אמא של רוסו: המתכונים לפסח של משפחת הבשלניות
אמא של רותי רוסו (נירה) אמנם כותבת את סודותיה במקום אחר, אבל פסח זה פסח, אמא זו אמא וקוראים נאמנים הם קוראים נאמנים. אז הרווחתם כמה סודות כשרים וטעימים במיוחד מהמטבח המשפחתי

פתאום, כשהארגון של הארוחות, מסיבות יום ההולדת, ההתרגשויות, הניחומים, הטלפונים, כרטיסי הברכה, הבישולים עם הריח המיוחד לא היו שייכים לאיש, הם פשוט לא התרחשו. כשחלה, אף אחד לא התקשר לשאול אותו אם הוא רוצה מרק ואם הלך כבר לרופא (הוא בן 40 פלוס, ויש לו משפחה, שלא תטעו). כשלבת שלו נפלה השן הראשונה, אף אחד לא הרים כוסית לכבודה בארוחה משפחתית עם בני הדודים. מתי בכלל הם ראו אותם לאחרונה? הוא בעצמו לא זוכר.
אני לא יכולה לכתוב על אמא שלי במדור הזה. היא כותבת על אוכל בעיתון המתחרה. זה מצב די מגוחך, שכן חלק גדול מהמטען הקולינרי של כל אחד, בטח של כותב-על-אוכל, נאסף מהסירים של אמא שלו במהלך השנים. אז נכון שבבית שלנו היו מעט מאוד מתכונים שחזרו על עצמם פעם אחר פעם, שכן שימשנו יותר כשפני ניסיון, ובזמן שאצל החברים שלי הגישו קציצות ופירה, אחותי ואני עמלנו במשך שעות להפריד את כל המרכיבים שערבבו לנו במנה הסינית לארוחת הצהריים. אבל יש ריחות וטעמים וסוגים מסוימים של תיבול (בלי שום. תמיד בלי שום), שברגע אחד ייקחו אותי הביתה. וכל כך הרבה פעמים צר לי שאני לא יכולה לכתוב בדיוק עליהם.

והנה מגיע פסח, והשנה הוא יהיה ללא מטריות/אמהות.
בסדר, השלמנו עם כך שנירטב. השלמנו עם זה שנדאג לעצמנו ונבשל לבד לליל הסדר. אבל מה עם בראנץ' הפסח המסורתי של אמא שלי, עם לחמניות-פחזניות הפסח המבושמות שלה, שתמיד מוגשות עם גבינות וחמאה וריבות? ומה עם
החלטתי לצפצף על החוק המטופש הזה שאף אחד לא חוקק מלבדי, גם אם הקולגות יעקמו את האף, ולתת מתכון של אמא שלי לרווחתי ולרווחת קוראיי. גם אם הוא כבר פורסם אצל המתחרים, כמו כל המתכונים שלה. וכן, גם החלטתי לצרף אליו את מתכון עוגת המצות שאין ילד או ילד בנפשו שלא ימות עליו (ויסלח לי אלוהים על כמויות החמאה). ולהוסיף לשניהם את מתכון הקניידלך שלי, כי גם אני אמא, והוא מתכון מנצח ומוצלח יותר משל רוב האמהות, כולל שלנו (אוי, איך סיבכתי את עצמי עכשיו).

הלחמניות נאפות מצוין בתבנית מאפינס משומנת מעט. אם אין, צרו עיגולים (הם לא צריכים להיות יפים) בשתי כפות או בידיים רטובות. הלחמניות האלו הן פתרון קל וזמין לבראנץ'.
החומרים:
2 כוסות קמח מצה גס (אפשר גם רגיל)
2 כוסות מים רותחים
1/2 כוס שמן (שמן זית מומלץ! )
3-2 כפיות מלח
2 כפיות סוכר
5 ביצים
אפשרות: חלמון חמאה או שמן לשימון התבנית
אופן ההכנה:
מחממים מראש תנור לחום בינוני גבוה (180 מעלות ).
שמים בסיר את המים הרותחים, את השמן ואת המלח. מוסיפים את קמח המצה ובוחשים היטב. הקמח יספח את הנוזלים במהירות. מורידים את הסיר מהאש, ומתחילים להוסיף את הביצים אחת?אחת. אחרי כל ביצה שמוסיפים, מערבבים היטב את התערובת עד שהיא שוב אחידה.
אם יש לכם תבנית שקעים (תבנית מאפינס) משמנים קלות כל שקע. אם לא, מרפדים תבנית בנייר אפייה. ממלאים כל שקע כמעט עד הסוף, או יוצרים כדורים בשתי כפות או בידיים רטובות.
אפשרות: טורפים את החלמון, ומושחים את הלחמניות מלמעלה. מכניסים לתנור ל-40 דקות. מוציאים ומגישים. אוכלים חם, עדיף באותו יום.

החומרים:
200 גרם חמאה
100 גרם מרגרינה
100 גרם שוקולד מריר
כפית נס קפה
7-8 מצות
250 מ"ל שמנת מתוקה
3 ביצים
3/4 כוס סוכר
1/2 כוס יין מתוק (אפשר יין קידוש)
אופן ההכנה:
חותכים את המרגרינה או את החמאה לקוביות קטנות, ומכניסים למיקסר עם וו הגיטרה. מערבבים במהירות בינונית גבוהה במשך 20 שניות. מוסיפים את הסוכר ומפעילים לעוד כדקה, עד שהסוכר מתפזר ומתערבב בחמאה. בשלב זה, אם התחלתם בחמאה קרה מאוד, והיא נדחפה לכם לתוך הוו במקום להתערבב, הסוכר יפעל לרכך אותה, וסביר שהיא תימרח לכם על שולי הקערה. מנקים במרית את השוליים פעמיים-שלוש, ונותנים למיקסר לעבוד עוד כדקה.
בזמן הזה שוברים את השוקולד לקוביות ומניחים אותו בסיר כפול עד שהוא נמס. מערבבים לתוכו את השמנת המתוקה ואת נס הקפה, ויוצקים את שניהם לתוך תערובת החמאה והסוכר. אם בחרתם בגרסת הפרווה, מוסיפים את הביצים למרגרינה ואז את השוקולד הנמס בזרם איטי.
נותנים למיקסר לעבוד עם כל החומרים בפנים במהירות בינונית גבוהה במשך ארבע?חמש דקות, או עד שהקרם הופך להיות אוורירי מאוד (וטעים מאוד! ).
לוקחים את המצות ומעבירים אותן במהירות תחת מים זורמים, כדי שיירטבו ויתרככו, אבל רק קצת. מניחים בתבנית מתאימה מצה אחת. יוצקים מעליה כף?שתיים (בהתאם לטעם המשפחתי, אפשר גם בלי בכלל, אם הילדים שלכם לא אוהבים) מהיין המתוק. שופכים בערך חצי כוס מהקרם, ומורחים אותו היטב על כל המצה בעזרת מרית.
מניחים מעל עוד מצה, יוצקים יין, שופכים קרם, מורחים, ושוב חוזרים על התהליך עד המצה האחרונה. את המצה האחרונה מכסים בקרם, ומשתמשים בו גם כדי לכסות את הדפנות.
הקדשתי שבוע שלם מהחיים שלי לפיתוח המתכון הזה. הוא בסיסי מאוד, אבל המרקם והתיבול מושלם. אתם מוזמנים להלביש עליו את הגחמות ואת התוספות המשפחתיות. הוא ישמח. אתם גם יכולים להשתמש בו כמו שהוא. אין מי שלא יבקש מכם מתכון אחר כך, באחריות.
החומרים:
כוס קמח מצה
כוס מים רותחים (אפשר להחליף בסודה למרקם אוורירי יותר)
4 ביצים בינוניות (גודל 2), או 3 גדולות (הגדילו את כמות הביצים למרקם אוורירי יותר)
2 כפות שמן
3/4 כפית מלח
3 ליטרים של מים
3 כפות מלח גס
אופן הכנה:
שמים את קמח המצה ו-3/4 כפית המלח בקערה. יוצקים עליהם את המים הרותחים. מערבבים עד כמה שאפשר ומניחים בצד לחמש דקות. מוסיפים את הביצים ואת השמן, ומערבבים היטב. מכניסים למקרר ומניחים לתערובת לשעה לפחות (אפשר גם ללילה שלם).
אחרי שהתערובת נחה במקרר, מרתיחים שלושה ליטרים של מים עם המלח הגס בסיר גדול. מרטיבים את הידיים, ואז קורצים מעט מהתערובת (שתי כפות בערך) ומגלגלים לכדור.
מכניסים לסיר עם המים הרותחים, ומבשלים ברתיחה כרבע שעה. מוציאים החוצה ומצננים. לפני ההגשה חולטים את הקניידלך במרק העוף שבו הם יוגשו במשך חמש דקות.