קרת, פולמן, עוז ונהרין נגד פינוי ח'ירבת סוסיא
מאות סופרים, מדענים ואנשי רוח, בהם חתני וכלות פרס ישראל, קוראים לממשלה להמנע מכוונתה להרוס בתים בכפר הפלסטיני שבדרום הר חברון: ״ההריסה והגירוש אכזריים, לא מוסריים ולא חוקיים. ביצועם ידקור את העין ויקומם את הלב״
200 אמנים, סופרים, מדענים ואנשי רוח ובהם חתני וכלות פרס ישראל, מפרסמים הבוקר קריאה לממשלה תחת הכותרת "לא לגירוש" ובה הם מתריעים כי עליה להימנע מכוונתה להרוס כמחצית מבתי הכפר הפלסטיני ח׳ירבת סוסיא שבדרום הר חברון, בטענה כי ההריסות יותירו 75 אנשים מתוכם 35 ילדים, ללא קורת גג בתנאי המדבר הקשים. בכך אמני ישראל מצטרפים לבקשותיה של ארה"ב מישראל להימנע מהפינוי.עוד כותרות ב-nrg:
• משה פרץ שוביניסט? איזו הפתעה!
• אמנים שאתם חייבים להכיר, והם מעדיפים שלא
• מותר להיות שמאלני: תעזבו את אחינועם ניני בשקט
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
בין החותמים: הסופרים א.ב יהושע, אסף גברון, רונית מטלון, עמוס עוז, אתגר קרת, איריס לאעל, מאיר ויזלטיר, צרויה שלו וסלמאן נטור, הכוריאוגרפים אוהד נהרין ורננה רז, הקולנוענים ארי פולמן, שירה גפן ודורון צברי, אנשי התיאטרון יהושע סובול, גברי בנאי, מירה עווד, אופירה הניג ורות קנר, האמנים דוד טרטקובר, מיכה אולמן, סיגל ברניר, לארי אברמסון ועשרות נוספים.
״המינהל האזרחי והצבא הודיעו לתושבי ח׳ירבת סוסיא, כי בכוונתם להרוס כבר השבוע כמחצית מכפרם, ובפועל לגרשם מאדמתם״, הם כותבים, ״ההריסה והגירוש אכזריים, לא מוסריים ולא חוקיים. ביצועם ידקור את העין ויקומם את הלב״, בהתייחסות למשפט מפסק דינו של שופט בית המשפט העליון בנימין הלוי בנוגע לפקודה הבלתי חוקית לבצע הטבח בכפר קאסם.

ב-20 השנים האחרונות מנהלים תושבי הכפר סוסיא מאבק משפטי נגד הגירוש. ב-1983 נבנתה התנחלות סוסיה סמוך לכפרם, ב-1986 גירש צה"ל את התושבים מכפר־המערות המקורי שלהם, שהפך אתר ארכיאולוגי בניהול מתנחלים. התושבים הפלסטינים עברו להתגורר במערות ובמבנים מאולתרים בחלק אחר של אדמתם. מאז ניסו הרשויות לגרשם מספר פעמים.
ב-2001 אמנם הורה בג"ץ שלא להמשיך בהריסות המערות, הסוכות ובורות המים, אך לא הורה למינהל האזרחי לאפשר לתושבי סוסיא לבנות לעצמם בתי מגורים ודירים לבעלי החיים. לכן נאלצים התושבים להקים מבנים מאולתרים, שנגדם הוצאו ומוצאים צווי הריסה.
בתחילת השבוע שעבר, הודיעו נציגי הצבא לתושבי ח׳ירבת סוסיא על כוונה להרוס כמחצית מבתי הכפר, ובפועל לגרשם מאדמתם. את ההריסות שהצבא הגדיר כנובעות מ״לחץ של המתנחלים״ מתכוונים לבצע עוד לפני הדיון בבג"ץ בעתירת התושבים נגד פסילת תוכנית מתאר שהכינו לכפר.
לפני כשנתיים דחה המינהל האזרחי את תוכנית המתאר שהכין והגיש לו הכפר. מאז הוגשה לבג"צ עתירה נגד דחיית תוכנית המתאר, אולם בקשת הכפר להוציא צו ביניים שימנע הריסה כל עוד לא התקבלה הכרעה בעתירה נדחתה, ובכך נסללה הדרך להחלטת המדינה להתחיל בפינוי. ישראל דורשת שתושבי הכפר יתפנו לעיר יטא שבסמכות הרשות, או בסמוך אליה.
הריסת הבתים וגירוש התושבים מעוררת זעם רב על ישראל בארצות הברית ובאירופה בטענה שהם מהווים הפרה של החוק הבינלאומי. לאחרונה ביקרו בישוב הפלסטיני ראשי המשלחות של מדינות האיחוד האירופי והקונסולית האמריקנית בירושלים שפרסמו בתום הביקור הצהרות נוקבות המזהירות את ישראל מפני "ההשלכות של הריסה וגירוש של אוכלוסיה כבושה".
