ועדת קדמי: מחירי המזון בישראל גבוהים ב-20% ממדינות ה-OECD
דוח הוועדה שפורסם היום חושף את עיקרי המלצותיה לגבי שוק המזון, ביניהן קידום תחרות בשיווק הקמעונאי, הגבלת הגידול בנתח השוק של קמעונאיים דומיננטיים, טיפול בקשרי ספקים-קמעונאים, ועידוד שקיפות מחירים

סידור מדפים ברשת מזון. קשרים בעייתיים בין ספק לקמעונאי צילום: יוגב אטיאס עריכה: גלעד לוסטיג
הצוות השווה את רמת ומגמת המחירים בישראל ביחס למדינות נוספות. בין השאר נמצא כי מחירי המזון יקרים בישראל בהשוואה בין לאומית. ב-2005 המחירים היו נמוכים ב-10%-20% מאילו שבמדינות ה-OECD, ב-2008 ו-2010 עלו המחירים ב-10%-20% . הדוח קובע כי קצב התייקרות המחירים בישראל גבוה : מספטמבר 2005 ועד יוני 2011 עלו מחירי המזון בישראל ב-5% לעומת 3.2% במדינת ה- OECD.
הכשלים המרכזיים בענף לפי הדוח הם ריכוזיות במקטעי האספקה והקמעונאות, קשרי ספק- קמעונאי בעייתיים וחוסר בשקיפות במחירי המוצרים לצרכן . כמו כן בהשוואה למדינות ה-OECD, מניתוח ריכוזיות של 22 קטגוריות מוצרי מזון, בשנת 2010 ישראל הייתה הריכוזית ביותר ב-11 קטגוריות ושנייה ב-5 .
הדוח אף מצביע על כך כי בישראל 2 רשתות שיווק מרכזיות, שנתח השוק שלהן משנת 2009 עומד על 64% - החמישי בגובהו במדינות ה-OECD. כתוצאה מכך יש תחרות מועטה בין מעט שחקנים בענף ולכן אין לחץ להורדת מחירים. כמו כן, מסים הוטלו ישירות על הצרכנים וגם כאשר ירדו , המחירים לצרכן לא ירדו בהתאמה.
בואו להמשיך לדבר על זה בפורום צרכנות-
