מדף הספרים של ירון לביץ
ירון לביץ, הבעלים של גלריה "מינוטאור" תל אביב, המציגה אמנות יהודית מתחילת ומאמצע המאה העשרים, מספר על אהבותיו הספרותיות. לביץ, המארח בימים אלה תערוכה של אדיק שטיינברג ותערוכה של צילומי ארכיטקטורה משנת 1854 ועד היום, כולל ברשימה שלו את גרסיה מרקס, בנימין תמוז ועזריאל קרליבך

קראתי את הספר בגיל מאד צעיר ועד היום אני חוזר אליו, וכל פעם מחדש אני מגלה רבדים חדשים ותובנות חדשות . אוספנסקי הפילוסוף מתאר בספר זה את המורה גורדייף (מיסטיקן יווני ארמני) לאחר שלמד ממנו במשך שמונה שנים. הוא מדבר על כך ש"על מנת להיוולד מחדש יש למות ועל מנת למות יש להתעורר". אוספנסקי פורש בפני הקורא צורת חשיבה חדשה, אשר יש ביכולתה לסדוק את החשיבה המערבית המקובלת. זהו ספר שככל שמתבגרים, מבינים אותו יותר. מתנה לחיים.
מינוטאור- בנימין תמוז
הרגשת הבדידות היוצאת מהמילים חודרת אל הנפש ומעוררת הזדהות. זהו סיפור על סוכן מוסד שחי בבידוד בעולמו הפרטי ובניתוק מהסביבה בגלל פעולותיו. סיפור האהבה הדמיוני, נקודת המבט הרומנטית והרגישה על החיים השאירו בי חותם.
אם החיטה - מיקי בן-כנען
אגדה מופלאה, שמטשטשת את הגבול בין המציאות לדמיון, וככל שמתקדמים בקריאה מצליחה להבהיר שזה לא באמת חשוב. בן-כנען בונה עולם שלם שכולו פנטזיה עולם מפותח עם דמיון כובש וחריג ששובה את הקוראים למעמקיו. הספר, הגדוש דמויות פנטסטיות מרתקות, מחזיר את הקוראים למשחקי הילדות הישנים, ומצליח להעניק נקודת מבט נאיבית על החיים. מעבר לזה, הספר כולו אומר מקוריות - הן בתוכנו והן בצורתו, כולל העטיפה הנפלאה.
האי של סופיה - ויקטוריה היסלופ
מושבת המצורעים שבספר מוכיחה לנו כי אפשר גם אחרת, ושהבחירה איך לחיות היא בידינו, שכן גם במושבה של דחויים ומוחרמים אפשר לבנות חיים עשירים ומלאים. שלחו אותם למותם, אבל הם עשו בדיוק את ההפך והצליחו לחיות חיים עשירים ומלאי עשייה, יותר מהחברה הבריאה ששלחה אותם לשם. העוצמה של הסיפור טמונה בסיפורם האנושי של הדמויות, בכאב האנושי ובאופן שבו הוא מאפשר צמיחה.
הודו- יומן דרכים - עזריאל קרליבך
קראתי את הספר בהודו, המקום שבו מושמת לך מראה מול הפרצוף, מקום שלא מתיר בריחה מהמציאות, ולכן הקריאה בו השפיעה עלי כל כך. קרליבך סיפק בספרו ביקורת נוקבת וחזקה על העולם המערבי, והצליח עוד בשנות החמישים לנפץ את המסגרות של העולם בו הוא חי. חרף

ספר חזק ועצמתי המתאר את מסעו של דן בן אמוץ, ניצול שואה, המגיע לגרמניה כדי לקבל את הפיצויים ולסגור חשבונות. כולנו מחוברים לשואה ברמה כזו או אחרת, אבל הישירות של דן בן אמוץ וצורת ההתבטאות הוולגרית שלו, אומרות את הדברים שרבים אחרים פשוט פחדו לומר. הנסיון של בן אמוץ להתעמת עם השואה שובר קונספציות ומתאר את הקונפליקט שיש ליהודים רבים בהתייצבם על אדמת גרמניה.
האמן ומרגריטה - מיכאיל בולגקוב
יצירת המופת של בולגקוב מעודדת חשיבה על אינדיבידואלים, על חברה ועל משטר. ספר שכולו שירת הלל לתרבות הרוסית, רומן פנטסטי לצד סאטירה חברתית שמציגה את התרבות החברתית הרוסית בשנות העשרים. הספר מספק טעימה לעולם הרוסי שאנחנו בעצם לא מכירים באמת, הורדת מסך הברזל.
זן ואומנות אחזקת האופנוע - רוברט מ. פירסיג
פירסיג בוחן את מושג האיכות ומכאן החיבור החזק שלי אליו מתוך התעסקותי באמנות, שגם בה נבחן תדיר מושג זה. קריאת הספר בגיל 18 מאפשרת הבנה מוגבלת שלו, ועם הזמן מתבארת האיכות אותה מבקש פירסיג לתאר.
הקורא יוצא יחד עם פירסיג למסע של חיפוש בנבכי הנפש תוך תיאור הדברים הפשוטים שהולכים לאיבוד בשגרת היום. פירסיג מברר מהי האיכות שעלינו להוציא מעצמנו בכל מיני מצבים וסיטואציות, תוך שהוא מנפץ הגדרות חברתיות.
לילה מופלא - סטפן צוויג
קובץ של ארבעה סיפורים מתוחכמים להפליא הנוגעים בגורלות רגילים ויוצאי דופן, אנשים שכיחים ונדירים, מעשים תמוהים וחריגים ובעיקר - נוף אנושי מרתק. סטפן צוויג מבקש לרדת לנבכי הנפש כדי למצוא מודל מוקטן של העולם. כל סיפור שלו טומן בחובו מוסר השכל, ומחייב את הקורא לחשוב ולנתח. האפשרות להישאר אדישים פשוט לא קיימת.
אהבה בימי כולרה - גבריאל גרסיה מרקס
סיפור אהבה מובהק. כתיבתו של מרקס היא כמו שירה צרופה. לאורך כל העלילה הוא בוחן את הדרך בה אנו מתמודדים ואת הבחירות שאנו עושים שמתוות את מהלך חיינו. השפה של מרקס עשירה בצורה פנטסטית, והוא מתאר לפרוטרוט שיגרת חיים תוך שהוא מאיר אותה בצורה אחרת לגמרי. אהבה בימי כולרה היא משל, אבל היופי האמיתי הוא שבסופו של דבר, כפי שבעצם כולנו רוצים להאמין, האהבה מנצחת.