רוחות מלחמה
טירונים אמריקניים עינו ללא רחם שבויים בכלא אבו גראייב בימי המלחמה בעיראק. יוני בינרט מנסה להבין מדוע אנו חשים חמלה כלפי אלו שערפו את ראשו של דניאל פרל מול המצלמות: ביקורת על "הרוחות של אבו גראייב", זוכה האמי לשנת 2007
כלא אבו גראייב, מתקן הכליאה ששימש את סאדאם לאכלוס, עינוי והוצאה להורג של מתנגדיו, נמצא כ-32 ק"מ מערבה ממרכז בגדד. הכלא הוסב במהלך הימים הראשונים שאחרי כיבוש עיראק למתקן כליאה אמריקני בו נכלאו אסירים מודיעיניים החשודים כאנשי טאליבן, אל-קאעידה וארגוני טרור אחרים. פלוגות שונות של זרוע המשטרה הצבאית האמריקנית הוצבו במקום כדי לשמש כסוהרים, על אף שלא הוכשרו לכך, וכך נוצר מצב אבסורדי, בו 300 חיילים מופקדים על אוכלוסייה של יותר מ-6,000 אסירים. הכלא חולק לאגפים, ובאגף "הקשה", בו נכלאו כ-1,000 אסירים המוגדרים כיעדים מודיעיניים מסוכנים, נוצר מצב אבסורדי יותר, כשבין 5 ל-10 חיילים הופקדו על האגף כולו.
במהלך התקופה הזו, תחת ידיהם של אותם חיילים חסרי ניסיון (חלקם הגיעו היישר מבסיסי הטירונות האמריקניים), עברו רבים מהאסירים התעללויות פיזיות ופסיכולוגיות המנוגדות באופן חד-משמעי לאמנת ז'נבה, עליה חתומה גם ארה"ב. כפיתות, מכות חשמל, מניעת שינה, מכות רצח, השפלה וביזוי. אסירים אולצו להצטלם בתנוחות משפילות, בסימולציות שלהם מקיימים יחסי מין עם אסירים אחרים כשהם כפותים זה לזה או לסורגים, מועמדים זה על זה בפירמידה כשהם עירומים. מיתות של אסירים שקרו כתוצאה מההתעללויות לא דווחו. אף אחד לא ידע, אף אחד לא שמע. הגיהינום של אבו גראייב נותר בעלטה תקשורתית מוחלטת, בדומה למרכזי כליאה/חקירה אחרים של הצבא האמריקני (כדוגמת בסיס גוואנטנאמו, שנותר מחוץ לעיני התקשורת עד היום).

מה שאירע לחלק נכבד מ-1,000 האסירים של האגף "הקשה" בבית הסוהר של אבו גראייב מידיהם של חיילים סוהרים אמריקניים תויג בתקשורת - אור ליום בו התפוצצה הפרשה באמצעות תמונות ממצלמתו דיגיטלית של אחד הסוהרים - כהתנהגות חייתית ובלתי נורמלית של כמה חיילים סאדיסטיים. "הרוחות של אבו גראייב" טוען באמצעות חומרים ארכיוניים, מסמכים סודיים הנחשפים לראשונה ועדויות של החיילים המתעללים, כי מדובר היה במדיניות רשמית (!) של הממשל האמריקני לטיפול באסירים שהוגדרו כ"מודיעיניים".
הסרט מציג מסמכים רשמיים עליהם חתום שר ההגנה האמריקני דאז דונלד ראמספלד ובו הוא מעודד ומאשר שיטות חקירה "מתוגברות". "למה עמידה בכפייה לפרק זמן של ארבע שעות בלבד?", ראמספלד מוסיף בכתב יד על המסמך המודפס. "אני עומד בין 8 ל-10 שעות בכל יום!". אמנת ז'נבה? "האמנה איננה ריאלית כשמדובר בלוחמה נגד לוחמים / אנשי גרילה שלא מכבדים אותה בעצמם", טען הממשל האמריקני. הצחנה המוסרית העולה מעמדה שכזו איננה זקוקה להסברים.
אני חייב להודות, עם זאת: במהלך חלקו הראשון של הסרט עלתה בי תרעומת על ההלקאה העצמית החביבה על התקשורת בתרבויות ליברליות עמן אמורה להימנות ארה"ב. הקביעה שלפיה אמנת ז'נבה איננה חלה על אלה שאינם מכבדים אותה בעצמם נשמעה לי הגיונית בחצי השעה הראשונה של הסרט. מדוע צריך הצבא האמריקני להצטדק על המעשים האפלים שהוא מבצע, אזור דמדומים מוסרי או לא, כשהצד הנגדי לוקח את מעשי הפלצות המבוצעים
וזו העדות לכוחו של סרט תעודה חריף, מנוסח היטב ובעל אג'נדה מוסרית ואנושית, המסוגלת להכניע גם את הדחפים החייתיים והפרימיטיביים ביותר שמתעוררים אצל בני אדם נורמטיביים לנוכח מעשי האלימות של ארגוני הטרור: שעה עם לתוך "הרוחות של אבו גראייב", עם התיעוד המצמרר של מה שאירע בתוך הכלא; הסקירה המתודית של המדיניות הכתובה והמנוסחת שאפשרה להם לעשות את זה והוקעתם של אותם מנסחי מדיניות שהצליחו לחמוק מהאשמה תוך כדי הפלתה על כתפי החיילים המתעללים בלבד - וגם אותם רגשות של "למה לי לרחם עליהם?" מתפוגגים.
יש בני אדם המתכחשים לאנושיות שלהם ומפעילים אמצעים לא אנושיים נגד בני אדם אחרים. כניעה לדחפים הללו כמוה כהצטרפות לאותם אנשים, לאיבוד האנושיות שלך עצמך. "זה הזכיר לי את "בעל זבוב", אומר בסרט אחד מהסוהרים המתעללים. ובכן, טעות בידך. ב"בעל זבוב" התעללו זה בזה ילדים ללא כל מסגרת משגיחה, ללא כל מערכת חוקים, ילדים שנכנעו ליצרים הפרימיטיביים המקננים בכולנו. אתם התעללתם בבני אדם אחרים כבוגרים, מתוך ידיעה מלאה וכחלק מממסד המתיימר לתחזק מערכת חוקים ערכית והומניסטית. אין נסיבות מקלות בדברים כאלה. אין מחילה.
