ילד אסור, ילד מותר: כל המיתוסים הקשורים למחלות חורף
האם הליכה ברגליים יחפות גורמת למחלה? האם אכילת גלידה גורמת להצטננות? בדקנו עבורכם רשימת מיתוסים הקשורים למחלות החורף בקרב ילדים ויש לנו כמה הפתעות
תשובה: ממש לא. מעברים משמעותיים בין טמפרטורות יוצרים
תשובה: ממש לא. כפות רגלים חמות תורמות משמעותית לתחושת החום שלנו אך הליכה עם רגלים יחפות לא גורמת לתחלואה.
תשובה: לגבי דלקת אוזן תיכונה (הדלקת האופיינית לעונת החורף) אין הדבר נכון. לגבי דלקת אוזן חיצונית, כניסת מים ממושכת של מי בריכה או ים יכולה לגרום לדלקת אזן חיצונית שזו למעשה דלקת של עור תעלת האוזן. כשמדובר על מי אמבטיה – זה מצב נדיר.

תשובה: ממש לא. אכילת אוכל קר אולי פחות מזמינה ואטרקטיבית בחורף הקר אך לא גורמת למחלות.
תשובה: חדרי שינה צריכים להיות מאווררים. אין חובה לפתוח חלונות אם חדר הילדים מאוורר היטב וכמובן מחומם לטמפרטורה המותרת בחודשי החורף - 22-23 מעלות.
תשובה: בגדים עבים מסרבלים את תנועות הגוף ומורידים את אפשרות הגמישות התנועה והשליטה של הילד בגופו. יש לזכור שלתנועות הגוף גם תפקיד בשמירת חום הגוף. על מנת לחממו עדיף מספר שכבות דקות ומחממות. כך הוא יוכל לנוע בחופשיות.

תשובה: חימום שמוריד את הלחות היחסית הוא פחות נעים למערכת הנשימה שלנו. הריסים בדרכי הנשימה עובדים פחות טוב בתנאים אלה וההרגשה הרעה מוחמרת שבעתיים במידה ואנו מנוזלים. לכן בהחלט רצוי להפעיל גם מכשיר אדים שיחדיר לאוויר החם גם לחות.
תשובה: צמיחת שיניים לא גורמת לחום גבוה. יתכן חום נמוך - עד 38 מעלות וייתכן שהילד ירגיש פחות טוב וייבב יותר. במידה והילד סובל מחום, מומלץ לתת לו תרופה להורדת חום ושיכוך כאבים (כמו אדוויל ילדים).
תשובה: לא הקור ולא הגשם גורמים להצטננות. הוירוסים של עונת החורף שמתפשטים ביתר קלות בחדרים הסגורים והצפופים בחדרי הגן והלימוד הם אלה שגורמים להצטננות. כמובן שיש גם גורמים אלרגניים שגורמים לנזלת אלרגית.
תשובה: נזלת ירוקה או צהובה סמיכה מראה על ריכוז גבוה של לויקוציטים בנזלת ולמעשה מראה שאמנם הסיכוי לחיידקים שהתרבו בנזלת הוא גבוה. במצב זה, יש סיכוי גבוה יותר ללקות בדלקת אזן או מערות אף והסיכוי למתן אנטיביוטיקה עולה.
ברוב הפעמים ניתן להבחין בנזלת ירוקה רק בבוקר, לאחר שעמדה זמן רב באף ולאחריה מגיעה נזלת צלולה, ואז אין בעיה. הורים לילדים קטנים נוטים לחשוב שאם הנזלת המוגלתית נמשכת יותר מעשרה ימים, מדובר, כמו אצל הגדולים, בסינוסיטיס שצריך לטפל בו באנטיביוקטיקה, אך לרוב אין צורך בכך.

תשובה: כשלילד יש חום, עדיף שינהג לפי הרגשתו בנושא האוכל. לכן כדאי לזרום איתו. בדבר אחד לא כדאי להתפשר - חייבים לשתות הרבה. תהליך המטבוליזם גבוה ומוגבר וצורך הרבה מים.
תשובה: החום הוא סימן ולא מחלה. בדרגות החום הרגילות שנצפות במרפאת הילדים - עד 40 מעלות לא נהוג לחשוב שקיים נזק. המוח סובל בדרגות חום יותר גבוהות, לכן חום קיצוני, מעבר לדרגה זו, מחייב התייחסות יותר אגרסיבית.
תשובה: שפשוף העור באלכוהול נותן הרגשה של קור עקב התאיידות מהירה אך לא מוריד את החום. פעולה זו אסורה בתכלית האיסור.
תשובה: צריך לחסן ילד כשהוא בריא. אנו זקוקים למערכת חיסון שכרגע פנויה להיחשף לגורמים חיצוניים שמוזרקים לילד על מנת שיתחסן. חום גוף גבוה גם ממסך תופעות לוואי אפשריות.
תשובה: מסוכן ביותר. טמפרטורת חדר גבוהה מעלה את הסיכון למוות בעריסה. מותר לחמם עד מקסימום 22-23 מעלות.
ד"ר אהרון גרומן הוא מומחה לרפואת ילדים, מנהל מחוז של היחידה להתפתחות הילד במכבי ובעל קליניקה פרטית לרפואת ילדים.