רגישות ללקטוז: איך להתאים מוצרי חלב?

תסמינים לאי סבילות ללקטוז משתנים מאדם לאדם, וכך שונה ההתאמה האישית של המוצרים והכמות הנדרשת

ד''ר מיכל גילאון | 9/12/2009 12:18 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
כ-70% מאוכלוסיית העולם סובלים ממחסור בלקטאז (האנזים המפרק את הלקטוז - סוכר החלב), כשלרוב לא מדובר בחיסרון מוחלט. תופעה זו מוכרת יותר בשם אי סבילות ללקטוז, ומאפייניה הם: התנפחות הבטן, גזים, כאבי בטן ושלשול. האנזים לקטאז חיוני בתינוקות, כחלק מתהליך העיכול של חלב האם. במרוצת השנים, לאחר גיל הינקות, נרשמת ירידה הדרגתית בפעילותו.

כוס אחת ודי.
כוס אחת ודי. צילום: sxc
כיום ישנה אבחנה לקויה בהבנת המושגים "אלרגיה לחלב" לבין "אי סבילות ללקטוז". אלרגיה לחלבון החלב היא תגובת המערכת החיסונית של הגוף, ואנשים הסובלים ממנה חייבים להימנע מצריכתו.

לעומתם, מרבית האנשים בעלי אי סבילות ללקטוז יכולים לצרוך חלב ומוצרי חלב בכמות ובהרכב המתאימים להם. הימנעות מחלב ומוצריו שלא לצורך, עלולה להוביל לתזונה לקויה, מאחר שהחלב מהווה מקור עשיר בסידן וברכיבים תזונתיים נוספים.

מחקר אמריקאי חדש, שפורסם בגיליון האחרון של כתב העת האינטרנטי Nutrition Today, מצא כי השכיחות של אי סבילות ללקטוז נמוכה באופן משמעותי באוכלוסייה מההערכות הקודמות. מחקר זה התבסס על סקר טלפוני שכלל 1,084 מרואיינים בגילאי 19 עד 70, המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה בארה"ב.

על פי המחקר, השכיחות של אי סבילות ללקטוז עומדת על 12% בלבד: 7.7% בקרב אמריקאים אירופאים, 10% בקרב אמריקאים היספנים ו- 19.5% בקרב אמריקאים אפריקאים. מחקרים קודמים, שהתבססו על בדיקת נשיפה ולא על דיווח עצמי, העריכו כי עיכול לא טוב של לקטוז נפוץ בקרב 15% מהאמריקאים האירופאים, 50% בקרב אמריקאים היספנים ו- 80% בקרב אמריקאים אפריקאים.
כוס חלב בלי חשש

השיטה המקובלת היום לאבחון אי סבילות ללקטוז היא בדיקת נשיפה, במהלכה מודדים את רמת המימן הננשף לאחר העמסת לקטוז. בדיקה זו אינה מדוייקת בכל המקרים, מאחר שיכול להיווצר מצב של תת ספיגה ללא פליטת מימן, או תת ספיגה שאינה מלווה בסימפטומים ואי סבילות.

על פי ממצאי המחקר החדש, ההערכה הקודמת של אי סבילות ללקטוז היתה מוטעית, ובפועל, רוב האנשים אינם חווים תסמינים שונים לאחר שהם צורכים כמות רגילה של חלב. ההמלצות התזונתיות מעודדות גם אנשים עם אי סבילות ללקטוז

לצרוך מוצרי חלב.

ישנם מספר פתרונות אפשריים בעזרה לצריכת מוצרי חלב, וחשוב לזכור כי הסימפטומים של אי סבילות ללקטוז שונים מאד מאחד לאחד. על כן יש חשיבות רבה להתאמה אישית. למעשה, כ-80% מהלוקים במחסור בלקטאז, יכולים לשתות כוס חלב ללא אי נוחות כלשהי.

המחסור בלקטאז שונה מאדם לאדם, וכך שונה גם התאמתם של מוצרי החלב והכמות הנצרכת. לכן מומלץ לבחון את רמת הסבילות האישית ולא לסמוך על המלצות כלליות. ראשית, יש להוכיח קלינית שקיימת אי סבילות ללקטוז.

לתעד את התסמינים

הדרך הטובה ביותר לעשות זאת היא לעקוב אחר התסמינים במשך כארבעה שבועות ולתעד אותם. בתחילה רצוי להמנע ממוצרי חלב ולבדוק אם חל שיפור בתחושות ובתסמינים, בהמשך מומלץ להוסיף בהדרגה מוצרי חלב שונים בכמויות הולכות וגדלות. כך אפשר ללמוד אילו מוצרי חלב מתאימים ומהי כמות הלקטוז הנסבלת בכל ארוחה.

אם חשים בתסמינים לאחר שתיית כוס חלב, כדאי לנסות מנות קטנות, לעיתים תכופות יותר במשך היום. היום גם קיימים מוצרי חלב שמכילים פחות לקטוז, ביניהם: חלב דל או נטול לקטוז, יוגורט, קוטג', גבינות קשות וגבינות שעברו הבשלה (למשל גבינה שוויצרית, פרמזן וצ'דר). מוצרים אלה מספקים את אותם רכיבי תזונה חיוניים כמו מוצרי החלב האחרים.

כדאי לשלב את מוצרי החלב בארוחה מלאה. אכילת תערובת של מזונות גורמת לשחרור איטי של הלקטוז המקל על עיכולו. במוצרי חלב המכילים חיידקים פרוביוטיים פעילים, כמו יוגורט פרוביוטי, החיידקים מסייעים בפירוק הלקטוז ומקלים על העיכול.

ניתן גם להשלים את האנזים החסר, ולפני אכילת מוצרי חלב לצרוך תוספת לקטאז (האנזים המפרק את הלקטוז) בצורה נוזלית או בטבליות.

הכותבת היא דיאטנית קלינית ואפידמיולוגית - מועצת החלב

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים