ביקורת

הגיע הזמן לומר: ענף הכשרות איבד את המצפון

תחקיר של "שטח ההפקר" חושף את מה שכולם מדברים עליו בשקט - תעודות כשרות הן בעיקר מס שפתיים. בעידן שבו דו"ח מבקר המדינה הוא מסמך שאף אחד לא טורח לקרוא וגופי שלטון ואכיפה לא ממלאים את תפקידם, לתוכניות התחקירים יש תפקיד חשוב

גדי סולומון | 19/10/2017 7:03
תגיות: ביקורת טלוויזיה,שטח הפקר,כשרות,ג'קי לוי

שטח הפקר, רביעי 21:00, כאן 11

תכניות התחקירים שהיו פעם נישה צרה מאוד בתפריט התוכניות של גופי שידור (ונכללו שם בעיקר משיקולי רגולציה) תפסו עם השנים נתח גדול יותר, ולצד תכניות תחקיר ותיקות קמו תכניות חדשות שערכו תחקירים "קלילים" יותר, בעיקר בנושאים צרכניים. אמש ב"שטח הפקר" קיבלנו דוגמה לתוכנית שכזאת, שבדקה את מאחורי הקלעים של תעודת הכשרות.
 
צילום: ניר כפרי
''שטח הפקר'' צילום: ניר כפרי

מגיעה מילה טובה ל"שטח הפקר" על תחקיר מצוין, שחושף את מה שרבים מדברים עליו בשקט כבר שנים רבות - תעודות הכשרות הן בעיקר מס שפתיים. יש קשר שתיקה צורם, שבו כולם משחקים את המשחק - בעלי עסקים, משגיחי כשרות והרבנות הראשית - והכל תמורת בצע כסף. לא פלא שהרבנים שהתראיינו לכתבה מעידים על עצמם שהפסיקו לאכול בשר, משום שאינם סומכים על משגיחי הכשרות.

ולא חסרות דוגמאות למחדלים: מפעל לעופות שבו נמצאים בשר טרף ובשר כשר באותו מקום, שחיטה לא כשרה, משגיחי כשרות שאפילו לא נכנסים לבית העסק אלא רק באים לאסוף את הצ'ק פעם בחודש, משגיח כשרות שמקבל תשלום כדי לא להגיע לבדוק את המפעל ועוד. חשוב להגיד שהתחקיר נוגע לא רק לציבור שומר הכשרות, כי הבשר שעובר פיקוח (או שלא) בסופו של דבר מגיע לצלחות של כולנו.
 
צילום מסך
בשר טרף ובשר כשר באותו מקום. מתוך ''שטח הפקר'' צילום מסך

שלא יהיה לכם ספק - מי שאשם פה זאת השיטה, וכמובן מדיניות הקומבינה, שהפכה להיות מושרשת בתרבות הארגונית של גופים ממשלתיים. בעל המפעל רוצה להרוויח כסף, כלומר שכמה שיותר עופות ינועו על פס הייצור וייצאו משם לסופרים. "האם משגיח כשרות יכול לבדוק 80 עופות בדקה?" שואל הרב אבי זרקי, שוחט ומוהל שמכיר את התופעה - "ענף הכשרות איבד את המצפון. זה ענף שמגלגל המון כסף", הוא מסכם את מה שכולנו כבר יודעים. הכל מתחיל ונגמר בכסף. גם העיתונאי ג'קי לוי מבטא את משבר האמון של הציבור במוסד הרבנות ואומר ש"אנחנו נמצאים בתקופה ששני רבנים ראשיים עומדים לדין, על פי הודאתם, בשוחד ובמרמה. זה שובר את הלב".

"שטח הפקר" לא רק מתייחסת לבעיה אלא גם בודקת את האלטרנטיבה. ג'קי לוי, שמאס בשיטת הכשרות ללא כשרות, מודה ש"אני באופן אישי הפסקתי לחפש את התעודה. אני פונה לבן אדם ואם הוא אומר לי, 'ג'קי, אתה יכול לסמוך עלי, כשר פה', אני סומך עליו יותר מהנייר הזה". גם בעלי עסקים החלו להתמרד והפסיקו את ההתקשרות עם הרבנות הראשית ובמקום זה הם מעסיקים משגיחי כשרות מוסמכים, אבל כאלה שבאמת נמצאים בבית העסק ובאמת בודקים את הכשרות.
 
צילום: מרים צחי
הפסיק לחפש את התעודה. ג'קי לוי צילום: מרים צחי

בעידן שבו דו"ח מבקר המדינה הוא מסמך שאף אחד לא טורח לקרוא ובטח לא ליישם, וגופי שלטון ואכיפה לא ממלאים את תפקידם, לתוכניות התחקירים מהסוג של "שטח הפקר" יש תפקיד חשוב ביצירת מודעות, הפעלת לחץ לתיקון עוולות ובמתן במה  לאלטרנטיבות הקיימות.

תנו לנו עוד מזה כי זה מה שהציבור צריך: תכניות שבודקות את האוכל שלנו, את המים, את האוויר שאנחנו נושמים, את החינוך שהילדים שלנו מקבלים, את הביטחון האישי. בשביל זה קיימת תקשורת!
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים

פייסבוק