת כיום ברכבת. המודל שהתווה השר כץ לצד יו"ר דירקטוריון הרכבת אורי יוגב ואנשי משרד האוצר יביא גם להקמתן של שתי חברותבנות נוספות. חברה בתחום המטענים ש-51% ממנה יוחזקו בידי שותף עסקי ו-49% ממנה בידי הרכבת; החברה השנייה בתחום הנדל"ן וצפויה להיות מוחזקת כולה בידי הרכבת.

כיום אחראית רכבת ישראל להובלה של כ-8% מכלל המטענים בישראל. בחברה העריכו בימים האחרונים כי המהלך החדש בתחום המטענים יאפשר לרכבת לשלש את פעילותה בתחום בתוך שנתיים. לפי הנתונים שלה, רכבת מטענים אחת מסוגלת להוביל מטענים שיחסכו 65 משאיות.

לפי גורמים ברכבת, החברה-הבת בתחום הנדל"ן תוכל להתקשר עם יזמים פרטיים לצורך הקמת פרויקט תחנה חדשה, אם יהיה צורך בכך. שר התחבורה והתשתיות סבור כי מבחינה כלכלית מדובר במהלך שיכניס מאות מיליוני שקלים לקופת המדינה.

לדברי השר כץ, "על-פי ההערכות העדכניות, רכבת ישראל תזדקק ל-16 מיליארד שקל ב-5 השנים הקרובות לצורך פיתוח ותחזוקה. גורם פרטי שיביא הון ויפעל ביעילות יביא לחיסכון של מאות מיליוני שקלים למדינה. כך גם בנוגע לחברת המטענים, היא תכפיל את הפעילות ותביא להכנסות נוספות. התחום השלישי, שכיום כלל אינו פעיל, הוא המיזמים והנדל"ן, ואנחנו חייבים לפתח אותו", אמר כץ.

בימים האחרונים נשמעו טענות מצד ועד עובדי הרכבת באשר ליכולותיה המקצועיות של בומברדיה בתחום התחבורה, ומובילי המחאה החברתית, בראשות דפני ליף ויוסי יונה, הגישו עתירה לבג"ץ שלפיה ההחלטה להעביר את התחזוקה ליצרנית אינה סבירה ומתעלמת מאינטרסים לאומיים.

דסקל הודף את הטענות ואומר כי "יש יותר מ-100 אלף רכבות שלנו בעולם. חברת בומברדיה היא יצרנית הרכבות הגדולה ביותר, ואנחנו כתבנו את ספרי התחזוקה לרכבת ישראל. די לציין שבומברדיה ייצרה עד היום יותר מ-4,000 קרונות זהים לאלה שסופקו לרכבת ישראל. אז איפה הידע המקצועי מצוי? זו טענה מגוחכת".

הטענה העיקרית שמעלים ליף ויונה בעתירתם היא כי העברת התחזוקה לידי היצרנית היא חלק מהפרטה זוחלת, שמשרדי הממשלה והנהלת הרכבת מעוניינים לבצע. "ההחלטה התקבלה ללא התייחסות כלשהי להשלכות הציבוריות הרחבות של מהלך זה, שאינו אלא - בסופו של יום - מהלך של הפרטה", לשון העתירה.

השר כץ דוחה את הטענה הזאת: "אין פה הפרטה. הרכבת נשארת חברה ממשלתית, והמהלך הזה לא מגיע כדי להחליף את רכבת ישראל, אלא כתוספת. עובדי הרכבת יושאלו לחברות הפרטיות שייכנסו לשותפות, ורק שכבה דקה של מומחים תובא מבחוץ. להפך, יידרש גיוס עובדים נוספים. אבל מובן שלוועד זה לא נוח, כי ברגע שמושאלים עובדים החוצה - זה מחליש את כולם".
צילום: יוסי אלוני
שר התחבורה ישראל כץ צילום: יוסי אלוני
"לא חשבו על רגולציה"

עם זאת, מומחים מזהירים מפני הטעויות שנעשו במודל הבריטי בתחום הרכבות. אחד מהם הוא ד"ר אמנון ריי כמן, מומחה למשפט ציבורי מאוניברסיטת חיפה, המתמחה בהפרטה. רייכמן ציין כי "החשש הוא שהמדינה מקדמת את המהלך הזה במהירות רבה מדי תוך כדי הסתכלות על הפן הכלכלי בלבד - מבלי לתת את הדעת על הרגולציה". לדבריו , "כבר בשלב הזה צריך לשרטט את גבולות המהלך. מדובר בתשתית לאומית, ועד עכשיו לא ברור כיצד תתבצע הרגולציה של הממשלה כלפי הרכבת במבנה החדש שלה".

רייכמן מדגיש כי סוגיית הרגולציה נחשבת כיום לכשל המרכזי במודל הבריטי. "כשגוף מופרט או שחלק ממנו מוצא לפעילות פרטית, צריך לחשוב מראש איך לפקח עליו. הבריטים נאלצו לשנות 3 פעמים את המנגנון הרגולטורי של הרכבת כדי להתאימו לצרכים ולפעילות החדשה. אם הנושא המשפטי לא יובהר מראש, עלול להיות פה נזק גדול יותר מתועלת".

ואולם , השר כץ טוען כי "ההשוואה למודל הבריטי לא נכונה, כי שם הפריטו ואנחנו משאירים חברה ממשלתית. מה שכן, יש צורך ברגולציה חדשה.

היה מחדל גדול כשפורקה רשות הנמלים והרכבות - דאגו רק לנמלים אבל שכחו לגמרי מהרכבת".

כץ מעריך כי בחודשים הקרובים, במקביל למהלך הקמתן של החברותהבנות החדשות, תסתיים הכנת חוק הרכבת, המסדיר את פעילותה בכל ההיבטים. "עד היום לא היה חוק לרכבת. בתקופה הקרובה אני מעריך שיהיה סוףסוף חוק כזה. הרגולציה שמתגבשת היא רשות ארצית לתחבורה בתוך משרד התחבורה. לאגף הזה יגויסו כמה מבכירי רכבת, ואלה יהפכו לרגולטורים".

בהתייחסו לתחזוקה ולבטיחות הדגיש כץ כי אחת הפעולות הראשונות שבכוונתו לקדם היא מתן סמכויות לחוקר התאונות הארצי בתחום התעופה, גם בתחום חקירת תאונות הרכבת. בינתיים, עד שהמהלך כולו יסתיים בעוד כשנה לפחות, מבהירים ברכבת כי צפויים גם מהלכי התייעלות, בעיקר בתחום האחזקה. על-פי גורמים בחברה, תחום זה צפוי לעבור רפורמה, שתכלול בין השאר גיוס מנהלים מקצועיים.

"בחזון שלי יהיו מערכת של תשתיות וציוד משוכלל ושירות ברמה הגבוהה. זה בוודאות יקרה - בין שבהסכמה ובין שלא", הבטיח כץ.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים