מאוזן לאוזן: כיצד נלמד את ילדינו להקשיב?
יכולת ההקשבה היא מיומנות נרכשת ואפשר לפתח ולטפח אותה. הנה כמה דרכים שיעזרו לכם ללמד את הילדים להקשיב לאחרים, ולעצמם
קשב אמיתי לדברי הזולת מעניק לאדם המקשיב תחושת ביטחון ומעודד אותו להיפתח ולשתף גם בחוויות אישיות טעונות, ללא פחד מהיותו מושא ללעג, שיפוטיות או ביקורת. הקשבה מקרבת בין בני אדם, תוך הקניית תחושת אכפתיות, שייכות והבנה. הקשבה פעילה ועקבית אף מאפשרת לנו להבין את הזולת טוב יותר ולזכות באמונו. ולבסוף, לעצם ההקשבה יש גם ערך מרפא והיא בונה גם תחושה חיובית של ערך עצמי.
למרות הרצון לחנך ולהקנות לילדינו בסיס ערכי, יש הורים המתקשים ללמד את ילדיהם להקשיב ולקבל אחרים בסביבתם, בפתיחות ובסובלנות. מדובר במשימה לא פשוטה ועם זאת, הכרחית וברת השגה.
החדשות הטובות: ההקשבה הינה מיומנות נרכשת, וככזו, ניתן לפתח אותה, לטפח ולשפר אותה.
בעוד ישנה חשיבות ללימוד ילדים כיצד להקשיב לאחרים, חשוב לא פחות ללמד אותם כיצד להיות קשובים לעצמם, לצרכיהם הרגשיים ולאור צרכים אלה, גם לנהל שיחה משמעותית עם אחרים בסביבתם.

1. צרו אקלים משפחתי של הידברות והקשבה - הקנו ערכים של כבוד לבני המשפחה, סובלנות והידברות ודבקו בהם גם במהלך ויכוחים, אי הסכמות ומריבות. כמו כן, השתדלו לשמש עבור ילדכם מודל מבין וקשוב. הקשיבו לדבריהם בבית ללא שיפוטיות או ביקורתיות וגלו ערנות לצרכיהם. הורה שמביע אמפתיה ורוכש את אמונו של הילד, יגרום לילדו להרגיש נוח לשתפו בתחושותיו וכן לגלות רגישות לחבריו ובני משפחתו.
2. שאלו את הילד לרגשותיו והתחשבו בהם - על מנת ללמד את הילד להקשיב לאחרים, עליו להיות מיומן בהקשבה לעצמו. יש לעודד ילדים לבטא את רגשותיהם ללא חשש מזלזול או הענשה. שאלו אותם "איך זה גרם לך להרגיש?", "למה אתה מתכוון?", ועודדו אותם ב"מאוד מעניינים אותי הדברים שאתה מעלה", "אני מאד רוצה לשמוע עוד". אפשרו לילד לבטא גם תחושות קשות של פחד או חוסר שביעות רצון תוך עידודו לקבל החלטות נכונות עבורו.
3. חזקו את הילד על התנהגויות של הקשבה ושבחו אותו - אמרו לו כמה אתם גאים בו על ההקשבה שגילה, על הרגישות לדברי בני משפחה או חברים ועל התנהגויות של סיוע ותמיכה באחרים. ציינו את התנהגות הילד לשבח בפני אחרים משמעותיים בסביבתו ("אני רוצה לשתף אותך איך אתמול דניאל תמך באחיו הקטן ברגישות ובבגרות", "אני חייבת לומר לך כמה אני מעריכה את העובדה שהקשבת לסבתא וניסית לעזור").
4. למדו את ילדיכם לגלות תשומת לב לממדים שונים בתהליך ההקשבה - אפשר להקשיב גם למילים שלא נאמרות, לטון הדיבור, להבעות הפנים ולשפת הגוף ("אחותך נראית לי קצת עצובה כרגע, יכול להיות שהיא נעלבה?", "איך לדעתך אריאל מרגיש אחרי מה שקרה?").
5. הביאו את ילדיכם להכרה כי לכל אחד נקודת מבט שונה - אמפתיה פירושה, הבנת האחר מנקודת מבטו ולא מנקודת מבטנו. למדו את ילדיכם כי לאנשים שונים יש מחשבות, רגשות ועמדות שונות וכי כל אחד ראוי לכבוד והבנה.
6. שתפו את ילדיכם ברגשותיכם - חלקו עמם אירועים משמעותיים, מחשבות, עמדות ורגשות. תנו להם הזדמנות להקשיב לכם ולהתרשם כי גם הורים, כבני אדם זקוקים להקשבה, תמיכה ועידוד לעיתים ("היה לי יום לא פשוט בעבודה", "רבתי
ד"ר שירי דניאלס היא המנהלת המקצועית של ער"ן.
ארגון ער"ן מציין השבוע 40 שנה להיווסדו ומכריז על שבוע ההקשבה הלאומי. במסגרת האירועים יתקיים היום (3.1) בהאנגר 11 בנמל תל אביב אירוע התרמה מוסיקלי בשם 'התשמע קולי' שכל הכנסותיו יועברו כתרומה לארגון.
לער"ן ניתן לפנות 24 שעות ביממה בטלפון 1201 או באתר. ניתן גם לתרום 10 שקלים ע"י שליחת המילה 'הקשבה' ב-sms למספר 1144.