לחיי הרגישות: כיצד תאבחנו אלרגיה?

חושבים שלתינוק יש אלרגיה? לפעמים מדובר באי סבילות למזון מסויים. כך תאבחנו את המצב

הורים
רותי קדוש | 11/11/2012 11:02 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
כיצד תדעו האם התינוק פיתח אלרגיה או שמדובר באי סבילות לרכיבים מסוימים במזונו? הדיאטנית הקלינית אורלי פיינה, המנהלת המדעית של "מטרנה“, מבארת את שני המושגים:

"אלרגיה היא תופעה הידועה כתגובה לא רצויה של מערכת החיסון, שבאה לידי ביטוי במערכות שונות, בהן העיכול הנשימה, העור ומערכת העצבים המרכזית.

"האפשרות שהתינוק יהיה אלרגי למזון קשורה הן לנטייה התורשתית שלו והן לגיל בו הוא נחשף למזון. בשנת חייו הראשונה הרגישות גדולה יותר, בשל היעדר הבשלה מלאה של מערכת העיכול בגופו, שנותרה חדירה לספיגת האלרגנים מהמזון, ובשל מערכת חיסונית חסרה".

תסמיני האלרגיה משתנים בהתאם למידת החשיפה לאלרגן (החומר שגורם לאלרגיה). האלרגיה עלולה לגרום לקשיי נשימה ואף לחנק בשל כיווץ שרירים והפרשות בדרכי הנשימה, לנזלת, עיטושים, דלקות עיניים, פריחה, כאבי בטן, שלשולים והקאות.

"אי סבילות למזון אינה מתרחשת על רקע אלרגני או חיסוני. היא שכיחה יותר מהאלרגיה למזון ונובעת מרגישות לרכיבים במזון. היא מתבטאת בעיקר במערכת העיכול, והסימפטומים שלה הם בין השאר עוויתות בטניות, נפיחות, גזים, שלשולים ועצירויות. הם אינם מסכני חיים כמו באלרגיה, אך הם מטרידים ופוגעים באיכות החיים“.

שאטרסטוק
האפשרות שהתינוק יהיה אלרגי למזון קשורה הן לנטייה התורשתית שלו. שאטרסטוק

לדברי פיינה, אחת הרגישויות השכיחות ביותר בקרב תינוקות היא לחלב פרה. בחלק קטן מהמקרים מדובר באלרגיה לחלבוני חלב אבל לרוב מדובר באי סבילות ללקטוז (סוכר החלב).

הדבר נובע ממחסור בלקטאז, שהוא האנזים המפרק את הלקטוז בתוך המעי. האנזים לקטאז אחראי גם לספיגת מלחים כמו קלציום, מגנזיום ואבץ, והוא מופרש מתאי הרירית של המעי הדק. מיקומו בחלקו החיצוני של המעי חושף אותו לזיהומים, שלשולים ועוד.

אלו ילדים מצויים בקבוצת הסיכון לאלרגיה ממזונות?

הנקה היא המגינה הטובה ביותר מפני אלרגיות.
הנקה היא המגינה הטובה ביותר מפני אלרגיות. שאטרסטוק

פיינה: "בדרך כלל אלה ילדים עם נטיות גנטיות וילדים שחשופים להשפעה הסביבתית. בשנים האחרונות נרשמה עלייה משמעותית בשכיחות אלרגיות במדינות המתועשות. החיים בעולם היגייני מונעים ממערכת החיסון ’להתאמן‘ על מזיקים ולכן היא מגיבה בתגובת יתר“.

מתי צריך לחשוף את הילד למזונות נוספים?

"כבר הוכח שהנקה היא המגינה הטובה ביותר מפני התופעות שפורטו כאן, וחשוב ורצוי להניק (על פי המלצת ארגוני הבריאות) את התינוק בחצי השנה הראשונה של חייו. החל בגיל ארבעה חודשים יש לעבור ל‘הנקה שליטה‘ - לשמור על ההנקה כמקור התזונה הדומיננטי, ולאט-לאט לחשוף את התינוק למזונות משלימים באמצעות טעימות מזון, ובכך לאמן את מערכת החיסון שלו לאלרגנים השונים“.

זה לא מוקדם מדי?

"בעבר קבעו המלצות משרד הבריאות לתת לתינוק מזונות אחרים מגיל חצי שנה. באחרונה מסתבר כי שכיחות האלרגיות לא פחתה ולכן רצוי להתחיל בהדרגה מגיל ארבעה חודשים.

"בעבר קבעו ההנחיות שאפשר להאכיל את התינוק בביצה ובפירות טרופיים רק מגיל תשעה חודשים או שנה, כיום מתחילים
מוקדם יותר. עם זאת, רצוי להתחיל עם מזונות מוכרים ובטוחים יותר כמו בננה, אגס, גזר ותפוח אדמה, ובהמשך גם אננס, מנגו ואחרים, שיוגשו לתינוק כשהם טחונים היטב.

"יש להדגיש כי חשיפה למוצרי החלב תיעשה רק מגיל תשעה חודשים, וחשיפה לחלב ניגר ולדבש מגיל שנה ומעלה“.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מחשבון הריון

אנא הזיני את תאריך המחזור האחרון שלך:

פייסבוק

מדורים