כלכלת הבחירות כבר מאחורינו
עם יד על הלב: האם נתניהו היה מיישם את חוק חינוך חינם מגיל 3 ללא המחאה? למישהו יש בכלל ספק שהוא ישתמש ביישום המלצות הוועדה כחלק מקמפיין הבחירות שלו?
הצעדים הפופוליסטיים הנוגעים לכלכלת הכיס התרחשו עוד בטרם הוכרז רשמית על הקדמת הבחירות לכנסת. הדוגמה הבולטת ביותר לכך היתה ההתערבות הבוטה במחירי הדלק. ראש הממשלה בנימין נתניהו התערב פעמיים מאז תחילת 2012 בעניין ייקור הבנזין והורה להפחית את המס על הבלו.
זה כבר לא יקרה פעם נוספת. גם לגבי מחירי החשמל היה סיפור דומה. על-פי עמדת רשות החשמל מסוף 2011, מחירי החשמל אמורים היו לזנק בעשרות אחוזים. בפועל ההתייקרות מותנה ונפרסה על פני כמה שנים כדי להקל על הצרכן.

בנימין נתניהו. הממשלה חרגה ב-20 מיליארד שקל מיעד הגרעון צילום: ראובן קסטרו
המלצות הוועדה היו לטעמי נכונות וכבר מזמן היה מקום לשינוי המדיניות הממשלתית בנוגע לזוגות צעירים. אבל עם יד על הלב: האם נתניהו היה מיישם את חוק חינוך חינם מגיל 3 ללא המחאה?
למישהו יש בכלל ספק שהוא גם ישתמש ביישום המלצות הוועדה כחלק מקמפיין הבחירות? הממשלה חרגה ב-20 מיליארד שקל מיעד הגרעון התקציבי ל-2012. את החריגה היא לא תתקן מיד
בצעדים לא פופולריים, אלא תמתין לאחר הבחירות.
שר האוצר יובל שטייניץ לא יעז מהיום והלאה לבצע שום צעד המרמז אפילו על כלכלת בחירות. גם לא נתניהו. לא כדאי להם לנסות את נגיד בנק ישראל פרופ' סטנלי פישר, שכבר תקף את נתניהו על התערבותו במחירי הדלק. כל הטבה, אם תינתן, תיבחן ב-7 עינים . אולי הם ישתדלו למנוע התייקרויות יזומות, אבל יעשו את זה בשקט.
נתניהו ושטייניץ לא יעזו לסכן את הצלחת המדיניות הכלכלית של 3 השנים האחרונות, אלא ינסו למנף אותה. ציבור השכירים צריך להיות שבע רצון אם ההבטחות שכבר ניתנו להם במסגרת ועדת טרכטנברג אכן ייושמו בסופו של דבר במלואם.