מזון אורגני – מקומי
מעבר לסגולותיו הבריאותיות, המזון האורגני מעניק לסועד טעמים נשכחים של ירקות ופירות שגדלו טבעי. הקירבה לשדה יוצרת, גם לעירוניים, קשר מחודש לאדמה ולטבע ומהחקלאי עד הצרכן, כולל הסביבה - כולם יוצאים ברווח
סוגי מזון שונים צריכים לעבור מרחקים ארוכים בכדי להגיע אל השווקים המקומיים בקרבת מגורינו
והבחירה במזון טרי היא, בין השאר, בחירה במזון אשר נקטף זמן קצר ככל האפשר לפני הגעתו לשוק.
לשמחתנו התברכנו בארץ, שניתן לגדל בה סוגים רבים ושונים של ירקות ופירות, ואת חלקם ביכולתנו לגדל לאורך השנה כולה באזורים שונים בארץ.
למרות זאת, מסיבות כלכליות בלבד - אפשר למצוא בשווקים השונים בארץ תוצרת ''טרייה'' (פחות או יותר), שמקורה במדינות אירופה, ארה"ב ומקומות נוספים בעולם.
היתרונות במזון טרי הם קודם בטעמו המשובח, בחיוניות ובמרקם. מזון-חי, שעובר בין אוקיינוסים וארצות נארז ונשמר לזמן ארוך אינו טעים כמו טרי; היכולת לשמר מזון טרי בקירור פוגמת באופן משמעותי באיכותו - בטעם, במרקם וביתרונותיו התזונתיים.
כדאי להשתדל לצרוך מזונות טריים בעונתם, כשהם בשלים לחלוטין. הניסיונות השונים לקטוף פירות טרם הבשלתם בכדי להאריך את חיי המדף (פפאיה, עגבניות, מנגו...) פוגעים באופן משמעותי באיכות הפרי.
גם לאחר תהליך ההבשלה על המדף, הטעם לעולם אינו יהיה זהה לטעם של פרי שהבשיל במלואו על הצמח, גם כשמדובר בכזה מגידול אורגני.

החקלאות האורגנית בתפיסתה משתדלת לשמור על מגוון רחב ככל האפשר של גידולי ירקות ופירות, כשהם גדלים קרוב ומשווקים טריים - סמוך ככל האפשר ליום שבו נקטפו. הרצון לקרב בין הצרכנים האורגניים לבין החקלאים המקומיים קיים, אך טרם התממש במלואו ברוב אזורי הארץ.
האפשרות הקסומה של הצרכנים האורגניים לקנות תוצרת חקלאית טרייה ישירות מהמגדל היא אבן בסיס בהתפתחות והגדילה של החקלאות האורגנית.
יש חשיבות שלא תסולא בפז לתקשורת האנושית-האישית בין המגדל לצרכנים. היכולת
הטיול בשדה האורגני, הקרבה לאדמה ולעולם הצומח משרים תחושה של שלווה וחיבור עמוק למקום, שכל-כך התרחקנו ממנו.
היכולת לקטוף בעצמכם את הירקות, שימשיכו אתכם הביתה היא קסומה ומעוררת השראה. לקטוף את החסה והעגבניות שתשבו לאכול באותו יום ממש בארוחת ערב מספקת אווירה ומשמעות נוספת לארוחה, חוץ מאשר הסיפוק המיידי של צרכי הגוף.

לאחר שתלמדו להכיר את אופיו של החקלאי, שאצלו אתם קונים את התוצרת הטרייה ישתנה יחסכם לעבודת החקלאים החשובה כל-כך לקיומנו.
במקרים רבים נוטים לזלזל בחקלאי ובדרך חייו, אך לאחר היכרות קרובה יותר עם אופיו והתבוננות בתוצאות המרשימות של עבודתו גישתכם תשתנה, אני מבטיח.
אני רואה חשיבות גדולה בכך, שאמות המידה להערכתו של חקלאי לא תתבסס אך ורק על איכות הגידולים וכמותם, אלא תינתן חשיבות גם לדרך חייו ופעילותו בגן האורגני ובגישתו האנושית אל קהל הצרכנים אותו הוא משרת.
ככל שהמפגש בין החקלאי לצרכניו יהיה קרוב ואישי יותר, כך יעלו האחריות והרצון להמשך שיתוף הפעולה ביניהם והחקלאי יהיה מוכן להשקיע מאמץ רב יותר לספק את רצון לקוחותיו ולשמור על היקשרות פורייה לאורך זמן.
ככל שנתמוך יותר בשווקים מקומיים ובמגדלים המקומיים כך נעודד חקלאים נוספים להסב שטחים לגידולים אורגניים. מלבד הסיבות הירוקות והאקולוגיות, שמעודדות את החקלאי האורגני להמשיך בדרכו, האפשרות למכור את גידוליו לצרכן באופן אישי הופכת את כל חווית הגידול למהנה יותר.
היכולת להכיר את האדם, שנהנה מגידולים שהשקיע בהם את רוב זמנו ומאמציו, ולא פחות חשוב היכולת למכור את התוצרת לצרכניו במכיר סביר, היא נהדרת ומבורכת מבחינת החקלאי.

בבחירתנו לתמוך בחקלאי שגר בקרבתנו אנחנו יוצרים סביבה תומכת וחיובית. אנחנו מעוררים בחקלאים נוספים באיזורנו את הרצון לגדל ולשווק תוצרת טרייה ישירות לצרכנים ולחסוך את פערי התיווך וכמובן לתמוך בהפחתת זיהום האוויר הנוצרת בהעברת התוצרת בין ערים וארצות.
תוצרת טרייה, שנקטפה זה עתה תמיד תעלה באיכותה, בטעמה, במרקם שלה, ובערכה התזונתי לעומת תוצרת שנקטפה מספר ימים קודם לכן. בתור צרכנים אורגניים עלינו להעדיף מזון מקומי הגדל קרוב ככל האפשר למקום מגורינו.
אנשים רבים אינם נותנים לכך משמעות גדולה מדי, מהסיבה שרוב מזונותיהם נצרכים לאחר בישול ועיבוד ממושך. וגם לאחר מכן הם ממשיכים להעשיר אותם בחומרים מגרים (תבלינים, מלח, שמנים ורטבים).
אני בהחלט יכול להבין אותם, שהרי זה פשוט לא טעים לאכול את הירקות והפירות הלא-אורגניים שנקטפו מספר ימים קודם, ככה כפי שהם, ללא בישול או תבלינים; טעמם אינו משביע וחיוניותם דלה ביותר.
אך כאשר עוברים לצרוך מזון אורגני - טרי ובשל - טעמו העשיר והחיוניות שהוא מקרין אינם מצריכים בישול ועיבוד כמעט ובכלל! ניתן לאכול את הפירות כפי שהם וליהנות מהטעם המושלם והמתוק וכך גם לגבי הירקות.
הבחירה של אנשים רבים לצרוך מזון קפוא, או כזה שנשמר בקירור לאורך זמן מהווה תמיכה בתעשייה הזאת וגורם לצריכה מופחתת של מזון טרי.

אולי אם בסביבת מגורינו לא ניתן היה לגדל מזון טרי, הייתי יכול למצוא בכך היגיון. אך באדמתנו המשובחת אפשר למצוא מזון טרי לאורך כל השנה ובאיכות גבוהה ביותר. מסיבה זו כדאי לנו להתמיד בצריכת מזון בעונתו - אורגני וטרי היישר מהשדה.
עלינו לשאול את עצמנו שאלה פשוטה: האם ברצוננו לחכות עד שיום אחד יוכיחו שחומרי ההדברה והריסוס מעודדים באמת מחלות כמו סרטן ואחרות?
או שכפי שכבר הוכח נמשיך ולחכות עד שיהיה זה ברור מאליו, שירקות ופירות אורגניים מכילים כמויות כפולות ויותר מכך של ויטמינים ומרכיבי מזון נוספים לעומת הגידולים הלא-אורגניים?
את ההוכחות לכך ייתכן ולא נזכה לגלות בזמן הקרוב - כל עוד ימשיכו תאגידים ושאר בעלי הון וכוח לשמור על האינטרסים, שלא לחשוף אותם.
הבחירה בגידולים אורגניים והתמיכה בחקלאות האורגנית מהווה צעד של אמון ושותפות בעשייה מבורכת יותר לסביבתנו כולה ולאנשים החיים בה. אנחנו מתקרבים יותר לעולם הטבע כפי שהוא מתקיים לאורך אלפי שנים בטבעיות ובחיוניות.
אנחנו בוחרים להפסיק לתמוך בתהליך הגורם נזק והרס של הגידולים הלא-אורגניים, שנעשה בהם שימוש בכימיקלים רבים ובחומרי הדברה, ובוחרים במודע להתקרב אל האור החיוני כל-כך לליבנו, רוחנו וסביבתנו כולה. אמן.
הכותב הנו אחראי גידולים אורגניים במצפה אלומות ובעל הבלוג ''חיים בטבע''