הרב אליהו: "אסור לנגב חומוס"
בגלל בעיית כשרות אסר הרב הראשי לשעבר על אכילת חומוס, טחינה וחלבה. "אלפים נגמלים"
על פי ההלכה היהודית, אסור לאכול בישולי גויים מחשש שיחסי קרבה הדוקים מדי יובילו לנישואי תערובת. אחד הסייגים להנחיה זו הוא היתר לאכול בישול גויים אם המאכל המבושל הוא מאכל שנוהגים לאכול אותו חי, כמו בננה מטוגנת. בדרך כלל מתגברת ההלכה היהודית על הבעיה בכך שאם המבשל הוא גוי, דואגים שיהודי ידליק את האש והמהדרין אף מקפידים שהוא יהיה זה שיניח את התבשיל על האש.
הרב מרדכי אליהו קובע שהשומשום שממנו נעשית הטחינה בדרך כלל איננו נאכל חי, אלא קלוי, ולכן הוא אסור בבישול גויים. "זה גרגירים שעברו תהליך קלייה", הסביר הרב דוד לחיאני, רב בית החולים זיו בצפת ומקורבו של הרב אליהו שמטפל מטעמו בסוגיה.
בימים האחרונים נפוצו שמועות כי כבר יש סוגי טחינה שמופצים לציבור עם הכשר על נושא "בישול הגויים", אך הרב לחיאני אומר: "כרגע לא ידוע לנו על מפעל שבאופן ודאי אין שם בישולי גויים, כלומר שאין שם גויים שמדליקים את התנור ומכניסים את השומשום לתוך התנור. לכן לשיטת הרב מרדכי אליהו אסור לאכול טחינה, אסור לנגב חומוס, שגם בו מעורבבת טחינה, ואסור לאכול חלבה. יש בעיה גם עם מוצרים נוספים שנעשים על בסיס שומשום, כגון כל סוגי הסלטים שבהם מעורבת טחינה, עוגיות חלבה ואפילו חלות שבת במידה וגוי הוא זה שמפזר את השומשום על גביהן והוא שמכניסן לתוך התנור".
הרב עובדיה בעד המנגבים
אם להאמין לרב לחיאני, אלפים שסרים לדבריו של הרב אליהו "עוברים בימים אלו תהליך גמילה מטחינה ומחומוס", ובקיץ הזה כבר נערכות שמחות כשמהשולחנות נעדרים הממרחים הפופולריים.
הפסיקה הייחודית של הרב אליהו כבר מבשרת את תחילתה של מלחמת כשרות. רבנים אחרים, לרבות הרב עובדיה יוסף, סבורים אחרת.
בעקבות הנחייתו של הרב אליהו, הנחה הרב עובדיה את בד"צ בית יוסף שתחת חסותו לא להתייחס לפסיקה החדשה: "אין כל קשר בין השומשום לסוגיית בישול הגויים מפני שהזרעונים הללו נאכלים כמות שהם, חיים". הדברים פורסמו במסגרת הסיקור הבולט של מלחמת הכשרות במוסף "עונג שבת" של ביטאון ש"ס, "יום ליום".
עדכון אחרון : 3/7/2005 10:28