מכתבים מאפריקה: עוד חרוז בשרשרת
כל אישה או ילדה שאינה לומדת או עובדת, הופכת באוגנדה למשחילת חרוזים. החרוזים נמכרים ברחבי המדינה, וגם בחו"ל, כחלק מתוכנית למען ילדי אוגנדה. דורית סגל על משחילות החרוזים

משחילות החרוזים צילום: דורית סגל
באיסוף הניירות, הנשים משקיעות זמן ומאמצים רבים על מנת למצוא ניירות מאיכות טובה, כשהן שמות דגש על עובי הנייר. הן בעיקר משתמשות בניירות כרומו של מגזינים ובפוסטרים משומשים של פרסומות. הן אוספות כל מוצר נייר מעל עובי מסויים לצורך ייצור החרוזים, בריסטולים, אריזות של מוצרי מזון וכן הלאה.
את הניירות שאספו הן חותכות למשולשים. המשולשים הינם צרים מאוד וארוכים. בסיס המשולש נע בין חצי ס"מ לחרוזים קטנים, ועד לשני ס"מ לחרוזי ענק. אורך המשולש הוא בין 15 ל-25 ס"מ, תלוי בגודל הנייר.

החרוזים צילום: דורית סגל
החרוזים מושחלים על חוטים ארוכים ועוברים תהליך של צביעה וציפוי לקה. לאחר ייבוש של כשלושה ימים, השרשראות נפרמות והתהליך האומנותי של ההשחלה מתחיל. הן יושבות יחדיו, קבוצות קבוצות. תינוקות ישנים על הרצפה לצידן, והן שרות וצוחקות. טווח הגילאים של משחילות החרוזים הוא רחב, כל ילדה או נערה שלא לומדת או עובדת תצטרף למלאכה.

משחילות החרוזים צילום: דורית סגל
תהליך העבודה על שרשרת חרוזים נמשך לפחות ארבעה ימים. הן מייצרות אלפי חרוזים בהתאם לכמות הנייר שיש להן, ולא פוסקות ממלאכת ההשחלה והחריזה.
שרשרת מחרוזי נייר נמכרת באוגנדה במחיר שנע בין דולר לשני דולר. מחוץ לאוגנדה השרשרות נמכרות הן כאביזר אופנתי, והן כמוצר התומך בנשים אפריקאיות שאל שולחנן סמוכים פיות רבים.
יחד עם חברים ומכרים מישראל ואוגנדה אני מעורבת בתוכנית המייצאת את שרשרות החרוזים ליפן, ארה"ב וישראל. אנו רוכשים את החרוזים מהנשים במחיר מלא. החרוזים נמכרים וכל ההכנסות חוזרות לאוגנדה, לקהילות המייצרות את החרוזים בעמל רב. באמצעות החרוזים אנו תומכים בגן ילדים לילדי רחוב, שעליו אספר בעתיד.
את שרשראות החרוזים מהנייר הממוחזר ניתן לרכוש בישראל בחנות הספרים "בסטסלר" במרכז המסחרי כפר שמריהו.