
מתגרשים? עו"ד אורי דון יחייא עם החדשות האחרונות מבתי המשפט
אורי דון יחייא, עו"ד ומגשר, על המגמה החדשה בבתי המשפט בקשר למשמורת משותפת, והשפעתה על מזונות הילדים
אחוז הגירושים עולה, ואיתו מספר המתעניינים שמחפשים מידע על “משמורת משותפת” ו”הקטנת מזונות”. בשנים האחרונות ניכרת בפסיקת בתי המשפט מגמה, השואפת לשיוויון בין אימהות לאבות בנושאים אלה.
כך למשל לגבי משמורת משותפת. בעבר, הסדר זה היה נדיר, והיו שופטים שהתקשו לאשרו אפילו כשההורים הסכימו עליו, מחשש שאין זה לטובת הילדים. באחרונה, אחוז ההסכמים שבהם נקבעת משמורת משותפת עלה באופן ניכר, ובפסיקות רבות נקבעה משמורת משותפת גם כשהאם התנגדה לכך, ואפילו כשהילדים קטנים מגיל 6.
שופטים אחדים כתבו, שכיום משמורת משותפת הינה “ברירת המחדל המועדפת” ו”דרך המלך” הראויה, כל עוד לא הוכח שהיא עומדת בסתירה לטובת הילדים במקרה הספציפי.
גם בתסקירי פקידות הסעד ברשויות הרווחה ניכרת מגמה גוברת להמליץ על משמורת משותפת. בדרך כלל ביהמ”ש מאמץ את המלצות הרווחה, אך היו מקרים ששופטים קבעו משמורת משותפת גם בניגוד לעמדתה של פקידת הסעד.
ההשקפה הרווחת כיום היא, שלינת ילדים אצל כל הורה מספר ימים בשבוע חיונית לקשר מיטבי ביניהם, והיא לטובת הילדים מבחינה התפתחותית ורגשית. כן רווחת הדעה שמשמורת משותפת תורמת להפחתת המתח בין ההורים משום שהיא יוצרת איזון ביניהם, ואינה מעניקה “מעמד על” לאחד על חשבון השני. כך גדל הסיכוי לשיתוף פעולה בין ההורים, והדבר מעביר גם מסר מחנך לילדים אודות מעמדם של שני ההורים בחייהם.
עם זאת, חלק מהשופטים ואנשי המקצוע סוברים שהילדים זקוקים לעוגן מגורים עיקרי, וטלטולם מבית לבית כמה פעמים בשבוע אינו מיטיב איתם. כל מקרה נשקל לגופו באופן מקצועי, תוך הסתמכות על בדיקות של פקידות הסעד ובמקרים מורכבים גם פסיכולוג ילדים. לעתים הפתרון שנוקטים בו הוא לבדוק את הנושא בשלבים: הילדים מתחילים ללון אצל האב (ברוב המקרים המשמורת העיקרית היא אצל האם) פעם או פעמיים באמצע השבוע, ובנוסף בכל סוף שבוע שני, ואם ההסדר נמצא מתאים – מוסיפים בהמשך עוד לינות, עד לכדי משמורת משותפת. כל זאת, כמובן, בתנאי שהאב מעוניין בכך.
בעבר היה תנאי ברזל למשמורת משותפת: שתהיה תקשורת טובה בין ההורים. תנאי זה כבר אינו מוחלט כבעבר. בפסק דין שניתן בביהמ”ש למשפחה בראשון לציון, נקבעה משמורת משותפת למרות שהתקשורת בין ההורים היתה גרועה ביותר. בית המשפט נימק זאת בכותבו כי לעתים הצד המתנגד למשמורת משותפת משבש במכוון את התקשורת עם ההורה השני, כדי להשתמש בכך כטיעון נגד משמורת משותפת. בנוסף צויין כי במקרים רבים, לאחר שניתן פסק דין וההליכים מסתיימים, התקשורת בין ההורים משתפרת. אך יש גם דעות אחרות, שעדיין סוברות שתקשורת טובה היא תנאי למשמורת משותפת, והתנאי לא בטל לחלוטין בין שיקולי השופטים.
ומה לגבי מזונות הילדים במשמורת משותפת? האבות עדיין משלמים יותר מאימהות, אך מגמת הפסיקה היא שבמשמורת משותפת, כשהשתכרות ההורים שווה או קרובה לכך – סכום המזונות המוטל על האב יפחת למחצית ממה שהיה נפסק אילו הילדים היו במשמורת האם. בפסק דין של בית המשפט המחוזי בפתח תקוה, הופחת גם רכיב ה”מדור” במזונות למחצית.
ופרט מסקרן לסיום: נושא המזונות במשמורת משותפת הגיע לפתחו של בית המשפט העליון, ועתה מתגרשות ומתגרשים רבים מחכים בדריכות לפסיקתה של הערכאה העליונה. ימים יגידו.

אורי דון יחייא, עו”ד ומגשר, מומחה לענייני משפחה וגירושים משנת 2002. משלב כלים מגוונים מתחומי הגישור, האימון (קואצ’ינג) NLPועבודה עם נוער במערכת החינוך – כמורה, מחנך ומנהל חט”ב. כתב מדריך במתנה למתגרשים – “7 הטעויות הנפוצות שאנשים עושים בגירושים”, וסדרת סרטונים “איך להיות המגשר של עצמך”. מאמין שניתן לעבור גירושים ללא מריבות וסכסוכים מיותרים, להגיע אל הצד השני גם אם אינו משתף פעולה, להשיג את מה שחשוב לך ולשמור על הילדים.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg