7 הכי: מתי לא חייבים לרוץ לרופא

חום לא מעיד על טרגדיה גופנית, עם כאב גרון שווה לחכות, ואין סיבה לפחד משלשול תמים. המדור מנסה לקצר את התור לרופא המשפחה, ומנגד מציג: 3 מקרים שבהם אסור להתעלם מהכאב, וחייבים לרוץ למרפאה

ד''ר קרן לנדסמן | 17/6/2008 8:14 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
על רופאי המשפחה מוטל עומס עצום, והמרפאות שלהם תמיד מלאות. לא משנה כמה שעות הם עובדים, תמיד יגיע עוד מטופל שנכנס "רק לשאלה", או שיחת טלפון נוספת ממש דחופה. אחת הדרכים בהם אפשר להקל על רופאים היא לדעת מתי לא לפנות אליהם. אחרי הכל, לא כל כאב הוא סימן לסרטן קשה, ולא כל עליית חום מהווה אינדיקציה למחלה מדבקת.

מדור 7 הכי מציג: ארבעה מקרים שבהם אפשר להישאר בבית ולחכות שהמחלה תחלוף מעצמה, ומולם – שלושה מצבים בהם אין לקחת שום סיכון. חשוב להדגיש שהתיאורים מובאים כאן הם לידע כללי בלבד, ואין להתייחס אליהם כאל ייעוץ רפואי.
4 מצבים שבהם לא חייבים לגשת לרופא

1. פריחה בילדים

חוץ מפריחת חיתולים, המוכרת לכל הורה, כמעט כל מחלה בילדים גורמת להופעת פריחה, וכמעט כולן נראות זהות לעיני האדם הבלתי מיומן. מחלות ילדים נגרמות לרוב על ידי וירוסים. מכיוון שהפריחה מלווה לרוב בחום, אין להניח כי מחלה מסוימת היא חיידקית אם יש חום שמלווה אותה.

לרוב מדובר במחלות ויראליות, שלא ניתן לטפל בהן באף תרופה, אלא פשוט להמתין בבית עד שהילד יחלים. אם הילד חיוני ועירני, אוכל, שמח וטוב לבב, אין צורך לרוץ איתו לרופא, בייחוד לא ביום הראשון של הפריחה. אפשר לחכות מעט בבית (אלא אם כן צריך להוציא פתק מחלה).

2. חום

הסימן הנפוץ ביותר למחלה אצל ילדים הוא הופעת חום. כיום עדיין לא ידוע בדיוק איך עולה החום בגוף, מהו המנגנון שבמסגרתו מתרחשת התופעה ולמה זה קורה בכלל. 

כמובן שישנן השערות רבות, ביניהן הסברה שווירוסים וחיידקים לא מתפקדים טוב כאשר החום עולה, ובכך הוא משמש כמנגנון הגנה של הגוף, או התפיסה לפיו החום מאפשר למערכת החיסון לפעול בצורה משופרת.

בכל מקרה, מה שכולם יודעים הוא שכאשר החום עולה – יש מחלה. מה שלא כולם יודעים הוא שהחום לא מרמז על טיב המחלה. חום גבוה לא בהכרח אומר שהמחלה חמורה, חום נמוך לא אומר שהמחלה קלה, והעדר חום לא שולל מחלה.

אז מה כן חום אומר?

כלום, בעצם, פרט לכך שיש חום. חום בפני עצמו הוא לא סיבה להגיע לרופא. הוא סיבה לחכות ולראות האם ישנם דברים נוספים, כדי לדעת במה חולים. חום ופריחה, למשל, יכולים לרמז על מחלה ויראלית. חום ושלשול יכולים לרמז על מחלה חיידקית. פרכוס חום הוא, כמובן, סיבה להגיע לרופא - אבל בגלל הפרכוס, לא בגלל החום.

בקרב מבוגרים, אם החום עולה, הדבר הכי טוב לעשות הוא להישאר בבית ולנוח עד שהוא יירד. בילדים – יש לשקול הגעה לרופא בהתאם לסימנים מלווים. אסור לעשות פעילות גופנית בזמן מחלה שמלווה בחום. בכל מקרה, אין דבר שהרופא יכול לעשות ספציפית כנגד חום חוץ מאשר להמליץ על שימוש בתרופות להורדת חום.

3. כאב גרון

"זה חיידק!", "לא, זה וירוס!", "חיידק!" , "וירוס!".

אילו רופא היה יכול לקבוע האם כאב גרון נובע ממחלה חיידקית או ויראלית רק על ידי בדיקה פיזיקלית, חיינו היו קלים בהרבה. המצב הוא שלא ניתן לדעת בוודאות האם כאב הגרון נגרם על ידי סטרפטוקוק, ולכן מחייב טיפול אנטיביוטי, או על ידי וירוס.

אפשר לבדוק זאת על ידי ערכה לזיהוי מהיר של סטרפטוקוק, משטח גרון או בדיקת דם, אבל במקרים רבים ההורים לוחצים על הרופא עד שהוא נותן לילד אנטיביוטיקה, במקום להמתין לתוצאות הבדיקה.

יש סיכונים בחוסר טיפול בדלקת גרון סטרפטוקוקלית, אולם גם לטיפול יתר באנטיביוטיקה יש סיכונים. בכל מקרה, אין צורך לרוץ לרופא כבר ברגע שמופיע כאב גרון.

יש סיבות רבות לכאבי גרון, ורובן חולפות במהירות, בתוך יום או יומיים מהופעת הכאב. גם חום בשילוב כאב גרון לא צריך לגרום לדחיפות בהגעה לרופא. באופן כללי אפשר לחכות בבית יום או יומיים, לראות האם כאב הגרון מוקל, ורק אם לא – להגיע לרופא לעשות משטח גרון כדי לברר האם יש מקום לטיפול.

4. שלשול

שלשול "רגיל", ללא סימנים מלווים, יכול להיגרם כתוצאה מזיהום חיידקי, ויראלי או כתוצאה מבליעת טוקסין (רעל שמופרש על ידי חיידקים מסוימים), ובכל אחד מהמקרים אין תרופה נגד שלשול.

לעיתים נדירות מטפלים בזיהום חיידקי הגורם לשלשול על ידי אנטיביוטיקה, אבל ברוב המכריע של המקרים הדבר היחיד שניתן לעשות הוא לשתות הרבה מים ולחכות שהמחלה תסתיים.

כעיקרון, אין צורך להקפיד על דיאטה של תפוחי עץ, לחם ובננות, או כל ההמלצות התזונתיות הישנות. כבר לפני כמה שנים הכריז איגוד רופאי הילדים האמריקני שהדיאטה הנכונה בעת שלשול היא המשך התזונה הרגילה.

כמובן שאם ישנם סימנים מלווים כמו כאב בטן קשה וממוקד, חום גבוה, דימום וכדומה – יש לפנות לרופא. אבל במקרים של שלשול מימי, כאבי בטן קלים ותחושת "נאחס" כללית, אפשר בהחלט להישאר בבית, לשתות מספיק ולהתאזר בסבלנות עד שהמחלה תסתיים.

3 מצבים בהם חובה לגשת לרופא

1. כאב ראש חדש

לכל אחד יש כאבי ראש המיוחדים לו. אצל חלק מאיתנו הם קשורים בצריכת קפה מרובה, בישיבה ממושכת מול המחשב ואצל השאר מופיעים כאבי ראשי כשהם עייפים, או בכלל לא.

הבעיה מתחילה כאשר מופיע כאב ראש חדש ובלתי מוכר. הכוונה היא לכאב שעוצמתו מתחזקת לפתע, או כאב שמופיע במקום ממוקד שלא היה קודם לכן.

הסיבה לדאגה במקרים כאלה היא שגידול מוחי (לאו דוקא סרטני, כל סוג של גידול), גורם ללחץ בתוך הגולגולת, מה שמוביל לכאב ראש, ולעיתים גם לסימנים נלווים כמו טשטוש ראיה, הפרעות במיקוד וכדומה. לא כל כאב ראש חדש נגרם מגידול, כמובן, אבל חשוב לשלול זאת, ולכן צריך להגיע לבדיקת רופא בכל מקרה של כאב ראש שונה במיוחד בעוצמתו או במיקומו. 

2. כאב גב חדש

כמו במקרה של כאבי הראש, גם כאן אין הכוונה לכאב הגב הרגיל, זה שנובע מישיבה ממושכת או משכיבה על מזרון לא נוח. יותר מדי נוח לפטור כאבי גב בתירוץ "זה כלום, זה יעבור בקרוב", לקחת כדורים נגד כאבים, ולגשת לרופא רק אם הכאב לא עובר.

זו הדרך הנכונה במידה ומדובר בכאב מוכר, או בכאב עמום שחולף בקלות. אבל אם מדובר בכאב גב חזק במיוחד, או כאב שמקרין למקום אחר (למשל, לשכמות), אסור לחכות, וחשוב להגיע לרופא. זאת משום שכאבים חדים מרמזים על בעיה חריפה.

לעיתים מדובר בפריצת דיסק שהחמירה, בגידול ממאיר או בזיהום. מקרים אלה נדירים מאד, אבל בהם חשוב מאוד לשים לב לכאב, לא להתעלם ממנו, וכמובן - לגשת לרופא. על אחת כמה וכמה אם מתלווים לו סימנים כמו נימול, איבוד שליטה על שלפוחית השתן וחום גבוה.

3. כאב בטן ממוקד

אנשים פונים לרופא כאשר כואבת להם הבטן, בין השאר כי הם לא רגילים לכאב הזה, ומקווים שהרופא יוכל כבמטה קסם לפתור את בעייתם. כאבי בטן נוטים להיות כאבים מפושטים ולא ברורים. לרוב אי אפשר להצביע במדיוק על המקום הכואב, וחולים רבים רק ממששים את כל הבטן בתגובה לשאלה "איפה בדיוק כואב לך?".

לכן, כאבי בטן לרוב לא עוזרים בקביעת האבחנה, אלא רק תומכים בהשערות הרופא. אבל כאשר מדובר בכאב ממוקד – אז חשוב לדעת עליו יותר. כאבים מהסוג הזה יכולים להיות קשורים לאבני כליה, אבני מרה, ולעיתים לזיהומים בחלל הבטן. אגב, גידולים כמעט ולא גורמים לכאב בטן ממוקד.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

הכי 7

רשימות שבועיות של שבעה סעיפים בנושאי בריאות, רפואה ופארה-רפואה

לכל הכתבות של הכי 7

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים