
כל המידע על הפחתת ארנונה לעסקים וחברות
בתחילתה של כל שנה שולחת הרשות המקומית חשבון ארנונה שנתי, אותו מומלץ לבחון בשבע עיניים. מאחר ופרק הזמן להגשת השגה על שומת הארנונה מוגבל ל-90 ימים בלבד ממועד קבלתה, מומלץ לעשות את כל הבדיקות ההכרחיות כבר עם קבלת השומה ולא לחכות לרגע האחרון
השגה על שומת ארנונה מוגשת למנהל הארנונה של הרשות המקומית אליה הנכם משתייכים ועליה להיות מבוססת ומגובה באסמכתאות כגון תרשימי מדידה, תמונות ופסיקה, באופן שיתמכו בטענות שהעליתם בהשגה.

הואיל וחלק נכבד מהכנסותיה של הרשות המקומית מגיעות מתשלומי הארנונה של הנישומים בתחומה, אין לה תמריץ להפחתת ארנונה ולעתים קרובות אנו נתקלים בסירוב של העירייה לתקן חיוב ארנונה שגוי מטעמים לא עניינים. הדבר נכון שבעתיים בעיקר בכל הנוגע לחברות ובתי עסק גדולים, המתפרסים על פני מ”ר רבים ומהווים מקור הכנסה גבוה ומשמעותי לעירייה. אנו ערים למקרים רבים בהם חברות או מפעלים מחויבים לפי תעריף אשר אינו תואם את השימוש הנעשה בנכס או שמתגלה טעות בשטח הנכס המחויב.
איך נמנעים מחיובי ארנונה ביתר?
על מנת להימנע מתשלום ביתר לעירייה אנו ממליצים לחברות ובתי עסק, לערוך מספר בדיקות מקדמיות, אשר יכולות לחסוך הרבה מאד כסף.
בדקו את שטח הנכס המחויב בארנונה – כאמור, השטחים עליהם ממוקמים מפעלים ובתי עסק הם בד”כ גדולים ומכאן שיש מקום לטעויות. לעתים, שומת הארנונה מתבססת על מדידה שביצעה העירייה לפני שנים רבות כאשר שטח הנכס במרוצת השנים קטן או פוצל לכמה יחידות. במידה והעירייה לא עודכנה על כך, תמשיכו לשלם על פי השטח המקורי שנמדד, וחבל. לעתים, השטח המחויב תואם את המצב העובדתי אולם שטחים אשר כלל אינם ברי חיוב בארנונה או שטחים אשר התעריף שלהם נמוך מתעריף השטח העיקרי, נכללים בשומה. לצורך בדיקת שטח הנכס, מומלץ להסתייע במודד מקצועי ובמידה ואכן מתגלה טעות בחישוב, יש לצרף את תשריטי המדידה להשגה.
בדקו את סיווג הנכס – סיווג הנכס נקבע בהתאם לשימוש הנעשה בו. כך למשל, מפעל לייצור מתכות יסווג לצרכי ארנונה כ”תעשייה” ויחויב בתעריף נמוך יחסית. או, חברת הייטק ברוב המקרים תסווג כ-“בית תוכנה” ותחויב בתעריף נמוך משמעותית מתעריף של “משרדים” או “עסקים”. עם זאת, ישנם לא מעט מקרים בהם חברות/בתי עסק/מפעלים משלמים ארנונה בתעריף גבוה אשר אינו תואם את הפעילות הנעשית אצלם. שינוי הסיווג של הנכס יכול להביא לחיסכון של מאות אלפי שקלים בשנה ואף יותר מכך, ולכן חשוב לבדוק שהסיווג לפיו אתם משלמים תואם את השימוש הנעשה בנכס. לעתים תמצאו בצו הארנונה של העירייה סיווגים נוספים עם תעריפים נמוכים יותר אשר יכולים גם כן להתאים, כאשר בהתאם לפסיקת ביהמ”ש העליון מקום בו קיימים מספר סיווגים אפשריים לנכס יש לבחור בסיווג המקל עם הנישום, דהיינו הסיווג עם התעריף הזול יותר.
בדקו את מצבו הפיסי של הנכס – בחברות גדולות ובתי עסק, מבצעים מעת לעת שיפוצים בחלקים של הנכס או בכולו, או שקיימות תקופות זמניות בהן חלק מהנכס ריק או לא נמצא בשימוש, מטעמים כאלו ואחרים. במצב דברים זה, יש לפנות למנהל הארנונה בבקשה לקבלת פטור נכס ריק או נכס לא ראוי לשימוש, לגבי השטח הרלוונטי, ולצרף תמונות או אסמכתאות המעידות על מצבו הפיסי. ברוב המקרים העירייה תשלח נציג מטעמה לביצוע ביקורת בנכס ואישור הבקשה.
לסיכום, יש דרכים לא מעטות לחסוך בתשלומי הארנונה ולהפחית אותם בצורה משמעותית. השלב הראשון ההכרחי הוא בדיקה של חשבון הארנונה ובחינת תקינות החיוב. משם, הדרך להפחתת הארנונה היא קצרה!
משרד עו”ד צבי בן-אליעזר מתמחה במיסוי מוניציפאלי ובהפחתה של חיובי ארנונה והיטלי פיתוח, יושב במתחם הבורסה ברמת גן ברח’ תובל 13 (בית אמריקה). לפרטים נוספים ולקביעת פגישת ייעוץ התקשרו לטל’: 03-6954100.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg