ראשי » חליפה עסקית

"תנאי שימוש" - ההגנה של מפתחי האפליקציות

יזמים ומפתחים של אפליקציות משקיעים משאבים רבים בפיתוח, שיווק, בניית ממשק חכם ופרסום, ומזניחים את ההגנה המשפטית על עצמם ועל האפליקציה שלהם באמצעות תשומת לב גדולה יותר לחוזה הקרוי "תנאי שימוש". עו"ד יריב קדם מסביר על חשיבות החוזה הזה, ועל סכנות במקרה של התרשלות בניסוחו

בשיתוף ''חליפה עסקית'' | 1/9/2014 11:20 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אחת הדרכים אל העושר במדינת הסטארט-אפ והאקזיט שלנו עוברת דרך אפליקציה ויראלית שכובשת את העולם והופכת את בעליה מלוקחי הלוואות למגשימי חלומות. אלא שבדרך לפסגת ההצלחות הזו יש לא מעט מוקשים, בדמות פוטנציאל לתביעות משפטיות נגד היזמים ומפתחי האפליקציה.

הרקע לתביעות יכול להיות מגוון, אבל אין לזלזל בו וכמובן שיש להתגונן מפניו ויפה שעה אחת קודם. עו"ד יריב קדם, שכבר ליווה אפליקציות רבות משלב
עורך דין יריב קדם
עורך דין יריב קדם צילום: יחצ
לידת הרעיון ועד היציאה הנכספת לאקזיט, מתאר את דרכי התגוננות מפני תביעות כאלה.

"אפליקציה היא אמנם לא מוצר בר מישוש", אומר קדם, "אבל היא בהחלט מוצר בכל היבט אחר שלה ולכן יש חשיבות רבה בעיגון משפטי של היחסים בין הבעלים שלה לבין המשתמשים. יזמים רבים דואגים כמעט לכל היבט של האפליקציה שלהם, מעניקים תשומת לב מיוחדת לעיצוב, לממשק ידידותי וחכם, לפרסום ולעוד הרבה תחומים, ומזניחים מבלי משים את הצד המשפטי, שהוא החוזה בנים לבין הרוכש הפוטנציאלי, המוכר יותר בכינוי 'תנאי השימוש'. ההיכרות שעורך רוכש האפליקציה עם תנאי השימוש נעשית בדרך כלל כבר במסכים הראשונים שהוא פוגש, ואז הוא נדרש בדרך כלל לסמן וי ליד השורה שקובעת 'אני מצהיר כי קראתי את תנאי השימוש ואני מסכים להם'.

"הרבה משתמשים מסמנים שאכן קראו את התנאים והם מסכימים להם  מבלי שבאמת טרחו לעשות זאת. הם פשוט מסמנים במהירות ומדלגים לעמוד הבא. אלא שעל ידי הסימון שאותו ביצעו, הם למעשה הסכימו לתנאי השימוש באפליקציה. רק מעטים מבין המשתמשים אכן טורחים לקרוא את ההסכם כולו. ההסכם הזה הוא חשוב כיוון שהוא מגדיר מבחינה משפטית לכל דבר את היחסים וכללי ההתנהגות שישררו מעכשיו בינם לבין הבעלים של האפליקציה. ההסכם הזה כולל סעיפים כמו פרטיות המידע של כל משתמש, פרסומות, זכויות על הבעלות של האפליקציה וזכויות הקניין הרוחני שלה. כמו כן הם מגדירים פטורים שונים מאחריות שיש לבעלי האפליקציה, סמכויות שיפוט ועוד ועוד.

"מכאן ניתן להבין שניסוח נכון של תנאי השימוש הוא הזדמנות מצוינת לבעלי האפליקציה לקבוע את מסגרת ההסכם המשפטי בינם לבין המשתמשים, ולצמצם עד למינימום את מידת הפגיעות שלהם לתביעות משפטיות. היתרון כאן הוא שההסכם כולו מנוסח על ידם ואינו נתון למשא-ומתן מול המשתמש. אם ירצה - יחתום על תנאי השימוש, לא ירצה - עליו לוותר על האפליקציה. כאן המקום לציין שהחוקים החלים על ההסכם הקרוי 'תנאי שימוש', הם חוקי העונשין ודיני החוזים האחידים, אם כי לא הכל ישים מבחינה משפטית.

"יחד עם זאת, גם אם מפתחי האפליקציות יתאמצו כדי לכסות את עצמם מבחינה משפטית וינסחו 'תנאי שימוש' נוקשים, גם אז
לא תמיד ניתן לסגור הרמטית את כל הפרצות ולחזות את כל התסריטים האפשריים, כמו דיני קניין רוחני או זכויות יוצרים וירטואליות. בסופו של דבר מדובר בתחום חדש ודינמי, שמתעדכן לעיתים קרובות מפסק דין אחד למשנהו, ממש כפי שהאפליקציות עצמן מתפתחות מבחינה טכנולוגית ומתחדשות מרגע לרגע, וקשה לעקוב אחר כל ההתפתחויות".

המסקנה היא שאם אתם מפתחים אפליקציה, ודואגים לה מכל ההיבטים הטכנולוגיים והשיווקיים, אל תזניחו את הצד המשפטי. צרו קשר עם משרד עורכי דין שמתמחה בתחומי הפטנטים, זכויות היוצרים והקניין הרוחני ודאגו להגדיר היטב את היחסים ביניכם לבין המשתמשים העתידיים, בניסוח הדוק ואפקטיבי של "תנאי המשתמש", כדי להקנות לאפליקציה שלכם ולכם הגנה מקסימלית.

• הכתבה מאת יריב קדם, עורך דין מתמחה בנושאי אפליקציות וטכנולוגיות.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''חליפה עסקית''

כותרות קודמות
כותרות נוספות