מקום לא בטוח: שני שליש מתלמידי בית הספר היסודי חוו אלימות
ממחקר חדש ומקיף בנושא אלימות בבתי ספר יסודיים בישראל עולה כי שני שליש מהתלמידים חוו אלימות ורבים מדווחים על תחושת פחד וחוסר ביטחון. חומר למחשבה, ובעיקר לפעולה

תחושת פחד וחוסר בטחון. אס אקס סי
המחקר נערך בקרב מדגם של כאלף תלמידים בכיתות ד-ו', וכ-70 אנשי צוות ב-12 בתי ספר ממלכתיים. מתוצאותיו עולה כי ילדים בגילאי 12-9 חווים בבית הספר תחושות של תוקפנות, ניכור, רוע ופחד עזים. ככה זה נראה במספרים:
57 אחוז מהתלמידים דיווחו על אלימות, 63 אחוז מהילדים סיפרו על תחושות של פחד וחוסר ביטחון בין כותלי בית הספר ו-47 אחוז מהילדים חוששים מאוד שמא יאיימו עליהם ילדים אחרים ויפגעו בהם.
במחקרה בחנה ד“ר ראובני חמישה דפוסי אלימות רווחים בבתי ספר יסודיים: אלימות פיזית, מילולית, רגשית ומינית ופגיעה ברכוש פרטי.
הנתונים מלמדים כי האלימות המילולית - קללות, כינויי גנאי, העלבות, איומים ועוד - היא השכיחה ביותר, וכי 93 אחוז מהילדים נחשפו אליה. אחריה באה האלימות הפיזית - מכות, סטירות, נשיכות, דחיפות, חנק, משיכת שיער, ש-78 אחוז מהילדים שדווחו על אלימות סובלים ממנה. ל-50 אחוז מהילדים פגעו ברכוש הפרטי, ואילו 52 אחוז היו קורבנות של אלימות רגשית. מתוכם היו 24 אחוז מהילדים עדים לאלימות רגשית, נידוי וחרמות כלפי חבריהם. 14 אחוז מהילדים סבלו מחרם חברתי, בדידות וניכור, שנמשכו לעתים כמה שנים.
בתחתית הדירוג הייתה האלימות המינית, שמספריה מבעיתים: 20 אחוז מהילדים היו חשופים במהלך שנת הלימודים להפשטה בכוח, הצצה בשירותים, נגיעה באיברים אינטימיים ועוד.
לדברי ד“ר ראובני, תוצאותיה של האלימות פוגעניות ביותר. על פי המחקר, נגרם נזק נפשי ורגשי ל-67אחוז מהילדים, ונזק קוגניטיבי ל-52 אחוז מהם. לדבריה, אלימות, על כל דפוסיה, משפיעה על בנות יותר מאשר על בנים, "אולי בגלל שבנות חשופות יותר מבחינה רגשית", היא אומרת.
הבנים מושפעים במיוחד מאלימות המופעלת נגד רכושם הפרטי, "בדומה לזכר מבין בעלי החיים, בנים רואים בכך פלישה לטריטוריה שלהם ופגיעה בגבריות", מסבירה ד“ר ראובני, ומוסיפה: "מעציב היה לגלות שאלימות מילולית נעשתה נורמטיבית, עד כי רק כרבע מהתלמידים טענו שהיא פוגעת בהם לאורך זמן.
"חשיפה ממושכת לאלימות מילולית יוצרת קהות חושים והתרגלות למצב, אבל זה לא הנזק היחיד. ילדים שהיו קורבנות לאלימות סובלים מתופעות של הסתגרות, התנהגות תוקפנית, פחד ללכת לבית ספר, בעיות בלימודים, סיוטים והפרעות שינה, חרדה, הרטבה, הערכה עצמית נמוכה, דיכאון ומחשבות על או ביצוע מעשי התאבדות".