אופניים חשמליים: על התקנות החדשות שחובה לדעת

הכבישים (וגם המדרכות...) של היום מוצפים באופניים חשמליים, שהפכו בשנים האחרונות לטרנד התחבורתי החדש - בעיקר בקרב בני הנוער. כיצד יש לרכוב כחוק ובבטחה לאור התקנות והחוקים הקיימים? עו"ד תעבורה על התקנות החדשות שחובה לדעת

בשיתוף ברק רום | 12/02/2017 13:37

הובא בשיתוף: עו”ד לתעבורה אלעד קוטין

אופניים חשמליים הם כלי תחבורה חדיש ומודרני המאפשר לכל אדם, גם למי שאינו נושא רישיון נהיגה, להגיע ממקום למקום בזריזות וללא פקקים, ללא חיפוש חנייה וגם לחסוך את הסבל והעלויות הכרוכות בנסיעה בתחבורה ציבורית.

נראה שהכל טוב יפה? אז לצערנו, המציאות מלמדת אותנו אחרת. מדי יום מתרחשות תאונות בהם מעורבים אופניים חשמליים - חלקן קשות עם פצועים ואפילו הרוגים.

לאור המצב, אישרה וועדת הכלכלה בכנסת תקנות חדשות בנוגע לשימוש באופניים חשמליים וקורקינט חשמלי שנכנסו לתוקפן ב-18 במאי 2016.

אלא שסיור קצר ברחובות העירוניים מלמד כי שיעור ניכר מרוכבי האופניים החשמליים עדיין עובר על החוק. לעניות דעתי, מחוסר מודעות.

עורך דין תעבורה אלעד קוטין
עורך דין תעבורה אלעד קוטין

פנינו לעורך דין תעבורה אלעד קוטין, שמשרדו מטפל מדי שנה בעשרות תיקים הקשורים לאופניים חשמליים - הן בצד הפוגע והן בצד הנפגע. “חשוב שהרוכבים ובני משפחותיהם ידעו את עיקרי התקנות לא רק מתוך רצון לשמור על חייהם והסובבים אותם”, אומר עו”ד קוטין. “אלא גם לצורך הכרת החוק שתחסוך מציבור הרוכבים כסף רב, שכן, עבירה על החוק גוררת קנסות”.

מהו גיל המינימום לרכיבה על אופניים חשמליים?

גיל המינימום לרוכבי אופניים חשמליים הינו 16. אמנם לא חלה חובה על רוכבי האופניים להחזיק ברישיון נהיגה, אולם חלות עליהם מספר תקנות תעבורה.

איזה למשל?

למשל, חובה להתקין על האופניים החשמליים אמצעי בטיחות כגון מחזיר אור, פעמון, פנס קדמי בעל תאורה לבנה, פנס אחורי בעל תאורה אדומה ומחזיר אור בצבע צהוב על דוושת האופניים במטרה לשמור על בטיחותם ובטיחות הולכי הרגל.

האם יש הגבלת הספק מנוע או מהירות?

מותר לרכוב על אופניים חשמליים שההספק המרבי שלהם הוא 250 וואט שמהירות נסיעתם אינה עולה על 25 קמ”ש ועל המנוע להיות מונע באמצעות דוושות האופניים בלבד.

האם מותר לנסוע על המדרכה עם אופניים חשמליים?

חל איסור מוחלט על רכיבה במדרכות המיועדות להולכי רגל. לפיכך, מותרת הנסיעה בכביש ובשבילי האופניים הספציפיים המיועדים לכך. כאשר נוסעים בכביש יש לרכב קרוב ככל האפשר לשפתו הימנית. רוכב שייתפס לאחר שביצע עבירה של רכיבה על גבי המדרכה צפוי להיפרד מ-500 שקלים.

האם חובה לחבוש קסדה?

רוכבי אופניים חשמליים הינם פגיעים כמו רוכבי האופניים הרגילים ועל כן חובה לחבוש קסדה עד גיל 18 בכל דרך. מגיל 18 ומעלה, חובת החבישה חלה רק בדרכים שאינם עירוניות, וברכיבה ספורטיבית בדרכים עירוניות. רכיבה ללא קסדה תגרור קנס בסך 250 שקלים.

האם רוכב אופניים חשמליים צריך לעבור הכשרה?

עיקר הבעיה ברכיבה על אופניים חשמליים נעוצה בעובדה שרוב הרוכבים הם בני נוער ללא רישיון נהיגה ועליהם לרכב בכביש ולציית לחוקי התעבורה שאינם מכירים. לפיכך, חלה חובה על ההורים לבצע הדרכה עם הילדים בטרם הנסיעה בכביש.

האם רוכב אופניים חשמליים צריך לציית לרמזורים?

כאשר מופיע אור אדום ברמזור חובה על רוכב האופניים לעצור עצירה מוחלטת. אם סומן קו עצירה יש לעצור לפניו. במידה ולא סומן קו עצירה יש לעצור בסמוך לרמזור הקרוב. חצייה באור אדום תגרור קנס בסך 1,000 שקלים.

מה לגבי דיבור בסלולר תוך כדי רכיבה?

המחוקק קבע כי מותר לדבר בטלפון הסלולארי רק באמצעות דיבורית או אוזנייה. דיבור בטלפון הנייד בזמן רכיבה הינו קנס בסך 1000 שקלים.

אילו עוד קנסות קבועים בחוק ומה גובהם?

בינואר 2017 אישרה ועדת הכלכלה של הכנסת צו להעלאת גובה הקנסות והחמרת הענישה. התקנות יכנסו לתוקפן במארס 2017. לפי ההצעה שאושרה, נקבעה מדרגת קנס חדשה של 1,500 שקלים על אי ציות לרמזור אדום (במקום 1000 שקלים). בנוסף, לראשונה נקבע קנס על רכיבה מתחת לגיל המותר בסך 1000 שקלים (במקום הזמנה לדין).

האם הקנסות באמת יכולים לעזור להילחם בתאונות בהם מעורבים אופניים חשמליים?

במהלך הדיון בוועדה אמר ח”כ יעקב אשר מיהדות תורה “המטרה היא להציל חיים, אם הצלתי אדם או שניים, היה זה שכרי”. לעומתו, ח”כ עבד אל-חכים חאג’ יחיא מהרשימה המשותפת אמר ש”הבקשה נראית יותר כמו להכניס כסף למדינה מאשר לטפל בתאונות הדרכים”.

הציבור רוצה להאמין כי מטרת התיקון הינה מניעת הקטל בדרכים. אולם, רק הזמן יוכיח האם בעקבות התיקון ירדו מספר תאונות הדרכים.

למי יש את הסמכות לאכוף את התקנות החדשות?

סמכויות האכיפה בנושא שייכות למשטרה, אך הורחבו גם לפקחי הרשויות המקומיות שקיבלו סמכויות מיוחדות שמיועדות לנושא זה.

איזו דרך נוספת תעזור להפחית את כמות התאונות?

לאור המסוכנות הגוברת בכבישים, וחשיפתם של רוכבי האופניים החשמליים לכך, מין הראוי להקים מסלול המיועד לרוכבי אופניים על הכבישים עצמם כמו במדינות אחרות בעולם כגון פריז והולנד. בכך יהיה ניתן למנוע את תאונות הדרכים המתקיימות בכביש בהם מעורבים רוכבי האופניים החשמליים.

הכותב הוא עו”ד תעבורה אלעד קוטין, בעל משרד עם ניסיון רב בתיקים של דיני תעבורה.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

המומלצים

עוד ב''בהמומחים''