ברוכים הבאים למדבר של הממשי
ז'אן בודריאר ניסח תפיסת עולם קיצונית, פרנואידית כמעט, שאפשר לראותה גם כניסוח עדכני של רעיון רוחני עתיק: העולם הוא אשליה. השבוע הוא עזב את גופו
רעיון הסימולקרה, הסימן שתופס את מקומו של הדבר הממשי, הוא הרעיון המפורסם ביותר של בודריאר. בודריאר הלך עם הרעיון הזה די רחוק, וטען, למשל, שמלחמת המפרץ כלל לא התרחשה: חייליו של סדאם לא באמת יצאו להילחם נגד האמריקאים, האמריקאים הפילו עשרת אלפים טונות של פצצות ביום רק כדי שתהיה להם תחושה של אוייב, ואילו התקשורת המערבית פיברקה דימויים של לחימה, כפי שבעצם היה אפשר לדמיין אותם מראש.
"... ובאותה קיסרות הגיעה אומנות רישום המפות לשלמות כזו עד שגודלה של מפה של מחוז אחד כעיר שלמה, והמפה של הקיסרות גודלה היה של מחוז שלם. עם הזמן לא היה די באותן מפות בלתי-סבירות, ואגודת הקרטוגרפים יצרו מפה שגודלה הייתה כגודל הקיסרות, שתאמה אותה אחת לאחת. הדורות הבאים, שלא נתנו לבם לאמנות המפות כאבותיהם, הבינו שאותה מפה הייתה חסרת תועלת, ובחוסר-רחמים מסוים הפקירו אותה לפגעי השמש והחורפים. במדבריות המערב עוד אפשר למצוא כיום הריסות בלויות של אותה מפה, מיושבות בחיות ובקבצנים; ובכל הארץ אין עוד שריד למדעי חקר הארץ". ("על הדיוק במדע" - ח"ל בורחס)
בודריאר השתמש במשל הזה כדי לתאר את מצב האנושות הנוכחי: שחייה במפה של המציאות, מארג תקשורתי של דימויים, תמונות, מושגים, פרסומות, חילופי סחורות ומותגים – מארג שקם על יוצרו והפך למציאות שלנו: היפר-מציאות. מכיוון שהמפה הזו אופפת אותנו מכל עבר, לא רק שאיננו מכירים עוד את מה שהמפה מייצגת, אלא שהיא בעצם כבר לא מייצגת כלום. הגודש האינסופי של מנגנוני הייצוג הביא לשחיקה והכחדה של משמעות כלשהי.

ניאו ומורפיאוס רואים טלוויזיה
המטריקס הוא סרט שהמטריקס היה יוצר על המטריקס
לכן אין להתפלא שכאשר האחים וושבסקי החליטו לכתוב את סרט האקשן הרוחני שלהם, המטריקס, הם פנו להגות הסייבר-גנוסטית של בודריאר. המטריקס, שהפך למשל הפופולרי ביותר של הניו-אייג' (גם באתר זה, כמובן) לתיאור הבורות / טעות / עיוות / סמסרה / חטא / בורות / שקר שבו אנו חיים, נפתח כשניאו מחביא את חומריו האסורים בעותק חלול של "סימולציה וסימולקרה"; לא בספר הזוהר, ולא בבאגאווד-גיטה, כי אם בספרו של בודריאר. כשמורפיאוס פוקח את עיניו של ניאו בברכת "ברוכים הבאים למדבר של הממשי" – הוא מצטט ישירות מהפילוסוף הצרפתי. האחים אפילו פנו אליו ישירות
מה חשב על כך בודריאר? הוא לא אהב את הסרט ולא רצה לשתף עם היוצרים פעולה. בעיניו ההפרדה החדה בין ה"מציאות" ל"אשליה", כלומר בין המטריקס לציון, החטיאה את כל העניין. בעיניו המטריקס היה סרט הוליוודי, נאיבי ואקסטרווגנטי, שבסופו של דבר היה מבוסס על נאראטיב קלאסי של אל כל יכול וגאולה. כסרט שמתחזה לביקורת על התפיסה האנושית, אך מהווה בעצם זרוע של תעשיית הבידור, האימפריאליזם הצרכני-ההוליוודי וכדוגמא מובהקת לפטישיזם טכנולוגי, הוא בעצמו שותף ערמומי לתעשיית הסימנים הריקה מתוכן. או במילותיו שלו: "המטריקס הוא סרט שהמטריקס היה יוצר על המטריקס".
לאור רעיונותיו הפרועים, יש הרואים בבודריאר מעין פרובקטור שבא לעורר את החשיבה האנושית יותר מאשר להנחיל שיטות פילוסופיות כלשהן. אך בצד השתלחויותיו ההגותיות וסגנונו הפרוע, אין עוררין על תרומותיו לביקורת התרבות והתיאוריה החברתית, ואבחנותיו על החברה הצרכנית בעידן המדיה נחשבות לחריפות ומקוריות. הוא עצמו טען שהעידן החדש מחייב אסטרטגיות חדשות של חשיבה וכתיבה שחורגות מהמקובל בעולם האקדמי; ואי אפשר להתבונן על התופעות החדשות מבלי לגייס שיטות כתיבה וחשיבה אחרות. איך אומר מורפיאוס? "השיטה הזאת היא האוייב שלנו".
בראיון ל"נובל אובזרוור" בודריאר מדבר על המטריקס