לקראת הקיץ: דיאטה של מרכיב אחד
מה הערך התזונתי של כרוב, מדוע אבטיח בלבד ופעילות גופנית אינם הולכים ביחד ומי מהירקות יגרום לכם לנפיחות בבטן? לרגל החום – הנה סקירה של דיאטה המבוססת על רכיב אחד. דיאטת שעועית, דיאטת מלפפון או דיאטת תפו"א – בחרו את הירק שלכם
על מה מבוססות הדיאטות שדוגלות ברכיב אחד?
"לכל רכיב תזונתי שכזה יש יתרונות רבים, וחלק חשוב בבניית תפריט מאוזן", עונה גילה אדלר, תזונאית קלינית ומטפלת ברפואה סינית ב"מכבי שירותי בריאות". "אבל אף אחד מהם לא יכול להוות את עיקר הדיאטה, אלא רק חלק מתזונה מאוזנת. כל הישענות על רכיב אחד בהכרח מביאה לחסר ולחסך במישור הפיזי והנפשי. דיאטת כרוב, למשל, שהיא נטולת חלבון עלולה לגרום להשתנה מרובה, לאיבוד חלבון מהשריר, ולהדלדלות השרירים והעור".
דיאטת כרוב

מה הערך התזונתי של הכרוב?
"במאה גרם כרוב יש 27 קלוריות", מפרטת גילה אדלר, "2.3 גר' סיבים תזונתיים, 32 מ"ג ויטמין C (שווה ערך לחצי תפוז), וכן ויטמינים ממשפחת הקרוטנואידים, בינהם בטא קרוטן, אלפא קרוטן ולוטאין."
מה כן טוב בכרוב?
"הכרוב ידוע בשל שלל רכיביו הייחודיים. הוא מעלה צפיפות עצם, פעיל בהגנת הגוף מפני גידולים סרטניים, ומחזק המערכת החיסונית הנשימה והעור." מספרת גילה אדלר. "יש חומר ייחודי שקיים בכרוב, והוא הוכח כנוגד סרטן ונוגד חמצון ופעיל למניעת טרשת עורקים, כמו שאר הירקות ממשפחת המצליבים. הכרוב והברוקולי הנם בעלי יכולת מובהקת להפחית את היארעות סרטן הפרוסטטה בארבעים אחוזים. השפעת ירקות אלה כל כך גדולה, עד כי התפרסמה המלצה לצרוך בקביעות מנות כרוב לאנשים המראים סמנים גנטיים לסרטן הפרוסטטה".
"חוץ מסרטן הערמונית, כרוב הוא בעל השפעה מגנה מפני סרטן השד," ממשיכה גילה אדלר, "לפי מחקר שבדק למעלה מארבעים אלף נשים, ופורסם ב 2005".
ומה לגבי צפיפות העצם?
"במאה גרם כרוב, שהם כוס כרוב קצוץ," מסבירה גילה אדלר, "יש כחמישים מיליגרם סידן, שזמינותו גבוהה כמו בחלב, למרות היותו ממקור צמחי. בנוסף הוא מכיל ויטמין K בכמות של חצי מהקצובה היומית. וויטמין זה מפעיל את הורמון הקלציטונין, שאחראי לויסות ולבניית העצמות. הכרוב מכיל בנוסף גם זרחן, אשלגן, סלניום, אבץ, ומינרלים נוספים המשתתפים בבניית העצם. במחקר שהתפרסם במאי 2007 נמצא כי השפעת הסידן בכרוב יעיל יותר מאשר תוסף סידן בכדורים".

מה יש באבטיח?
"זה פרי המכיל תשעים אחוזים מים, והשאר סוכרים, אך חסר כמעט לחלוטין חלבון, חומצות שומן חיוניות וויטמינים. דיאטה המבוססת על אבטיח חסרה את רוב אבות המזון." אומרת גילה אדלר.
מה כן טוב באבטיח?
"אבטיח יכול לגרום להשתנה," מסבירה גילה אדלר, "וכך להורדת לחץ דם בחולים עם יתר לחץ דם. באופן דומה הוא יכול להקל על בצקות. הוא מכיל ויטמינים קרוטנואידים אדומים, שמגנים מפני סרטן הפרוסטטה."
ולמה לא?
"אפשר להחזיק יחסית זמן רב, כלומר כמה ימים, באכילת אבטיח בלבד, מכיוון שאבטיח מכיל סוכר." אומר ד"ר נסטור ליפובצקי, דיאטן קליני, מפתח "ד"ר נסטור", להרזיה, ספורט ובריאות, "כאשר צורכים פחמימות פשוטות ומים כל היום לא סובלים מכאבי הראש האופייניים לדיאטות בה ממעטים בסוכר".
"הבעיה היא שלא מקבלים חלבונים, ויטמינים, מינרלים, או שומנים." ממשיך ד"ר נסטור ליפובצקי, "וכאשר יורדים במשקל, אין תמיכה
"כמו כן חשוב לדעת כי באנשים עם נטיה לסכרת," מזהיר ד"ר נסטור ליפובצקי,"דיאטה של אבטיח עלולה להיות הטריגר להתפרצות הסכרת".

"כמו האבטיח," אומת גילה אדלר, "בשל הרכב המינרלים שבו גם למלפפון תכונות משתנות, והוא יכול להועיל בוויסות לחץ דם. מלפפון מכיל סיליקון ולכן מועיל לבניית שיער ציפורניים ומיטיב עם העור."
ולמה לא?
"מלפפון מכיל ריכוז אפסי של כל אבות המזון, ולכן לא יכול להוות בסיס לתזונה יומית אלא כחלק ממנה." מזהירה גילה אדלר. "מלפפון מכיל מעט ויטמינים, מינרלים ונוזלים," מחזק את דעתה ד"ר נסטור ליפובצקי, "החסר בפחמימות גורם לגוף לפנות לפירוק מאגרי השומן, וליצירת גופי קטו. אלו הם תחליפי סוכר שהגוף ייצר בכדי לשמור על אספקת אנרגיה למוח. גופי קטו גורמים לכאבי ראש קשים, וכל מי שעומד להתחיל בדיאטת מלפפונים כדאי שידע שהוא עלול לפתח כאב ראש".

"הם מקלים על העיכול," עונה גילה אדלר, "משפרים את היציאות, מקלים על צרבות ועל כיב קיבה."
ולמה לא?
"תפוח אדמה מכיל כששה עשר אחוזים סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים." עונה גילה אדלר, "הבעיה היא שהוא מכיל רק אחוז וחצי של חלבונים, וכמעט ללא שומן".
"תפוחי אדמה, כמו אבטיח, מכילים פחמימות שנספגות מהר." אומר ד"ר נסטור ליפובצקי, "ולדיאטת תפוחי האדמה יש אותם יתרונות, ואותם חסרונות. מכיוון שיש פחמימות, אין סכנה של כאבי ראש, אבל זוהי דיאטה בעייתית מבחינת שאר אבות המזון".
"שעועית היא רכיב חיוני בתזונה כמקור לחלבון," אומרת גילה אדלר, "בתנאי שהיא משולבת עם דגנים להשלמת החלבון, היות והיא לא מכילה את כל חומצות האמינו החיוניות. מכל הדיאטות, בתנאי ששותים מים, זוהי הכי הגיונית," ממשיך ד"ר נסטור ליפובצקי. "בשל החלבון החלקי שקיים בקטניות. בשעועית לבנה בנוסף יש גם פחמימות מורכבות, שזה יותר טוב מדיאטת אבטיח, מכיוון שהספיגה של פחמימות מורכבות יותר איטית מהמעיים לדם".
ולמה לא?
"דיאטה שמבוססת על שעועית לבנה תחסר לחלוטין ויטמין C, ובשל החסר בחלבונים דיאטה זו תגרום לפירוק שריר." גילה מוסיפה, "שלא נדבר על אי הנוחות במערכת העיכול, ועל הנפיחות בבטן מאכילת יתר של התאית. דיאטת שעועית לבנה גורמת להרבה גאזים." תומך בדעתה ד"ר נסטור ליפובצקי.
"אנשים רבים מנסים להשיל קילוגרמים במהירות על ידי דיאטות כאלה, ואז, כשהם מגיעים למשקל מתאים, לעבור לדיאטה מאוזנת." אומרת גילה אדלר, תזונאית קלינית מ"מכבי שירותי בריאות" ומטפלת ברפואה סינית, "הבעיה היא שמחקרים שונים מראים שהירידה במשקל זהה בין דיאטות שונות, ואין יתרון להגבלה לפרי או לירק אחד".
"כמו כן, כאשר משתדלים לרזות על ידי שמירה על דיאטה מוגבלת קלורית, חשוב לשמור כי הקלוריות שכן צורכים תהינה בעלות הערך התזונתי הגבוה ביותר, כלומר מכילות את מירב הויטמינים, המינרלים, השומן, החלבונים והפחמימות, כדי שהירידה במשקל תהיה ממוקדת שומן ולא תגרום לאיבוד שרירים. בנוסף", ממשיכה גילה אדלר, "כאשר עושים דיאטה של רכיב אחד, המחסור בויטמינים ובמינרלים עלול לגרום לאיבוד שיער, דלדול מסת עצם ובריחת סידן מהעצמות, ובמקום להראות טוב בסוף הדיאטה נראים כמו צימוק מיובש".
"הגרוע ביותר בדיאטות אלה", מוסיפה גילה אדלר, "היא תופעת ה- rebound של הדיאטה. כלומר, האדם נכנס לסבב של זלילה והתנפלות על האוכל, ומחזיר את הקילוגרמים האבודים במהירות גדולה ממה שלקח להשיל אותם. בשל כך, הארגון הדיאטטי האמריקאי יצא בחריפות נגד דיאטות לא מאוזנות או דיאטות של פחות מאלף קלוריות ליום."
"באופן כללי, דיאטות מהסוג הזה לא מביאות את האדם לשום מקום." אומר ד"ר נסטור ליפובצקי, דיאטן קליני, מפתח "ד"ר נסטור", שיטה מדעית מתקדמת להרזיה, ספורט ובריאות, "כל אדם יכול להבין שאם אוכלים סוג מזון אחד, באיזשהו שלב נהיה חולים. זה כמו להחליט שממלאים רק דלק באוטו, בלי שמן או נוזל קירור. כשאוכלים רק מזון אחד מאבדים הרבה נוזלים, וכך יורדים במשקל. אין בזה שום ערך כי הנוזלים חוזרים מהר לאחר סיום הדיאטה."
"אי אפשר להשלים את התזונה עם כדורי ויטמינים, כי עדיין חסרים חלבונים." ממשיך ד"ר נסטור ליפובצקי, "וחשוב לזכור שאם עושים דיאטות חריפות אשר גורמות לדלדול מסת השרירים, הגוף לא נראה טוב".
"מנסיוני, של כמעט עשרים שנים בתחום, תחושת ההישג כמעט ולא קיימת," עונה גילה אדלר, "דיאטה חד גונית גורמת לסבל יום-יומי לאדם, ובסיומה, לא משנה האם הוא ירד קילוגרם אחד או שלושה - הוא תמיד מאוכזב. לאורך זמן," מסכם ד"ר נסטור ליפובצקי, "הירידה במשקל היא זהה בכל הדיאטות. שכן בדיאטות החריפות עולים חזרה במשקל ואילו דיאטות מאוזנות שומרים על המשקל".