"יזכרו זאת לגנותו אבל הוא היה מוכן לעשות הכל כדי להציל יהודים"

בפתח העונה ה-80 של "הסימפונית ירושלים רשות השידור", שוחחנו עם העיתונאי הוותיק ומנכ"ל התזמורת יאיר שטרן, על שילוב מספר חסר תקדים של יצירות ישראליות בתכנייה החדשה, וכן על מאבקו העיקש של אביו אברהם להקים מדינה יהודית עצמאית: "אם היה חי היה מאד גאה במדינה – למרות כל השחיתויות"

לירן גורקביץ' | 17/10/2017 15:33
תגיות: יאיר שטרן,אברהם שטרן,התזמורת הסימפונית ירושלים רשות השידור
באנגלית: "כאן ירושלים קוראת", ומיד לאחר מכן בעברית: "הלו הלו ירושלים מדברת" - כך נפתחו שידורי הרדיו של רשות השידור של פלשתינה בימי המנדט הבריטי, ב-30 במרץ 1936. ממשלת המנדט הבריטי נמנעה מתכנים פוליטיים ובאופן טבעי עודדה השמעתה של מוזיקה קלאסית. עד מהרה אוגדה גם תזמורת קאמרית שהורכבה בעיקר מעולים שונים מארצות מרכז אירופה. ב-1938, התרחב האנסמבל, כחלק מיוזמתו של המלחין הגרמני קראל שלמון, והיה ל"תזמורת של שירות השידור של פלשתינה (א"י)". לימים, "התזמורת הסימפונית ירושלים רשות השידור", היא אולי התזמורת השנייה בחשיבותה בארץ לאחר הפילהרמונית הישראלית, ובעונה הקרובה תחגוג גבורות – 80 ליסודה.
 
צילום: Hanay
אחלה מדינה, למרות כל השחיתויות. יאיר שטרן צילום: Hanay

החל מסוף שנות ה-30, נהג הרדיו להעביר - לפחות אחת לשבוע - קונצרט של התזמורת: "למרבה האירוניה, 'תזמורת רשות השידור' הפסיקה להיות כזו כאשר רשות השידור נסגרה לפני חצי שנה והופסקו שידוריה", מסביר יאיר שטרן, מנכ"ל התזמורת, ואולם "כיום ממשיכה 'רשות השידור' להיות התזמורת הייצוגית של ירושלים", מסביר שטרן.

הקשרה המיוחד של התזמורת להיסטוריה של עם ישראל בא לידי ביטוי גם במנכ"ל התזמורת: יאיר שטרן, הוא בנו של מפקד הלח"י אברהם יאיר שטרן, שנרצח ב-1942. בנו יאיר, הוא כידוע עיתונאי בעל עשייה עשירה משל עצמו וזכור במיוחד ככתב של הערוץ הראשון בוושינגטון.

למאבק של אברהם יאיר שטרן הייתה תהודה רבה בקרב היישוב היהודי ועל דורות לאחר מכן. ב-20.10 יתקיים כנס "יאירים" בלטרון, שיפגיש בין אלה הנקראים על שמו של לוחם המחתרת שנרצח, בגילאים שונים ומכל רחבי הארץ. האירוע צפוי למשוך מאות.
 
צילום: ששון תירם
80 שנה ל''תזמורת הסימפונית ירושלים רשות השידור'' צילום: ששון תירם

המדינה מקדשת את האמצעים

לתזמורת רשות השידור חלק בהיסטוריה הישראלית, וכך גם למורשת המשפחתית שלך. כיום, בפרספקטיבה של זמן, כיצד אתה רואה את בחירתו של אביך למאבק מזויין בבריטים?

"בגאווה רבה. ההיסטוריה מוכיחה שבמלחמתו לגרש את הבריטים ולהקים מדינה ריבונית יהודית עצמאית, הוא הרחיק ראות מכולם. זו מלחמה שאליה הצטרפו אליה תוך כמה שנים גם ההגנה, האצ"ל והפלמ"ח. אם היה חי היה מאוד גאה במדינה – למרות כל השחיתויות וכל זה, אבל בבסיס - אחלה מדינה".

במאבקו בבריטים, ניסה לשתף פעולה עם גרמניה הנאצית?

"אבי היה מוכן לעשות ברית עם כל גורם שדרכו ניתן להציל יהודים. חשוב לזכור כי כאשר פנה לגרמניה הנאצית זה היה לפני ועידת ואנזה. אבי האמין שאם יעשה עסקה, יצליח לשחרר את יהודי אירופה ולהביאם ארצה. זו יוזמה שנכשלה. אבל גם חיים ארלוזורוב עשה עסקה עם הנאצים ואף אחד לא מזכיר את זה. יאיר ידע שיזכרו זאת לגנותו, אבל היה מוכן לעשות הכל להציל יהודים".
 

צילום: Government Press Office
האמין שאם יעשה עסקה, יצליח לשחרר את יהודי אירופה ולהביאם ארצה. אברהם (יאיר) שטרן צילום: Government Press Office

ובכל זאת, האם דגל בטרור וכיצד מבחינים בין זה לבין הטרור המוכר לנו היטב בארץ?

"מלחמת מחתרת – או גרילה, מתאפיינת בפעולות טרור בתוך ערים. חלק ממנה הוא חיסול של קצינים וחיילים, התנקשות והנחת מטענים ופצצות במבנים. היופי באירגון הלח"י היה שהמטרות היו קצינים, שוטרים וחיילים בריטים. להבחין מהטרור הערבי שהולך על חפים מפשע – אוטובוסים וכיו"ב.  המטרה של הלח"י הייתה מטרות שייצגו את השלטון הבריטי ולא חפים מפשע".

בהקשר זה, חשוב לציין גם ה"אני מאמין" של שטרן: "דרך כשרה שסופה כישלון פסולה היא, דרך פסולה שסופה ניצחון, כשרה למהדרין שבמהדרין".

סרטו הדוקומנטרי של יהודה קווה (בהשתתפותו של יאיר שטרן), על חייו ופועלו של אברהם יאיר שטרן:
 
קטעים נוספים

גאווה ישראלית

מה מייחד את העונה הנוכחית של התזמורת?

"יש לנו לא פחות מאשר 15 יצירות ישראליות במהלך העונה הזו, שזה מספר עצום ביחס לכל תזמורת, לרבות הפילהרמונית. אחת המטרות המוצהרות של התזמורת מאז ייסודה הייתה לעודד את היצירה הישראלית, את הקומפוזיציה הישראלית והמבצעים הישראלים".

לשם פתיחת העונה תגיע מקהלת מונטוורדי מהמבורג, ויחד עם תזמורת של רשות השידור תבצע שתי יצירות של בטהובן, הפנטזיה הכוראלית, בנגינתו של דניאל גורטלר והסימפוניה התשיעית. גם תושמע יצירה של אסף שתיל, יוצר מתחום הג'אז. "מלחינת הבית שלנו, אביה קופלמן התעניינה ביצירתו של שתיל, ודאגה לשילובה. שתיל יגיע ארצה על מנת להשתתף בבכורה".

בין היצירות הישראליות גם לא מעט בכורות.

"כן, שמונה בכורות שונות ליצירות ישראליות: בכורה עולמית לקונצ'רטו לחליל של אביה קופלמן, יבגני לויטס, נועה ביזלי, דיקלה בניאל ואחרים, וגם סימפוניה חדשה של יוסף ברדנשיווילי, 'רוח של שינוי'".

קונצרט פתיחת העונה של "התזמורת הסימפונית ירושלים רשות השידור" יתקיים ב-18.10 בתיאטרון ירושלים. לפרטים נוספים ולתכנייה המלאה לחצו כאן.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים

פייסבוק