שבוע סוף: למה צריך לבטל את שבוע הספר

בעידן של מבצעים מטורפים במשך כל ימי השנה חייבים לבטל את שבוע הספר. נועה אוסטרייכר עם פרשת השבוע

נועה אוסטרייכר | 4/6/2010 18:42 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בשנים האחרונות גוברים הקולות הקוראים לביטולו של שבוע הספר. מכירות החיסול ברשתות קורעות לגזרים את הוצאות הספרים ומביאות אותן להפסדים עצומים. ספרים נמכרים במבצעי 2+1, ספר מתנה, קנה-קבל, קבל-קבל.

נדמה שקהל הקוראים איבד את הבכורה לטובת קהל הקונים שמטרותיו הפוכות: העיקר הכמות ורצוי בכמה שפחות. שוק הספרים הפך לבאסטה - הרשתות מגייסות מוכרים שיכולת המכירה שלהם גבוהה מהבנתם הספרותית, כופות עליהם קידום ספרים מסוימים בלבד בכל חודש (אחרת יפוטרו) וממתיקות את הגלולה בכמה שקלים המכונים "תמריץ". כך נוצרים רבי מכר מזויפים, נוצצים בראש הרשימה שבועיים ונעלמים כלעומת שבאו.

הוצאות קטנות (מהן איכותיות מאוד) שאינן מקודמות ברשתות חייבות להפגין נוכחות בשבוע הספר. אם הן לא חברות בהתאחדות המו"לים עליהן לשלם 000 6 ש"ח לעשרה ימים על דוכן של מטר וחצי.

תוסיפו לזה שכר ואוכל לעובדים, שינוע הסחורה וכמובן הפסדים על ספרים שנפגמים בגלל השמש והלחות. הסיכוי להחזיר את ההשקעה הוא אפסי.

מההוצאות גם נשללת הזכות שהייתה שמורה להן בעבר בשבוע הספר - הצגת ה"בק ליסט", ספרים איכותיים ופחות ידועים. הדוכנים קטנים וההוצאות נאלצות להציג רק רבי מכר בידיעה שרוב הלקוחות ילכו ממילא לרכוש אותם בהנחה גדולה יותר ברשתות.
צילום: ארכיון
הלקוחות התרגלו לקפה, עיסוי ושלושה ספרים תמורת בטטה. שבוע הספר צילום: ארכיון

הסיפור כולו טמון במדיניות "השוק החופשי". במשרד האוצר הפכו אותה לדת ומקיימים את מצוותיה באדיקות, משליכים את העובדים ואת בתי העסק לתוך זירת לודרים, צופים בהם בעודם מקיזים את דמם בניסיון לשרוד.

כך קיימת בארץ רשת אשר מקדמת אך ורק ספרים מכמה הוצאות המתחלקות בבעלות עליה. הרשת הנ"ל לא מכריזה זאת בגלוי וממשיכה לקיים מראית עין של תחרות שוויונית בין כל ההוצאות בארץ.

מנגד ישנה רשת אחרת אשר לא נרכשה רשמית ע"י הוצאת ספרים אולם בשל אינטרסים המוסתרים מידיעת הציבור מקדמת רק את ספריהן של הוצאות ספציפיות. מו"לים שאינם שותפים בתהליכים החשאיים מוצאים את עצמם בחוץ.

בכל פעם שעולה נושא המבצעים ברשתות הספרים מגיעה התגובה: "למה הספרים כל כך יקרים?". זהו חברים - שהם לא. ואני מדברת מלב מעמד הפועלים המשתכר כמה שקלים מעל המינימום. המחיר הקטלוגי של הספר נשמע גבוה, אבל הוצאה שרוצה למכור אותו חייבת לתת אותו לרשת ב-80 אחוזי הנחה.

ספר שמחירו הקטלוגי הוא 90 ש"ח

נמכר לרשת בסכום שנע בין 13 ל-20 ש"ח. הרשת מוכרת אותו ב-20 ש"ח בממוצע וכך ההוצאה שמימנה את תהליך הכתיבה, העריכה, ההדפסה וההפצה מקבלת במקרה הטוב כמה שקלים לעותק. וזה עוד לפני התמלוגים לסופר משכורת לעובדים שכ"ד וכיו"ב.

עכשיו תוסיפו את המילה "קונסיגנציה": בימי שלטונו של ערי סטימצקי ההוצאות העבירו את ספריהן לרשת וקיבלו תשלום שוטף פלוס 45 שאפשר להם לגלגל תזרים מזומנים סביר. עם כניסתה לשוק הציבה צומת ספרים תנאים חדשים, ואיריס בראל מסטימצקי אימצה אותם בחום: כיום הרשתות מקבלות מהמו"לים ספרים, ואת מה שנשאר אחרי ההנחות והמבצעים משלמות להם שוטף פלוס 120.
ככה נראית מכונית ללא דלק שנוסעת על אדים.

לפני הרבה שנים שבוע הספר היה חגיגה אמיתית - אנשים חיכו לרגע שבו יוכלו לנהור לכיכר ולרכוש ספרים ב-25 אחוז הנחה - המבצע הקבוע. נסו לשווק זאת ללקוח שכבר התרגל לקפה, עיסוי ושלושה ספרים תמורת בטטה. חייבים לבטל את שבוע הספר. האחרון שיוצא שיכבה את האור.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים