
גם באנגלית אפשר: כללים לשיחת חולין מוצלחת
התקשורת המילולית היא הכרחית בדרך ליצירת הקשר, להנאה של המעורבים או אפילו להתקדמות בשיחה לעבר נושאים המוגדרים כרציניים יותר, או אפילו אישיים יותר
העולם מבוסס על תקשורת ישירה בעיקרה, עם כל הכבוד לאמצעים הטכנולוגיים ולדרכי התקשורת האלטרנטיביות. כתוצאה מכך, כל אדם צפוי למצוא את עצמו מנהל שיחת חולין בלא מעט מצבים. בין אם המדובר הוא בשיחה עם אדם אקראי שפוגשים ברחוב או בטיול באחת ממדינות העולם, במישהו שיושבים לידו ברכבת או באדם שמתחילים לשוחח איתו במקום בילוי - התקשורת המילולית היא הכרחית בדרך ליצירת הקשר, להנאה של המעורבים או אפילו להתקדמות בשיחה לעבר נושאים המוגדרים כרציניים יותר, או אפילו אישיים יותר.
הבעיה מתחילה כאשר חוששים שמכשול השפה יקשה את היכולת לבצע שיחת חולין, ולכן מרגישים חוסר ביטחון, מתקשים בניהול השיחה או נמנעים ממנה לחלוטין. שיחת חולין באנגלית מציבה בפני רבים את הקושי הזה, כשכל אדם צפוי להתנסות בכך. עקב היותה של האנגלית שגורה במקומות רבים בעולם, ומדוברת בצורה זו או אחרת על ידי מספר בלתי מבוטל של אנשים, גדלים הסיכויים שאדם יצטרך לבצע שיחות חולין באנגלית בתדירות גבוהה - בעיקר כשהוא נמצא בחו”ל, אבל ממש לא רק שם – ולא משנה אם לקחנו קורס לימוד אנגלית למתחילים, אם יש לנו ידע בסיסי מבית הספר או אם אנחנו חושבים שאנחנו יודעים לדבר בגלל צפייה בתוכניות טלוויזיה.

כללים לשיחת חולין מוצלחת
כדי לנהל שיחת חולין מוצלחת, פורה ומעל הכל - מהנה, רצוי להקפיד על מספר דברים. הסוגיה הראשונה שכדאי לחשוב עליה היא נושאי השיחה. על פי ההגדרה המילונית, שיחת חולין היא “שיחה מזדמנת על עניינים קלילים ובלתי מחייבים”. בין הנושאים שעונים על ההגדרה הזו אפשר למנות נושאים דוגמת ספורט, מזג אוויר, חדשות, תרבות וכיוצא באלה. אלו הם תחומים משותפים להרבה מאד אנשים, שפשוט יחסית למצוא מה לומר בעניינם. משפט כמו “I think the weather today is great ” (“אני חושב/ת שמזג האוויר היום נהדר”) יכול להיות בסיס ראוי מאד להתחלה של שיחת חולין. דוגמא נוספת היא שאלה שעוסקת באותם נושאים קלילים, לדוגמא “Did you watch the game last night?” (“האם צפית במשחק אמש?”).
מומלץ לדבוק בנושאים מהסוג הזה, מכיוון שקל הרבה יותר למצוא מכנה משותף על מנת לשוחח עליהם, והם מדברים ברמה מסוימת לרוב האנשים. הנושאים הקלילים יאפשרו ליצור את הקשר הנדרש בין הצדדים, שעשויים להתקרב זה לזה ולפתח את השיחה לכיוונים אחרים. בהרבה מאד מקרים רואים ששיחת חולין מתפתחת עם הזמן לכיוונים אישיים או מורכבים יותר, כשלאחר ההיכרות הראשונית שנוצרת עם אותו אדם, פשוט הרבה יותר קל לכל דובר לשתף את רעהו בנושאים אישיים יותר. יש מקרים בהם שיחת חולין תישאר כזו ולא תתפתח, אבל גם במצב הדברים הזה היא עשויה להיות מהנה ולבצע את המטרות שלה - להעביר את הזמן בנעימים, למשל.

ממה להימנע בשיחת חולין?
כל אדם חווה בחייו מספר שיחות חולין פחות מוצלחות, וזה הגיוני בהחלט. לעיתים הסיבה היא פשוט תקשורת לקויה בין הצדדים, שעלולה להיגרם עקב לא מעט סיבות: בין השאר, היעדר נושאי שיחה משותפים (אפילו בקרב הנושאים הכלליים שצוינו מעלה), או חוסר היענות של הצד השני. בחלק מהמקרים השיחה אינה מתפתחת כראוי עקב מכשול השפה של צד אחד או של שניהם, שהוא לגיטימי גם במקרה של השפה האנגלית - אותה, כידוע, רוב הישראלים אינם דוברים כשפת אם.
בשיחת חולין באנגלית יש מספר מלכודות שחשוב להקפיד שלא להיכנס אליהן. כל אדם צריך להיות מודע לרמת האנגלית שלו, ולהתאים אליה את רמת השיחה וגם את הנושאים שלה. אם האנגלית של מישהו היא בסיסית יחסית, רצוי שהוא יהיה מודע לכך וישוחח כמה שפחות על נושאים שנחשבים למורכבים, או על כאלה שמבוססים על שפה ייחודית (דוגמא נפוצה היא ז’רגון מקצועי של רופאים או של כלכלנים). במהלך השיחה חשוב להתאים את השפה לצד השני, ולראות ממה בדיוק מורכבת התקשורת בין הצדדים. כאשר האדם עימו משוחחים עונה תשובות בסיסיות יחסית, יכול להיות שיהיה זה צעד חכם להתאים את הדיבור לרמת השפה הזו.

בלי קשר למכשול השפה, מומלץ להימנע בשלבים הראשונים של שיחת חולין באנגלית מחשיפה של מידע אישי, או בקשה מהצד השני לשתף דברים שייתכן שלא יהיה לו נעים לשוחח עליהם. אפשר לקחת בתור דוגמא מצב בו גבר ישראלי פוגש תיירת זרה בטיול שלו במדינה זרה. נושא שיחה לגיטימי במצבים אלה הוא היעד שהם נמצאים בו, למשל שאלות דוגמת “What do you think about Amsterdam?” (“מה את חושבת על אמסטרדם?”) או “Have you heard about the music show tomorrow?" (“שמעת על המופע המוזיקלי שייערך מחר?”). מנגד, שאלות דוגמת “What are you looking for in a relationship?” (“מה את מחפשת במערכת יחסים?”) לא יתאימו, בטח שלא בשלב הזה. גם שיחות על נושאים מעוררי מחלוקת כמו פוליטיקה או דת פחות רצויות, שכן הן עלולות להסלים לכדי מריבה או ויכוח, בו יתלהטו הרוחות.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg