להביא את הסוסון אל היין: ביקור ביקב
מעריצים שמגיעים ליקב סוסון ים מחסלים בציר של שנה שלמה. מני פאר ביקר שם ולגם יין ים תיכוני. וגם: המלצות לשלושה יינות אדומים ומוצלחים משלוש יבשות שונות

יקב סוסון ים צילום: דנה קציר
יקב סוסון ים של זאב דוניה בהרי ירושלים הוא יקב בוטיק במובן הכי חיובי של המושג הזה. יקב אישי קטן שנמצא ממש מתחת לבית של בעליו שהגשים בו חלום שכולנו נהנים מפירותיו.
טיול לסוסון ים במושב בר גיורא יגשים גם לכם הנאה רב חושית. הנוף מרהיב בדרך המתפתלת בין ההרים, והיינות טעימים ובעלי אופי מעניין שמעיד על יוצרם. אפילו השיחה עם דוניה בעת הטעימות היא תמורה מלאה לנסיעה אליו. אני ממליץ גם לגלוש באתר שלו (seahorsewines.com) ולא לפסוח על מדור סיפורי היין שלו.
דוניה הוא יינן-אמן-פילוסוף.
הוא היה קולנוען שלמד, לימד ועשה סרטים, עד שנכנע לאהבת היין. בראשית העשור נטע כרם בהרי יהודה ושיכנע את אשתו לעבור להתגורר במקום. יין טוב, לדעתו, הוא כמו סרט טוב שטעמו מלווה אותך שעות ארוכות אחרי ההקרנה.
יינותיו מרוכזים, עזי טעם ושונים מכל מה שאנחנו מכירים. לא רק בטעמם אלא גם בשמותיהם. דוניה מעניק ליינותיו את שמות גיבורי עולמו מהזמן שראה את העולם דרך העדשה ולא דרך החבית: פליני, לנון, קאמי, גאודי, מונק ואנטואן (דה סנט אכזופרי, היוצר של הנסיך הקטן).

דוניה צילום: דנה קציר
כשישב בקליפורניה התאהב בזן הזינפנדל שהביא תהילה עולמית ליינות הקליפורניים. מקורו של הזן הזה הוא בחופי הים האדריאטי, בין איטליה למה שהיתה פעם יוגוסלביה. דוניה חשב שכדאי לסגלו חזרה לאקלים הים תיכוני ונטע בכרמו את ראשוני הגפנים של הזן הזה שהגיעו לישראל. לידם נטע את זן הסירה שענביו מפיקים יינות גדולים על גדות נהר הרון שמטפס מהים התיכון דרך פרובנס אל תוך צרפת.
הענבים האלה הוכיחו שיש עתיד ליין הישראלי מתחת לשמש. מהכרם האורגני של דוניה, שכמעט לא מושקה ולא מרוסס, הופקו בסוסון ים יינות שמייצגים את טעם המקום שבו אנחנו חיים. לנון הוא יין שמורכב מזינפנדל שגדל ליד היקב ועורב במעט פטיט סירה ממושב שכן.
יש בו שילוב של עוצמה ים תיכונית עם עדינות קליפורנית. היוזמה של דוניה מזכירה שכלול ישראלי למטוס אמריקאי. טעם הדובדבן של הזן האמריקאי הפך לשזיף בשל באקלים הישראלי. הסירה של הכרם האישי של דוניה יצרה את אנטואן. יין סירה מהטובים ששתיתי בארץ.
אנטואן 2006 שמחירו 90 שקל הוא יין כבד ומאוזן, שניחוחו וטעמו מתחברים עם כל פרי סגול שפיכם זוכר. בשנים האחרונות נוספו לכרם האישי זנים חדשים כמו מורבדר וגרנאש. הם מתחילים למצוא את דרכם לבלנדים החדשים של היקב. ככה נולד האח הבכיר של אנטואן, Tete de Cuvee, כלומר "כתר היקב".
לסירה נוספו כאן שני הזנים החדשים והתוצאה נפלאה. יין עמוס רבדים של טעמים שמתגלים לאט לאט תוך כדי הלגימה. הריח שלו כובש את חלל החדר והטעם שלו כובש את שותיו. אפשר לקנות אותו היום ב-130 שקל וכדאי לשמור אותו לפחות שלוש שנים עד חליצת הפקק.
היין הזה מוכיח שבלנד נכון נותן ליין ישראלי עוצמה שלא נופלת מטובי היינות של עמק הרון. יש כבוד מיוחד ליין הבכור של היקב שנקרא אלול. בבציר השישי שלו שיוצא אל המדפים בימים אלה נוספו לקברנה סוביניון הקלאסי 20 אחוזי סירה מהכרם האישי ומעט פטיט סירה.
בסוסון ים מפיקים מעט בקבוקים מכל סדרה. בעלי המסעדות והמעריצים שמגיעים לביקורים בסופי שבוע מחסלים לעתים בשבועיים בציר של שנה שלמה. סעו, נסו ותיהנו. טלפון לתיאומים 5709834–02.
שלושה יינות אדומים משלוש יבשות

קלסקי, גרינוק שיראז, 2006 צילום: יחסי ציבור
קלסקי, גרינוק שיראז, 2006
היינן טרוי קלסקי, בן למשפחת ייננים אוסטרלית ותיקה, שם יהלום בכתר יינות השיראז של היבשת החמישית. כיאה ליינן צעיר, נטל קלסקי ייחורי גפנים עתיקות של משפחתו והרכיב מהם כרם אורגני מודרני. מאז 2002 הוא מפיק ממנו יין מרוכז ועוצמתי שמשתפר משנה לשנה.
בציר 2006 שמגיע כעת לישראל הוא מהמוצלחים בין יינות המשלוח האחרון של חברת מרש ישראל שמתמחה ביקבי בוטיק אוסטרליים. עוצמת הפרי הבשל שלו מכסה לחלוטין על 15 אחוזי האלכוהול שלו. היא גם משתלבת היטב עם ניחוחות העץ המעושן שנותרו בו מהחביות שבהן שהה שנה וחצי. הוא ילווה בעונג את מנת הבשר שתפאר את שולחנכם בארוחה דשנה שתתאים למעמדו. יין גדול ולא זול לאירועים יוקרתיים. שיראז שמאיים על מלכותו של הקברנה סוביניון. 280 שקל.

ביירסקלוף, פינוטאז' רזרב, 2005 צילום: יחסי צביור
ביירסקלוף, פינוטאז' רזרב, 2005
פינוטאז' נולד מהכלאה דרום אפריקאית של ענבי פינו נואר וסינסו. הראשון הוא זן אציל ועדין מצפון צרפת, והשני "סוס עבודה" מדרום צרפת שמפיק יינות שולחן עממיים. בן הכלאיים יצר יין דרום אפריקאי שיש לו בשומת?? פרחונית עדינה עם טעם פרי חזק ושתלטן.
חברת קיפיס, שמייבאת את יינות דרום אפריקה לישראל, מציגה על מדפנו את יינותיו של טרוטר ביירס שמכונה "מר פינוטאז'". מהכרמים שניטעו על אדמות החווה העתיקה של משפחתו מגיע הפינוטאז' רזרב המעולה שלו. בשולחן הטעימות אהבו אותו גם חובבי היינות הקלים. הגוף עתיר הטעמים שלו כמו מרחף מעל מצע מרמלדה של שזיפים אדומים. כדאי לכם לנסות אותו. יין אדום גדול ושונה מכל מה שעובר בפינו בדרך כלל. 230 שקל.

גראטה וינום, GV5, פריוראט, 2006 צילום: יחסי ציבור
גראטה וינום, GV5, פריוראט, 2006
החברה הסקוטית החליטה לייבא ארצה את יינות חבל פריוראט, שהם עירוב של מסורות ספרדיות עממיות עם טכניקות מודרניות. בהרים שמעל ברצלונה התחתנו שני אחים עם שתי יינניות והקימו עם היינן ז'ורדי פרננדז דאבי את יקב גראטה וינום. בשמו של יין הדגל שלהם GV5 מתחברים ראשי התיבות של היקב למספר שותפיו. בלנד מקסים של זנים ספרדיים ותיקים גראנאש וקריניאן עם קברנה סוביניון וסירה. יש הרגשה כאילו כל הכרם רוקד בפה.
ב-GV5 אין צורך לדבר על פירות יער או שזיפים, מלוא טעם הענבים נשמר בו. אפשר לשתות אותו למרות גילו הצעיר אך כדאי לחלוץ את פקקו כמה שעות לפני השתייה. מחירו אמנם 290 שקל, אך אפשר להתנחם באחיו הקטן שעולה כמעט חצי והוא בכלל לא רע.