קרוב לאמא: הנקה בימים הראשונים לאחר הלידה

שלב ההגעה הביתה אחרי הלידה מתאפיין בחוסר ודאות גדולה ומעורר שאלות כמו: האם יש לי מספיק חלב? איך יודעים שהתינוק יונק מספיק? ואיך מתמודדים עם הגודש? יועצת ההנקה עומר מלי הנגבי מסבירה מה צפוי לכן בימים הראשונים בבית

עומר מלי הנגבי | 16/8/2012 9:27 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
שלב הלידה הסתיים ואנחנו חובקות בידנו תינוק קטן עם הריח הכי מדהים בעולם. היום הוא היום השלישי אחרי הלידה לערך. הגענו הביתה ואנחנו עסוקות בנסיונות להתפקס על התמונה החדשה של חיינו.

תהליך הכניסה הביתה לא קל. בנוסף לשינויים ההורמונלים ומצבי הרוח שפוקדים אותנו בימים אלה, מתערער גם משהו בביטחון שהצלחנו לייצר עד כה. אנחנו מתחילות לחפש מקום נוח להניק בו אחרי שהתרגלנו כבר לכורסת הבית חולים, מנסות למצוא תנוחה נוחה להנקה והסטרס שאנחנו נתונות בו מתחיל לתת את אותותיו.

וישנם גם שינויים פיסיים - בערך בשלב זה, ביום השלישי או הרביעי לאחר הלידה, הקולוסטרום הופך לחלב ואנחנו נמצא את עצמנו עם שדיים גדולים בערך פי שלוש מהרגיל. לא דבר קל להתרגל אליו. 

>>> לחלק א' של המאמר: הנקה בשעות שלאחר הלידה
cc-by-david terrazas
תינוק קטן, שינויים גדולים. cc-by-david terrazas
מזל טוב - הגיע החלב

הגוף מייצר תחילה הרבה יותר חלב ממה שהתינוק צריך כדי להבטיח את הזנתו המיטבית. בכל יום שעובר, הגוף "לומד" את התינוק ומווסת את כמויות החלב לפי דרישתו. כך נוצרת מערכת של היצע וביקוש, מערכת גמישה דינמית וקשובה.

אם לא ננהל את המלאות בשד, היא עלולה להפוך לגודש ומשם במהירות למצב דלקתי. כדי למנוע סיבוכים מיותרים חשוב להתייחס לכך ברצינות וכמה שיותר מהר. הדבר המומלץ ביותר הוא

להיכנס עם התינוק למיטה, להתפשט ולתת לו לינוק ולרוקן את השד בצורה היעילה ביותר.

במקביל, חשוב לבצע הרבה עיסויים בשד. העיסויים יתבצעו מהלימפה לכיוון הפטמה והמטרה שלהם היא להניע את החלב בשד. ברגע שהחלב לא ינוע ולא ישתחרר מהשד, יווצרו גושים, מה שעלול בהמשך להפוך לסתימה ודלקת. רצוי מאוד לשלב את העיסוי עם הנחת קומפרסים קפואים ותכופים על השד למשך 20 דקות, ועם סחיטה ידנית.

שאטרסטוק
אם לא ננהל את המלאות בשד, היא עלולה להפוך לגודש. שאטרסטוק
זמן מנוחה

בשבועות הראשונים לחיי התינוק, הוא עירני יותר בלילה וישנוני ביום, ממש כפי שהיה בבטן. חשוב להיות סבלנים אליו ולהבין שמצב זה ישתנה ויתאזן ולתת לו את זמן ההסתגלות ללא הבעת תסכול מצידנו. תקופה זו עלולה להיות מתישה מאוד ומבלבלת, לכן חשוב לנסות לחלוק עם הבעל את שלב העירות, כדי שבזמן שהתינוק לא יונק, תוכל האישה לישון ולצבור כוחות.

כשהתינוק יונק, נוצרת סמביוזה מאוד אינטימית בינו לבין אמו והבעל מרגיש את עצמו פעמים רבות מחוץ למשוואה. חשוב לשתף את האבא בכל מה שניתן. ניתן למשל, להניח את התינוק על אביו כך שישמע את דפיקות ליבו וירגע. כך כולם יהיו מרוצים.

איך יודעים שהתינוק יונק מספיק?

יום השחרור מבית החולים מבלבל מאוד, אבל לפחות שם התנהל מעקב אחר המשקל של התינוק והיתה אינדיקציה לגבי כמויות ההזנה. בבית אמנם אין לנו משקל מתאים לשקילת התינוק, אך יש כלים אחרים לעקוב אחר יעילות ההנקה.

ישנם כמה "חוקים" חשובים שיוכלו לעזור לנו בחודש הראשון. כדאי לזכור את הספרות - 8,6,4. המספרים האלו מסמלים את כמות הנקות והיציאות של התינוק ב 24 שעות - כלומר ביממה. המדדים הרצויים הינם - מינימום 8 הנקות, מינימום 6 חיתולים עם שתן ומינימום 4 חיתולים עם צואה. חשוב לשים לב שחיתול עם צואה מכיל לרוב גם שתן בתוכו. במידה ואנחנו מקבלים בשטח אינדיקציות פחות טובות, רצוי לפנות לאחות או ליועצת הנקה.

שאטרסטוק
שימו לב למספרים כדי לקבל אינדיקציה לגבי הזנת התינוק. שאטרסטוק
צד אחד או שני צדדים?

להנקה אין חוקים, כל אם ותינוק בונים לעצמם סגנון הנקה משלהם. זה תלוי בהרגלים שנוצרים עם הזמן, בתצרוכת החלב של התינוק וביכולת הייצור של האם. ההנחיה "היבשה" היא להניק מצד אחד, לחכות שהתינוק יתנתק לבד מהשד וברגע שמסיים -  תמיד להציע לו את הצד השני, כי תמיד יש סיכוי שירצה לינוק עוד. עם הזמן מתהווה דפוס הנקה קבוע פחות או יותר.

תנוחות רצויות

תנוחות הנקה יש עד בלי סוף, כל תנוחה מתאימה למצבים שונים, זה חלק מהכיף ומיעילות העניין. התנוחה המתאימה תלויה במבנה וגודל השד, גודל התינוק ויעילותו. העקרונות החשובים שצריכים להנחות אותנו הם שבטן התינוק תהיה מכוונת אלינו כדי שלא יצטרך לאמץ את הצוואר. הפטמה ממוקמת אל מול אף התינוק ולא אל מול הפה, ובהתחברות לשד - התינוק עוטף את הפטמה כך שאינו נוגע בה וחולב את השד כתוצאה ממפגש עם העטרה ולא עם הפטמה עצמה.

הנקה לא אמורה לכאוב! מעבר לרגישות לגיטימית בפטמות אין סיבה שזה יהיה מלווה בכאבים. אם הכאב ממשיך 20 שניות לאחר החיבור, סימן שהתינוק לא מחובר נכון וצריך לנתק אותו ולחבר מחדש, לשנות מיקום או לשנות תנוחה ולדאוג לחיבור עמוק, עד שמגיעים להנקה ללא כאב.

אני ממליצה מאוד לנסות להניק את התינוק בשכיבה וכך להקל על לילות מיגעים, כמובן שאם מכניסים את התינוק למיטתנו חשוב לנהוג לפי כל כללי הבטיחות של לינה משותפת כדי למנוע סכנות אפשריות.

שאטרסטוק
הפטמה ממוקמת אל מול אף התינוק ולא אל מול הפה. שאטרסטוק
תזונה

בהנקה מותר לאכול הכל! אין צורך בשום דיאטה מיוחדת. חשוב להגביל צריכת קפאין ולהימנע משתיית אלכוהול. יש תינוקות שיימצאו רגישים למזונות מסוימים שצורכת האם, אך אין זו סיבה להימנע מראש משום דבר. במידה ונזהה בעייתיות, נפעל בהתאם על מנת לאתר את הגורם המפריע.

חשוב לדעת: מלבד הפאן הטכני, להנקה צדדים נוספים, רגשיים וחברתיים. יש נשים שלא יתקלו בבעיות וקשיים בהנקה ויש כאלו שיחוו קשיים, חשוב לזכור שקיימים המון ערוצים לעזרה בהנקה וככל שנקדים להיעזר באשת מקצוע כך נתקל בפחות סבל ותסכול.

עומר מלי הנגבי היא מדריכת הנקה מוסמכת ומלווה הורים לאחר לידה. 052-3696015, omer.trip@gmail.com.

>> לחלק א' של המאמר - הנקה לאחר הלידה

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

ספירת העומר

צילום: יחצ

עומר מלי הנגבי, אמא לתאומים, מדריכת הנקה מוסמכת ,ומלווה הורים לאחר לידה, כותבת על הנקה, הורות והפרקטיקה של החיים לאחר הלידה

לכל הכתבות של ספירת העומר

מחשבון הריון

אנא הזיני את תאריך המחזור האחרון שלך:

עוד ב''ספירת העומר''

פייסבוק

מדורים