במותו ציווה את הרוקנ'רול: 20 שנה למותו של יוסי אלפנט

לפני 20 שנה הלך לעולמו יוסי אלפנט, אגדת רוקנ'רול שכבר בקושי שומעים עליה אך עדיין ממשיכה לבעוט. החודש יעלה מופע לכבודו בבארבי בתל אביב

רז ישראלי | 10/9/2011 21:14 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: יוסי אלפנט
חייו הקיצוניים של יוסי אלפנט, שהסתיימו בטרם עת ב-1991, היו רצופים קשיים, עליות ומורדות. השילוב של דארק אייטיז, סמים קשים ושיתופי פעולה פוריים הוליד בין השאר שניים מהאלבומים החשובים במוזיקה הישראלית - "אהוד בנאי והפליטים" ו"שינויים בהרגלי הצריחה" של החברים של נטאשה, שהעפילו לעשירייה הפותחת ברשימת אלבומי הזהב של המוזיקה הישראלית של "מעריב". במשך שמונה שנות יצירה בלבד הצליח אלפנט להשפיע על דורות של מוזיקאים ישראלים, שיעלו החודש מופע לציון 20 שנה למותו ("כמה יוסי", יום חמישי, 22 בספטמבר, במועדון הבארבי בתל אביב). לרגל המאורע קיבצנו עשר נקודות מפתח בחייה ובמותה של אגדת הרוקנ'רול ששמה כבר בקושי נשמע, אך המורשת שלה עודנה חיה ובועטת.

1. אלפנט החל לנגן על גיטרה כבר כשהיה בן 8 וכבר מגיל צעיר פנטז על להקה משלו. החלום התגשם עם הקמת "להקה רטורית", ששיריה "סדר יום" ו"הלם כרך" הפכו לסוג של

להיטי רדיו בזמנו. למרות ההבטחה הגדולה הלהקה לא ניצלה את המומנטום ולא הוציאה דבר פרט למקסי סינגל ב-1983 ואלבום המתעד הופעת איחוד של הלהקה ב-1989.

צילום: עומר כלב
דארק אייטיז, סמים קשים ושיתופי פעולה פוריים. יוסי אלפנט צילום: עומר כלב

2. אלפנט אובחן כחולה לב ונאלץ לעבור צנתור בגיל 14. למרות מצבו הבריאותי והאיסור הגורף שהטילו רופאיו על פעילות גופנית מאומצת ולמרות הידיעה כי זמנו בעולם קצוב התנדב אלפנט לצה?ל ושירת כשנה.

3. שיתוף הפעולה של אלפנט עם אהוד בנאי באופרת הרוק "מאמי? ב-1986 סלל את הדרך ל"אהוד בנאי והפליטים", אחד מאלבומי הבכורה החשובים בתולדות הרוק הישראלי שיצא ב-1987. אלפנט היה הגיטריסט המוביל בפליטים וגם הפיק את האלבום מוזיקלית. בהופעות נהג בנאי לקרוא "לך אלפנט" כאות לכניסת סולו הגיטרה המפורסם שלו.

4. שנים לפני שהפך לתוכנית טלוויזיה בערוץ 23 "חדר 101" היה השם הנבחר לפרויקט בשפה האנגלית שהקליט אלפנט בניו יורק עם חברו הוותיק עופר הררי וכן עם דויד גראווי, מוסא נחמיאס ועדנה דה בר, אשתו של אלפנט באותם ימים. ההרכב נקרא על שם חדר העינויים מטיל האימה בספרו של ג'ורג' אורוול "1984". המקסי סינגל הקצר והיחיד של ההרכב יצא, כמה סמלי, ב-1984. המוזיקה האפלה שלו נושאת ניחוח עז של הסמים הקשים שבהם החל אלפנט להשתמש באותה תקופה ושליוו אותו ואת יצירתו עד מותו.

5. בניו יורק היה יוסי אלפנט לא אחר מאשר Y Elephant, מה שהוביל לשיבוש Why Elephant , ובעברית: "למה פיל?". זה היה גם שמו של הפרויקט הקצר ורווי הטאלנטים בהנהגתו שבו נטלו חלק גיל סמטנה, עובד אפרת, ורד קלפטר, ז'אן-ז'ק גולדברג, יסמין קידר ועוד. הפרויקט הזה הוליד בין השאר את "איך כש...", עוד סוג של להיט, שהיה תרגום של השיר "Dear Ed" שכתב אלפנט לעדנה דה בר.

6. עוד בחייו העלו חברים טובים מופע מחווה לפועלו של אלפנט בשם "הדיל של הפיל" - לאו דווקא כדי להלל את הישגיו המוזיקליים כמו לסייע לו בגמילה מסמים. ליוזמה נרתמו חלק ממשתתפי "מאמי","להקה רטורית", "למה פיל" ועוד. למרות הכוונות הטובות, הכסף לא הצליח להציל את הפיל מציפורני הסם.

7. אלפנט תרם מזמנו וכישרונו גם לעיתון "הפטיש", ששם לעצמו למטרה להעלות נושאים חברתיים לסדר היום וחרת על דגלו מחאה נגד הזלזול הפושע של התקשורת ואושיות התרבות הישראלית כלפי מה שכונה אז "התת תרבות המזרחית". בגיליון הראשון, שהתמקד במוזיקה המזרחית ובאמניה, כתב אלפנט על שילוב בין מזרח למערב במוזיקה הישראלית, שילוב שביטא הלכה למעשה באלבומו האקלקטי של אהוד בנאי.

8. אלפנט הפיק מוזיקלית את ?שינויים בהרגלי הצריחה? של הנטאשות וסייע בכתיבה ובקולות רקע, אך נפטר חודשיים לפני שיצא האלבום. החברים הקדישו לו את השיר הקצרצר "כמעט אופטימי", שמתמצת את חייו במילים: "עם רדת החושך / הסבל, הקושי / עלו לשמים...".

9. אלפנט חי רוקנ?רול ומת רוקנ?רול. ב-6 בספטמבר 1991 הוא התמוטט על הבמה במועדון לוגוס בתל אביב במהלך הופעה של האחים המכוערים, ההרכב האחרון שלו. לאחר מותו נאספו שיריו, הסקיצות והדמואים שהותיר מאחוריו לכדי אלבום ואוסף כפול שמייצגים את כל פועלו הקצר אך המשמעותי.

10. המופע שייערך לציון 20 שנה למותו של אלפנט ינוהל מוזיקלית על ידי יואב קוטנר וישתתפו בו אהוד בנאי, ברי סחרוף, שלומי ברכה, מיכה שטרית, דן תורן, ארז לב-ארי, נעם רותם, קוואמי, תמר אייזנמן, נעם נבו ועוד.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_tarbut/music/ -->