חצי שעת כושר: להיט הספורט החדש
נמאס מהזומבה? הפילאטיס משעמם? הדור הבא של אימוני הכושר נמשך פחות מחצי שעה וכולל חזרה לחיי אבותינו הקדומים. שלחנו את כתבת 'נשים' לאימון אצל גורו הכושר אור-לי הופמן בר. אחרי התאוששות ממושכת היא הצליחה לכתוב מה עבר עליה
"מכירה את המאמנת של התוכנית 'לרדת בגדול' אור-לי הופמן בר?" היא שאלה וקולה העולץ עלה אוקטבה. "ובכן", המשיכה באושר לא מדבק, "מסתבר שהיא פתחה חדר כושר בקונספט שונה, ואת הולכת לשם כדי לגלות מהם להיטי ההתעמלות החדשים לקיץ הקרוב". לא הספקתי להתנגד או למצוא תירוץ ראוי והשיחה נותקה.
חשבתי קצת ומיד החלטתי שאם אני הולכת לסבול, מן הראוי שלא אהיה שם לבד. ניסיונות הגיוס של בנות המערכת כשלו נחרצות. "עשיתי לך משהו רע?" הפטירה יסמין המפיקה ורצה להכין לעצמה קפה. הגרפיקאיות עשו את עצמן שהן לא מכירות אותי. נשארתי בודדה במערכה.

חמישה ימים לאחר אותה שיחה, אני נכנסת ל-ONE SIZE'', המקום שהקימה הופמן בר בהרצליה פיתוח. מדובר על חלל ענקי (880 מ"ר) שמחולק לשתי קומות: בקומה התחתונה ממוקמים אולם סטודיו ובו תלויים חבלים ושרשראות ולצידו חדר כושר גדול עם מכשירים שכמותם לא ראיתי באף חדר כושר. בקומה העליונה נמצאות המקלחות והלוקרים האישיים.
את הופמן בר אי אפשר לפספס. שיער בלונדיני ארוך אסוף בקוקו מתוח, גבוהה, יפה ותזזיתית.
אני מתקרבת אליה בדיוק כשהיא גוערת באם ובתה אחרי אימון. "שאני לא אראה אתכן רק בשבוע הבא כן?" הן ממהרות להבטיח לה שיגיעו השכם בבוקר למחרת, היא מתרצה ומשחררת אותן לדרכן. הפרסונה הטלוויזיונית של המאמנת הקשוחה מהתוכנית הטלוויזיונית חיה וקיימת גם מחוץ למסך. "זה מה שאנשים צריכים", מסבירה לי אחת המתעמלות שממהרת לצאת פן הופמן-בר תתפוס גם אותה לשיחת מוטיבציה.
"המקום שלי הוא בית של כושר לכולם", מסבירה לי הופמן-בר על הבייב הדנדש שפתחה רק לפני מספר שבועות. "כיף כאן".
כיף זו מילה שנויה במחלוקת כשמדברים על ספורט.
"אצלי כיף", היא מתעקשת. "המטרה שלי היא להציע אימון כושר שגורם לתנועה טבעית של הגוף. זה לא מלאכותי. מדובר בתנועות שכולנו מכירים מחיי היומיום. אני מציעה אימונים פונקציונליים, שהם בעצם חיקוי של 'מחשבת הגוף'".
מה זה אימון פונקציונלי?
"המטרה היא לעשות התעמלות שימושית. קומי, תזחלי, שבי, תקפצי, תתפסי. התנועות הבסיסיות שהגוף של כולנו מכיר עוד מימי אבותינו. מחקרים מוכחים שכשהגוף עובד באימון פונקציונלי, כל מערכות הגוף מתגייסות לאותה פעולה. כשאמא מזנקת מהמיטה שלה בלילה כשהיא שומעת את התינוק בוכה, זה כוח מתפרץ. כל הגוף שלה מתגייס, עובד ופועל למען הזינוק הזה".

למה זה טוב בעצם?
"אימון פונקציונלי מעלה דופק. האימון עובד על כל מרכיבי הכושר - גמישות, זריזות, כוח מתפרץ, מסה
של שרירים והוא שימושי לחיי היום יום".
מה רע בהליכון או בהרמת משקולות?
"נגמר עידן המחול האירובי עם עשרות חזרות של תנועה. גם מכשיר האלפטיקל זמנו עבר. לא תראו אף ספורטאי מקפץ על המכשיר השטותי הזה שכל התנועה שלו היא לא טבעית. עוד מעט גם לא נראה את הסטפר, שפעם היה בכל חדרי הכושר".
אבל למה?
בואי נניח שאת מתאמנת בחדר כושר, והלכת ביום מסוים 45 דקות על ההליכון. או קיי. שרפת בערך 250 קלוריות, וכשיצאת מהאימון, האפקט שלו נגמר. סימנת וי ביומן וטפחת לעצמך על השכם. 'כל הכבוד הלכתי לחדר כושר היום'. אני שואלת למה לבזבז 45 דקות על שריפת מעט קלוריות? באימון פונקציונלי של חצי שעה את מחזקת ועובדת על כל הגוף, וגם אחרי האימון, הגוף ממשיך לשרוף קלוריות כי פיתחת מסת שריר".
לדברי הופמן בר, האימון שהיא מציעה נולד מהחזרה לשורשים, מההקשבה לגוף ולתנועות הטבעיות שנמצאות לכל אחד מאיתנו ב-DNA. אבל גם בגלל הצורך לחסוך בזמן, שבעולם המודרני הוא אחד המצרכים הכי יקרים שיש. "אימון פונקציונלי הגיע מימי האדם הקדמון. אז הם יצאו מהמערות, הם רצו, צדו, עלו על גבעות, טיפסו, זחלו. היום מבינים כשצריכה להיות אפקטיביות באימון אז הולכים אחורה".
הדיבורים הסתיימו, הרגע הגדול מגיע ואני נדרשת לעלות על מדי ב' ולהתחיל להתעמל. "האימון הפונקציונלי מתחלק לשניים", מסבירה הופמן בר רגע לפני שמתחילים. "בחלק הראשון אנחנו משתמשים במשקל הגוף. קפיצה, ריצה, גלגול. בכל פעולה כזאת מגייסים את כל המשקל שלנו לשם הפעולה. בחלק השני אנחנו עובדים עם מכשירים שמדמים תנועות טבעיות, כמו ריצה, טיפוס מדרגות, משיכת חבל או זריקת כדור ברזל".
אנחנו מתחילות את האימון עם מתיחות, ואחריהן מגיע האימון הפונקציונלי פלוס אימון מחזק.
ריצה בהתנגדות
המכשיר: נכנסים למעין רתמה שאליה מחוברת גומיה ארוכה שמהודקת לקיר. רצים בכיוון נגדי לקיר, דבר שיוצר התנגדות גדולה ו"מושך" אותך נגד התנועה.
עובד על: סיבולת לב ריאה, רגליים וידיים.
מדד הקושי: קשה מאוד. למען האמת, לא חשבתי שזה יהיה קשה, אבל ההתנגדות של הגומייה כל כך גבוהה שאי אפשר כמעט להתקדם. אחד המדריכים שהיה במקום ריחם עלי וקירב עוד ועוד את הקונוס הכתום שהופמן בר שמה על הרצפה כיעד אליו הייתי אמורה לרוץ. החזקתי מעמד בריצת ההתנגדות הזאת גג 30 שניות, והן היו הארוכות בחיי.

סולם יעקב
המכשיר: מדובר על מכשיר המדמה טיפוס על סולם. הוא לא חשמלי, והקצב נקבע רק על פי המתאמן. המכשיר הגיע מהחווה של 'לרדת בגדול'.
עובד על: כל הגוף. הטיפוס מתבצע עם הידיים והרגליים. עובד היטב על סיבולת לב ריאה ועל הרגליים והישבן.
מדד הקושי: גבוה. התנועה מגיעה לכאורה באופן טבעי, כולה טיפוס, אבל מהר מאוד מבינים כי כאן טמון הקושי. אחרי דקה אחת אני מזיעה וקצב הלב שלי עולה משמעותית. אין שנייה הפוגה. אי אפשר להתאמן על המכשיר יותר מ-10 דקות.
ניעור שני חבלים
המכשיר: לא מדובר על מכשיר אלא על שני חבלים עבים שמחוברים לקיר. הפעולה אמורה לדמות את עבודות היומיום של הימאים בספינות ושל הכבאים.
עובד על: כתפיים, גב, ידיים. מעלה היטב את הדופק וכן עובד על שרירי הליבה (השרירים הפנימיים שמחזיקים את כל הגוף).
מדד הקושי: סביל. התנועה של ניעור החבלים היא סוג של חזרה לילדות. משחק. החבלים צבעוניים ויפים וזה תמיד מוסיף למצב רוח. כשביקשתי להישאר עוד קצת עם החברים החדשים שלי, החבלים, הופמן-בר חייכה אלי חיוך משתתף וגערה בי להפסיק עם השטויות.

משטח בוסו
המכשיר: משטח בועתי (נראה כמו מכשיר עתידני) לתרגילי בטן.
לא מדובר על אימון פונקציונלי. זהו אימון מחזק שמתבסס על משטח לא יציב (כמו מיטת מים). לדברי הופמן בר, משטחי הבוסו מתבססים על כך שכשמים אדם על משטח לא יציב, כל שרירי הליבה מכוונים אותו. מחפש את שיווי המשקל ולשם כך מפעיל שרירים רבים בגוף.
עובד על: שרירי הבטן והידיים.
מדד קושי: קשה מאוד בואכה בלתי נסבל. בהתחלה, כשנשכבים על המשטח הלא יציב, יש תחושה מעט משונה, אין שיווי משקל וצריך להפעיל לשם כך את שרירי הבטן, וזה עוד לפני שהתחלנו את התרגיל עצמו. כשהוספנו את תרגילי הבטן, הרגשתי כאבים עזים. לו הופמן בר הייתה רוצה להוציא ממני מידע מסווג, זה המכשיר איתו היא הייתה מצליחה לעשות זאת. בקלות.
השורה התחתונה שלי היא שלמרות הקושי, באמת אפשר להתאמן בכל מקום, בכל מצב ובכל משקל. ולצערנו, עכשיו באמת נגמרו התירוצים. הופמן בר מציעה כמה טיפים להתעמלות יעילה בבית:
הליכה כחימום במשך חמש דקות
ספסל: לעלות חמש פעמים ברגל ימין וחמש פעמים ברגל שמאל
להמשיך ללכת עוד שתי דקות
ספסל: לקום ולשבת 10 פעמים.
להמשיך ללכת 2 דקות
לשכב על הבטן ולקום 10 פעמים
להמשיך ללכת 2 דקות
לשכב על הגב ולקום 10 פעמים.
מומלץ לחזור על האימון 3 פעמים בשבוע.
הכתבה המלאה פורסמה במגזין 'נשים'