זהירות, סופגניות!
רגע לפני שאתם מתפתים וחוטאים באכילת סופגניות, nrg מעריב עוזר לכם לעבור את החג בשלום. הנה כמה טיפים שיסייעו לכם לשמור על המשקל ולהימנע מקלוריות מיותרות

אז לפני שאתם מתפתים לריחות הממגנטים של הסופגניות הנידפים כעת מכל עבר, כדאי שתדעו שסופגניה פשוטה מכילה בין 350 ל-450 קלוריות, ואילו הסופגניות המתוחכמות יותר, המכילות ריבת חלב או שוקולד, יכולות להגיע לאף יותר מ-500 קלוריות.
במילים אחרות, אם תאכלו במשך החג סופגניה אחת בכל יום, תוכלו בקלות לעלות במשקל. הנה כמה טיפים שיעזרו לכם להימנע מקלוריות מיותרות.
1. מומלץ להכין את הסופגניות לבד, תוך כדי הקפדה על החלפת שני אחוז מכמות הקמח הרגיל בקמח סויה. בק"ג אחד החליפו 2 כפות קמח ב-2 כפות קמח סויה. ההחלפה תקטין את ספיגת השמן בסופגניות באופן משמעותי.
2. בהכנת הסופגניות תוכלו לשלב גם בין קמח לבן וקמח מלא - כך תחושו מלאים יותר, ותזכו בסיבים תזונתיים בריאים.
3. כדי להקטין את ספיגת השמן בטיגון לביבות וסופגניות, יש להקפיד שהשמן יהיה חם. טיגון בשמן עמוק גורם לספיגת שמן קטנה יותר לעומת הטיגון הרגיל.
4. ניתן להקטין עוד יותר את תכולת השמן בלביבות על ידי טיגון במחבת טפלון,
5. אם כבר החלטתם לאכול סופגנייה - זוהי ארוחה בפני עצמה ולא תוספת לארוחה.
6. ניתן לאפות את הסופגניות והלביבות במקום לטגן, חיסכון קלוריות גדול!
7. הגודל קובע - ישנן סופגניות בגדלים שונים, לכן חשוב לשים לב לממדים.
8. במהלך החג מומלץ לקבוע מראש את הימים בהם נאכל סופגנייה או לביבות, ובשאר ימי החג לשמור על שיגרת פעילות גופנית ועל אכילה מסודרת לפי התפריט.
הטיפים בהמלצתה של מיכל גרשוביץ דיאטנית קלינית ואחראית מחלקת דיאטה בסטודיו C
אז איך נשמור על משקל בחנוכה ונמנע מזלילה מיותרת? שרה שטרן קטיעי ואלונה פרנקל, דיאטניות ביחידת הדיאטה של המרכז הרפואי הלל יפה, מציעות מתכונים של סופגניות בצירוף ערכים קלוריים:
מתכון לסופגניות אפויות:

מצרכים:
קוביית שמרים טריים (אפשר להמיר בשקית אחת של "שימרית"/ או 2 כפות שטוחות שמרים יבשים)
חצי כוס סוכר
200 מ"ל חלב פושר
חצי ק"ג קמח רגיל
ביצה אחת
שקית סוכר וניל
100 גרם חמאה רכה מאד, כמעט נוזלית
חצי כפית קליפת לימון מגורדת דק דק (לא הכרחי)
שמינית כפית מלח
אופן ההכנה:
1. מערבבים יחדיו את השמרים החלב הסוכר וכחצי כוס קמח מסך כל הקמח, ונותנים לשמרים לתסוס כ-20 דק'.
2. מוסיפים את שאר הקמח הביצה והסוכר וניל ולשים לבצק אחיד וגמיש.
3. מניחים בקערה. אפשר "ללטף" את הכדור שנוצר עם ידיים משומנות בכדי ליצור שכבה שמנונית. מכסים ומניחים לתפיחה עד להכפלת הכמות של הבצק.
4. מחלקים את הבצק לשני חלקים ומרדדים לעובי 11/2 ס"מ. בשלב זה אפשר לרדד לעלה בעובי 1 ס"מ ולקרוץ במחצית אחד עיגולים לשים ריבה לקפל את העלה השני ואז לקרוץ סביב כל גבעה שנוצרה עקב הריבה (אפשר להזריק את ריבה גם רק לאחר ההכנה).
5. מרפדים תבניות לתנור בנייר אפייה, רצוי להבריש על הנייר מעט שמן. מניחים על המגשים סופגניות במרווחים נאים ע"מ שיהיה להם מקום לתפוח. מחממים תנור לחום גבוה 200 מעלות ואופים כ- 25 דק' או פחות – לבדוק מתי הסופגניות זהובות ותפוחות.
6. אחרי שהן מוצאות מהתנור ניתן להבריש אותן במעט חמאה מומסת ולבזוק עליהן אבקת סוכר.
ערך קלורי לפי 30 יחידות:
קק"ל - 106
גרם חלבון - 2.3
גרם פחמימות - 17
גרם שומן - 3.1
מתכון לסופגניות "קלאסיות" מבצק שמרים:
מצרכים:
40 גר' שמרים
1 כף סוכר
1/2 כוס מים פושרים.
4 כוסות קמח
3 כפות סוכר
2 כפות שמן
3 חלמונים
3/4 כוס מים
2 כפות שמנת או ברנדי
1/2 קליפת לימון מגוררת
קורט קמח.
אופן ההכנה:
1. מערבבים את הסוכר השמרים והמים ומשהים כ-10 דק' עד שהתערובת מתחילה לתסוס.
2. מכניסים לקערה את כל שאר החומרים ולשים עד לקבלת בצק רך וחלק שנפרד מהדפנות של הכלי. מכסים ומחכים כשעה או יותר עד שהבצק תופח ומכפיל את נפחו. ניתן ללוש במערבל חשמלי עם זרוע מתאימה לבצק. יש לרדד עלה בעובי 1.2 ס"מ, לקרוץ עיגולים בכוס ולסדר אותם על משטח ולחכות שיתפחו שוב עוד כ 20 דקות.
3. יוצקים לסיר עמוק שמן בגובה של 5 ס"מ לפחות ומחממים. מטגנים את הסופגניות בשמן החם משני הצדדים. חשוב להקפיד שהפעולה לא תהיה מהירה או איטית מידי כדי שהסופגניות תהיינה מוכנות, אבל לא ייספגו יותר מידי שמן.
4. מעבירים לכלי עם נייר סופג ומזריקים את ריבה (או שלא... ).
5. מפזרים מעט אבקת סוכר.
ערך קלורי:
קק"ל - 370
גרם חלבון - 3.8
גרם פחמימות - 27.9
גרם שומן - 26