עושים כבוד לחלוץ העשייה הקולנועית בישראל
במקרה של הקולנוען, הכתב והמרצה דוד גרינברג ז''ל, לא רק מירי רגב לא תדע מה הוא עשה. על אף חשיבותו העצומה לקולנוע הישראלי, שמו הושמט מעל דפי ההיסטוריה. רטרוספקטיבה מיוחדת ליצירותיו ופועלו בסינמטק תל אביב תתקן את העוול
החל ממחר (ד') ולאורך שלושה ימים, תערך בסינמטק תל-אביב מיני-רטרוספקטיבה ליצירותיו ופועלו של הבמאי, מבקר, מרצה, היסטוריון, עורך כתב-העת המיתולוגי "אומנות הקולנוע", מקים "מועדון הסרט הטוב" של בית ליסין וחלוץ העשייה הקולנועית העצמאית בישראל, דוד גרינברג ז"ל (1990-1931), דמות מרכזית בזירה הקולנועית המקומית אשר פועלה הושמט, שלא בצדק, מעל דפי ההיסטוריה של הקולנוע הישראלי.עוד כותרות ב-nrg:
• קולדפליי ומייקל ג'יי פוקס חוזרים לעתיד
• אלטון ג'ון הטריד מינית? הפרטים נחשפים
• חומר נפץ: על אשה דתיה שלא רוצה ילדים
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

כ-19 שנה לפני הקמת הסינמטק הראשון בתל-אביב, נשא דוד גרינברג את דגל הקולנוע האומנותי בארץ והקים את 'מועדון הקולנוע', אשר פעל לאורך 20 שנה מאז 1954. הוא הקרין בו לראשונה את סרטיהם של ברגמן, פליני, קוראסווה, טרקובסקי ואחרים, ובכך חשף את הקהל בארץ ליצירות מפתח בתחום הקולנוע האומנותי.
באותן שנים, מפיצי סרטים היו מחויבים לשרוף ולהשמיד את עותקי הסרטים ברגע שפגו זכויותיהם, ואילו גרינברג אסף והציל אותם. חוקר הקולנוע דוד שליט כינה אותו ה"אנרי לנגלואה הישראלי" (כשמו של המייסד המיתולוגי של הסינמטק הצרפתי), ומספרים עליו שכאשר נודע לגרינברג שחברת סרטים מסוימת פשטה רגל והשליכה את גלגלי הסרטים שלה לים, זינק גרינברג למים, משה מן המים את הסרטים הרטובים וייבש אותם בביתו. באופן זה הציל גרינברג סרטים שלמים מכיליון ושימר אותם, בהם העותק הנדיר של הסרט "הדיבוק" בשפת היידיש שנעשה בפולין ב-1937.
הסרטים שהקרין גרינברג, הרצאותיו בתחום הקולנוע וביה"ס הראשון לקולנוע אשר פתח בשנת 1965 השפיעו על יוצרים והוגים רבים בתחום הקולנוע הישראלי בהם נחמן אינגבר, אבי נשר, איתן גרין, מאיר שניצר, כתריאל שחורי מנכ"ל קרן הקולנוע הישראלי ורבים נוספים. מטרתה של רטרוספקטיבה זו היא לתקן עוול היסטורי שנעשה לגרינברג, לגלות אותו מחדש ולחשוף את יצירותיו של אדם אשר היה מפעל קולנועי של איש אחד ויוצרם של סרטים שהיו מהנועזים והפואטיים שנעשו בארץ בשנות ה-60, בהם "שער הגיא" (1965) שהשתתף בפסטיבל וונציה באותה שנה, "מכירה כללית" (1959) הנחשב לסרט העצמאי הראשון שנעשה בישראל וכן סרט הקולנוע "איריס" (1968), שהיה הסרט הראשון שעסק בבוהמה התל-אביבית ובדמות הגבר הישראלי המצ'ואיסטי בימים שלאחר מלחמת ששת הימים, ושחקנית התיאטרון האגדית חנה רובינא מופיעה בו בתפקידה המדבר היחיד בתולדות הקולנוע הישראלי.

הרטרוספקטיבה בסינמטק תכלול שלושה ימים של הקרנות סרטיו הדוקומנטריים, הניסיוניים והעלילתיים, בהם גם סרט הקולנוע "איריס", וכל זאת לצד הרצאות מפי אוצר הרטרוספקטיבה, הבמאי ואוצר הקולנוע האוונגרדי והאקספרימנטלי, חן שינברג, אשר משימת החזרתו לתודעה של גרינברג הפכה עבורו כמעט לאובססיה.
"בשנה השנייה ללימודי בחוג לקולנוע באוניברסיטת ת"א, המרצה דוד פרלוב אמר שאנחנו עומדים לצפות בסרט קצר הנקרא "שער הגיא", ואמר לנו כי לדעתו מדובר באחד הסרטים הייחודיים בקולנוע התיעודי הישראלי. זה היה סרט ללא מילים, רק דימויים, בעל אור רך, צילומים של צמחים, ברזלים, עצמים דוממים, מוזיקה מוזרה. זה היה סרט שלגמרי הפנט אותי ונשאר חקוק בתודעתי למשך שנים", מספר שינברג.
"ביוני 2015 שודרה בטלוויזיה הסדרה התיעודית 'חגיגה לעיניים' על סיפורו של הקולנוע הישראלי. צפיתי בסדרה וגיליתי שדוד גרינברג לא הוזכר בה בכלל. נכנסתי לפייסבוק והעליתי פוסט על כך שדמות כה חשובה בתולדות הקולנוע הישראלי נעדרה כליל מהסדרה. אריק ברנשטיין, המפיק של הסדרה, ענה לי. התברר שברנשטיין הכיר והעריך את גרינברג עוד מתקופת לימודיו ב'תיכון חדש', שם גרינברג הרצה על קולנוע והיה גם מן הפוקדים את מועדון הקולנוע של בית ליסין.

"מהדיאלוג שהתפתח בינינו העליתי את הרעיון לעשות סרט תיעודי על דוד גרינברג. לאחר כמה פגישות הוחלט שברנשטיין יפיק אותו. כך הפך מי שהבעתי את מחאתי מולו באינטרנט לשותף קרוב, לידיד ולמפיק הסרט העתידי עליו אני שוקד בימים אלה, סרט אשר ינציח את פועלו של גרינברג ויחזירו לתודעה".
לצד הרטרוספקטיבה ייצא לאור בהוצאה מחודשת גיליון אחד של כתב העת "אומנות הקולנוע", אותו ייסד וערך דוד גרינברג ז"ל, ביוזמתו ועריכתו של חן שינברג. בנוסף, הערוץ הראשון ישדר בליל ה-21.7 לאורך כל הלילה מרתון של תכניות אשר ביים גרינברג לטלוויזיה הכללית, בהם המופע "הטוב, הרע והנערה" (1973) עם ג'וזי כץ, "חתן בראשית" (1978) על בן גוריון ו"זהו בידור" (1977) על תולדות הבידור הישראלי.
הרטרוספקטיבה תתקיים בסינמטק תל אביב. התוכנית הראשונה תחל ב-20.7 בשעה 20:30. התוכנית השנייה ב-21.7 בשעה 20:30 (ותכלול את הקרנת הסרט "איריס") והשלישית ב-22.7 בשעה 12:00.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg