פעילי ימין לרגב: מנעי עדויות מעזה בסינמטק
הקרנת סדרת ראיונות של 'בצלם' עם תושבי עזה מתוכננת בסינמטק ת"א. פעילי ימין פנו לשרת התרבות בטענה שהסרט עלול לסמן את חיילי צה"ל כפושעי מלחמה. 'בצלם': "לא נרתע מהניסיונות להשתיק אותנו". מנכ"ל הסינמטק: "נתקיים גם בלי תמיכה ממשלתית"
"אם המדינה לא תממן - יש מדינות אחרות שיתנו", מוסר מנכ"ל הסינמטק אלון גרבוז בתגובה למחאת פעילי הימין נגד הקרנת סרט של 'בצלם' במקום. הסרט – סדרת ראיונות עם תושבי עזה במסגרת התוכנית "עזה מבט מבפנים". זו לא הפעם הראשונה שתוכנית מסוג זה מועלית על ידי ארגון השמאל בסינמטק תל אביב. ההקרנה צפויה להתקיים ב-27.8.עוד כותרות ב-nrg:
• ההזדמנות המפוספסת של עומר אדם
• טום באום הוא הספר המנייאק של מגי אזרזר
• גפן על מריה קארי: איפה ה-BDS כשצריך אותם?
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
פעילי הימין פנו לח"כים ולשרת התרבות בטענה כי הראיונות בסרט עשויים להציג את חיילי צה"ל כפושעי מלחמה. "'בצלם' מציגים בתכנית הזאת סרטונים על פשעי מלחמה, לכאורה, שביצעה ישראל ב'צוק איתן' נגד האוכלוסייה המסכנה והאומללה, שלא עשתה כלום ברצועת עזה", מוסר פעיל הימין שי שמאי גליק, "ואנחנו, אזרחי ישראל, צריכים להיות אלה שמממנים את זה, דרך תמיכת משרד התרבות לסינמטק".
זו לא הפקה של הסינמטק, שהרי אינו גוף מפיק אלא רק מארח את האירוע.
"זה אולם ציבורי שממומן מכספי ציבור על ידי עיריית תל אביב ומשרד התרבות. לארגון להבה היו נותנים לארגן שם אירוע? כנראה שלא". גליק ופעילים נוספים פנו למשרד התרבות והספורט, לח"כים מיקי זוהר מהליכוד ובצלאל סמוטריץ' כדי שיפעלו לביטול האירוע או העברתו לאולם אחר, שאינו נתמך ציבורית. "השרה רגב אמרה בעבר במפורש שהיא תדאג לשלול תמיכה מכל אירוע תרבות שמשמיץ את חיילי צה"ל, ו'בצלם' כבר אמרו בעבר מה הם חושבים על חיילי צה"ל".
לא צפיתם בסרטונים אך קבעתם עמדה על אף שלא מצוין באף פרסום של האירוע ש'בצלם' מייחס לחיילי צה"ל פשעי מלחמה, לכאורה.
"במלחמה אנשי 'בצלם' טענו שצה"ל מבצע פשעי מלחמה ואני מאמין שהם יראו את זה מהזווית הזאת, בין היתר".

בפרסומים לקראת האירוע שמטרתו לציין שנה למבצע צוק איתן, "בצלם" מזמינים את הקבל לקבל הצצה אל החיים בעזה בזמן לחימה ובעתות שגרה, דרך עדשות מצלמותיהם של אזרחים עזתיים - "זהו תיעוד רגעי לחימה ויומני וידאו של אזרחים עזתיים, שאצר ארגון 'בצלם', צילומים המתעדים רגעי לחימה קשים דרך עיני תושבים ברצועה, יומני וידיאו שצילמו צעירים וצעירות עזתיים לאחר עופרת יצוקה וצוק איתן", נכתב.
בנוסף במהלך התכנית מתוכננת להתקיים שיחת סקייפ של הקהל באולם עם תושב עזה, תחקירן בצלם ברצועה, אשר מתעד את היומיום בעזה באמצעות וידאו בלוג.
שרית מיכאלי, דוברת בצלם: "אנחנו עומדים במאה אחוז מאחורי המידע שהבאנו במהלך 'צוק איתן' וגם אחריו, על ההשלכות של מדיניות ממשלת ישראל על הפגיעה באזרחים פלסטיניים ברצועה בזמן המבצע, ואנחנו מדגישים, גם בדו"ח שלנו, שהביקורת שלנו מכוונת למקבלי ההחלטות ולא כלפי חיילים יחידים. בעניינו הבעיה ב'צוק איתן' לא הייתה התנהגות כזו או אחרת של חיילים או אפילו קצינים בשטח, אלא ההחלטות שקיבלו פוליטיקאים ובכירי הצבא. בצלם תמשיך להשתמש בכל הכלים וההזדמנויות כדי להמשיך ולשקף לחברה הישראלית את השלכות מדיניות הממשלה על האזרחים בעזה".
אחרי הניסיון של אמנסטי בהקרנות "רעד בעזה" בדרום, אתם לא חוששים שגם המחאה הנוכחית עשויה לסכל את קיום האירוע?
"אנחנו לא נרתע מהניסיונות להשתיק אותנו, אנחנו נקיים את האירוע בהצלחה כמו אירועים קודמים שעשינו בנושא הזה. האמת היא שבפעמים קודמות מחאות הימין רק עזרו לנו להרחיב את קהל היעד. מהניסיון שלנו יש צמא אדיר בקרב ישראלים לשמוע קולות של אזרחים מעזה, על מה שקורה בצד השני, להבין מה העזתים עברו. התקשורת הישראלית כמעט ולא מדווחת על הפגיעה באזרחים בעזה, בוודאי לא במהלך המבצע וגם לא לאחריו, וזה לא מפתיע שיש צמא כזה לראות מה אזרחי עזה מצלמים דרך העיניים שלהם. אלו ישראלים שלא מרגישים שזה מה שמפחית את ההזדהות שלהם עם הסבל והפגיעה בישראלים".
את לא מוציאה מכלל אפשרות שבין המתראיינים יש מי שיאשימו במצבם את החיילים?
"זה פשוט מופרך. לכל מי שיש בעיה עם החומרים, אני מזמינה אותו לבוא ולצפות, אני לא מאמינה שמישהו מהמתנגדים טרח להבין על מה אנשים מדברים ברצועה ואני דוחה כל ניסיון לצנזר או להעמיד פנים כאילו יש איזו שהיא בעיה עם הבאת החומרים האלה לידיעת הציבור הישראלי".
• מסתמן: הסרט 'רעד בעזה' יוקרן בשער הנגב

אלון גרבוז, מנהל סינמטק ת"א וחתן פרס מפעל חיים בפרסי אופיר הקרוב לקולנוע: "הקרנו את התכנית הזאת גם בעבר וזו הפעם השנייה שאנחנו מקרינים אותה. בפעם הקודמת היה ביקוש כל כך גדול והאולם היה מלא (116 מקומות, ע.ד.) אז החלטנו להוסיף עוד הקרנה.
"אני חושב שכבר התייאשו מסינמטק תל אביב בענייני מחאות שונות כי הבינו שלא נכנע ולא נשנה ולא נבטל וגם ראש עיריית תל אביב לא יבטל ולא ייתן הוראה כזאת, כך שאנחנו נקרין את התכנית והמוחים מוזמנים לבוא ולראות את זה ואחרי כן יראו אם יש להם בכלל על מה למחות, כי מה שקורה בעזה או מה שקורה במקומות אחרים, זה תוצאה של מעשים שלנו וגם אם זה לא יוקרן, זה לא אומר שזה לא מתקיים".
כבר חוויתם בעבר לחצים מצד הממשלה, בפסטיבל סרטי הנכבה, אז מול לימור לבנת, השרה הקודמת.
"נכון, גם אז היא ניסתה וכמובן המשכנו כדרכנו, להקרין את הסרטים. ובסך, הכול, איום של כסף? כסף זה לא הכול, נוכל הסתדר גם בלי כסף (תמיכה ממשלתית, ע.ד.) ותמיד אני אומר - 'המדינה לא תיתן? אז יש גם מדינות אחרות שיתנו'".
מלשכתה של השרה מירי רגב נמסר בתגובה: ״שרת התרבות והספורט מובילה מדיניות ברורה ונחושה, לפיה מוסדות תרבות המקרינים סרטים או מיצגים הפוגעים ומסיתים נגד המדינה אינם רואים לתמיכת המדינה. למדינה יש החופש להחליט את מי לממן. השרה עומדת על כך, שמדינה אינה יכולה לקבל מצב בו מוסדות הנתמכים ע״י המדינה משמשים במה לתעמולה פלסטינית המבקשת לפגוע בביטחונה של מדינת ישראל ובחיילי צה"ל".
"לצערי היועמ"ש כובל את ידי הממשלה, ואינו מאפשר שלילת תמיכה הקשורה לתוכן. עמדתו אינה הגיונית ואינה מקובלת ברחבי העולם.גם במדינות נאורות כמו ארה"ב. לכן כבר במושב הקרוב אביא חקיקה אשר תאפשר שלילת תמיכה ממשלתית ממוסדות, עקב הסתה, פגיעה בסמלי המדינה, ועידוד טרור".
ההקרנה הקרובה - 27.8, 21:00, סינמטק תל אביב, משך התוכנית כ־80 דקות ומחיר הכרטיס 30 ש"ח.
סרטון מתוך הפרויקט הקודם של "עזה מבט מבפנים" בעקבות "עופרת יצוקה":
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg