הגיע הגיל להתחיל: מעבר מוצלח לאוכל מוצק

כשתינוק טועם לראשונה אוכל מוצק, הוא עובר מתלות מוחלטת באם לעצמאות. כיצד עוברים בהדרגה לאכילת מוצקים ואיך גורמים לתינוק לחבב את הכפית?

אלה נחום אמיתי | 29/8/2012 6:37 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
יכולתו של התינוק לאכול אוכל מוצק היא אבן דרך חשובה בהתפתחותו. את המעבר מיניקה לאכילת מזון מוצק חשוב לבצע באופן נכון, הן מבחינת סוג המזון המוגש לראשונה, טעמו וצורתו והן מבחינת מוכנותו הנפשית והפיזית של התינוק.

לפי הנחיות משרד הבריאות יש להתחיל בנתינת "טעימות" של אוכל מוצק בגיל 17 שבועות במטרה לחשוף את התינוק למרקמים, צבעים, טעמים וריחות מגוונים. במהלך שלב הטעימות התינוק נחשף לגירויים שלא הכיר וכך מתנסה ומאמן את שרירי הפה לקראת לעיסה.

חשוב להבין, כי המעבר למוצקים כולל בתוכו תהליך גמילה מבקבוק או הנקה. בסופו של התהליך רוכש התינוק עצמאות מלאה בה הוא אוכל לבד ומחזיק מזלג וכפית. עד לרכישתה של עצמאות זו התינוק עובר תהליך מורכב: מפעולת מציצה - ללעיסה, מתלות מוחלטת באם - לעצמאות, מחלב אם - לטעמים מגוונים ומבקבוק - לכפית. המעבר הזה אינו פשוט ואף מורכב ודורש הסתגלות מחדש, לכן חשוב לבצע אותו בצורה נכונה, בזמן הנכון לילד, באווירה נעימה וללא הפגנת לחץ.
שאטרסטוק
חשוב לבצע את המעבר באווירה נעימה וללא הפגנת לחץ. שאטרסטוק
איך לוקחים החלטה?

הצלחתו של התהליך תלויה רבות בנו ההורים. ראשית, אנחנו צריכים ולהאמין כי התינוק שלנו בשל למעבר. במידה ואנו חוששים, עדיף כי נדחה את המעבר. כל חשש שלנו יועבר באופן ישיר לתינוק שעלול לפתח בעקבותיו סלידה מאכילת מוצקים, מה שיקשה גם על הגמילה מבקבוק.

שנית, יש להחליט

על זמן מתאים לביצוע המעבר. ישנם הורים המעדיפים מסיבות שונות להמשיך להניק את התינוק, או לחילופן לתת אוכל מרוסק בבקבוק. הנקה עד גיל מאוחר ללא הצעת מוצקים, יכולה לגרום לתלות מוחלט באם, אשר תמנע את ההיפרדות מן הדמות המטפלת, ההכרחית לפיתוח עצמאותו של התינוק.

איך מתחילים?

את שלב הטעימות יש להתחיל בהדרגה, כדאי להושיב את התינוק על טרמפולינה או בחיק ההורה (כל עוד התינוק אינו יושב באופן עצמאי אין להושיב אותו בכיסא אוכל) ולדאוג לאווירה נעימה ורגועה. מומלץ גם להכין את המצלמה. זהו שלב מאוד מרגש וכדאי לתעד אותו.

בהתחלה, מציעים לתינוק ירק או פרי ולאחר מספר ימים ירק ופרי מסוג אחר, וכך הלאה, עד שניסיתם את כל הסוגים. עם הזמן יש לערבב את הירקות או הפירות ולהוסיף חלבונים, דגנים וקטניות.

במידה והחלטתם להציע לראשונה ירקות, מומלץ להציע בטטה. אחרי יומיים הוסיפו לתפריט תפוח אדמה ולאחר יומיים נוספים - קישוא. ניתן לגוון עם גזר ודלעת.

לאחר מספר ימים שבהם הצעתם ירקות, ניתן להתחיל להציע פירות. נהוג להתחיל בבננה ולהוסיף בהדרגה תפוח, אגס ומלון. עם טעימת תותים כדאי מעט להמתין עקב אופיים האלרגני.

לאחר תקופה בה הצעתם ירקות ופירות, ניתן להכין מרק ירקות משולב בבשר כמו הודו, העשיר מאוד בברזל. בהדרגה כדאי ורצוי להעשיר את מרק הירקות בדגנים (קינואה, שיבולת שועל) וקטניות (עדשים, אורז).

את הפירות אפשר וכדאי להעשיר בשומן כמו טחינה או ממרח שקדיה. רצוי לא לתבלן את מרק הירקות. כדי להוסיף טעם וריח למרק ניתן להשתמש בתבלון "טבעי" של עשבי תיבול כמו כוסברה, שמיר ופטרוזיליה המכילים ערך תזונתי רב.  

במהלך שלב הטעימות חשוב לשים לב לתגובות אלרגניות של התינוק כגון פריחה, הקאה, שלשול או עצירות. במידה והתינוק הגיב בצורה זו יש להוריד את הירק או הפרי החדש שהוספתם לתפריט. מומלץ להמתין עם מזונות כגון דבש עד גיל שנה, מוצרי חלב מגיל תשעה חודשים ולהמתין עם מתן סוכר ומלח - כי פשוט כרגע אין שום סיבה לתת.

יש להאכיל את התינוק בכפית ולדאוג לטמפרטורה מתאימה של האוכל, מומלץ לא להשתמש באותה כפית בכל האכלה בכדי שהתינוק לא יפתח בה תלות מוחלטת.

לכפית תפקיד חשוב בתהליך המעבר למוצקים, היא מחליפה את פטמת הבקבוק או האם וחשוב לתת לתינוק להתיידד עימה. בשלב הראשון הכפית מהווה חלק בלתי נפרד מהמאכיל (מנקודת מבטו של התינוק), בהמשך, התינוק ירצה "בעלות" על הכפית ויש לאפשר לו, אין למנוע ממנו או להיכנס איתו למאבקים. אפשרו לו להכיר את הכפית, לנסות לאכול ממנה – זהו השלב הראשון בו הוא מפתח את עצמאותו.  

קיי-אר-טי
בשלב הראשון הכפית מהווה חלק בלתי נפרד מהמאכיל. קיי-אר-טי
אז איך נעבור את הטעימות בהצלחה?

1. סבלנות - כל תינוק מגיב בצורה אחרת לאכילת מוצקים, יכולת ההסתגלות וזמן ההסתגלות משתנים מתינוק לתינוק. היו סבלניים וזכרו לא להיכנס למאבקים בנושא האוכל. לאווירה שלילית עשויה להיות השפעה לטווח ארוך.

2. עקביות וסדר - חשוב לשמור על עקביות בכל הקשור לחינוך וגידול ילדים, כך גם בתהליך המעבר למוצקים. כאמור, בתהליך זה מתנסה הילד בכישורי אכילה אחרים מאלה שהיה מורגל בהם. כדי לתרגלם ולפתחם עליו להתנסות באכילה באופן קבוע. חשוב לחשוף את התינוק מדי יום ומומלץ בשעות קבועות, יחד עם זאת, יש להקשיב לתינוק. במידה וחל שינוי כלשהו המשפיע עליו כמו מחלה, אין להכריח אותו לאכול.

3. טיימינג נכון - אין להציע לתינוק אוכל מוצק בסמוך להנקה או בקבוק. וגם לא כאשר הוא רעב. הזמן המומלץ בין ארוחות הינו שלוש שעות, בתוך כך, כדאי לתת טעימות כשעתיים מההנקה, כמו כן, כדאי לחשוף את התינוק לאוכל מוצק בעיקר בשעות הבוקר כדי להיות ערים לתגובות אלרגיות שונות שעלולות להתפתח.

4. היענות והקשבה - חשוב להקשיב לתינוק ולשים לב לאותות שהוא משדר אלינו. האם הסיטואציה נעימה לו? האם הוא נהנה מהאוכל? האם חש מתוסכל?. עלינו לפעול בהתאם לתחושות שהוא מפגין. במידה והתינוק מגיב בצורה שלילית לטעימות, יש להתאזר בסבלנות ולנסות שוב ושוב בצורה המתאימה לו. זכרו, הקשבה והענות לצרכיו תאפשר לו לצלוח את שלב הטעימות במהרה.

5. מעקב אחר איתותים פיזיים - במהלך הטעימות נחשף התינוק למאכלים שונים שיכולים לעורר אצלו תגובות שונות כגון ליחה, עצירות וכדומה. בצעו מעקב אחרי הטיטולים של התינוק, העור שלו ושימו לב אם הוא מנוזל מהרגיל.

לסיכום, המעבר לאכילת מוצקים מסמל עבור התינוק את השלב הראשון למעבר לעצמאות. עלינו לתמוך בו, להיות עימו ולהקשיב לו.  כמו כל שלב התפתחותי, גם שלב זה יכול להביא עימו קשיים ותסכולים. אמפתיה, סבלנות ועקשנות יעזרו לכם לצלוח את המעבר וליהנות ממנו.

אלה נחום אמיתי, M.A ייעוץ חינוכי, מרצה בקורס ייחודי להכשרת יועצות לתזונת תינוקות במכללת עידן ההורות.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מחשבון הריון

אנא הזיני את תאריך המחזור האחרון שלך:

פייסבוק

מדורים