גינה לי חביבה: שותלים תבלינים בבית

אפשר לקנות תבלינים בשוק ואפשר גם לגדל אותם במרפסת או בגינה - זה לא מסובך, זה מפיץ ניחוחות מענגים והכי חשוב - זה טרי! מתי לשתול, איך לקטוף ומה דורש כל אחד מהם

יעל עופר | 6/11/2009 9:06 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
עשבי תיבול
עשבי תיבול מיכל לנרט
אין כמו תבלין טרי וריחני במטבח הביתי. אפשר, כמובן, לקנות תבלינים בשוק ולאחסן אותם עד השימוש בהם, אבל בהשקעה צנועה של כסף וזמן אפשר גם לטפח אדנית או גינת תבלינים קטנה וליהנות מחוויית הליקוט ברגע האחרון לפני הבישול. הידיים מתמלאות בריחו החריף של הריחן (בזיליקום) והאף נהנה מריחה של הנענע הטרייה, וחוויית הבישול מתעצמת.

בתיה ואילון שטרן, מושבניקים מחצבה שבערבה, הפכו את אהבתם לעשבי התבלין לעסק משגשג. לפני כעשור הקימו את מפעל פרסקו רטבים (פרסקו בספרדית משמעו טרי, רענן), המשקף את אמונתם. מדי יום נקטפים צמחי התבלין הטריים, הגדלים בחממות ובשדות המושב ומיד מיוצרים מהם ממרחים ורטבים כמו פסטו וצ'ימיצ'ורי ונשלחים למרכולים. ניצלנו את הידע העצום שלהם כדי שיעזרו לנו לגדל אדנית ירוקה וססגונית.

אז מה עדיף - לזרוע או לשתול?
"עדיף לשתול באדנית שתילים ולא זרעים, כי הנביטה ארוכה ודורשת תנאי גידול מיוחדים".

איפה ממקמים את האדנית?
"צמחי התבלין אוהבים אור ושמש, אך שמש הקיץ חמה מדי, ולכן בקיץ יש לשתול במקום מוצל ובחורף במקום מואר ושטוף שמש".

כמה משקים?
"ניתן להשקות מעט כל יום, בתנאי שהאדמה לא תהיה רטובה מדי. לפני השתילה יש לנקב כמה חורים כדי לנקז את המים. מספר החורים תלוי בגודל האדנית: באדנית ברוחב 60 ס"מ יש לנקב כל 15 ס"מ חור בגודל 1/2 ס"מ. בחורף מומלץ להשקות פעם ביומיים-שלושה".

האם כל התבלינים מתאימים לשתילה כל השנה?
"רוזמרין, עשב לימון, נענע, מרווה, לואיזה, עירית, אורגנו ותימין עמידים ומתאימים לשתילה כל השנה. ריחן (בזיליקום) הוא צמח עדין שקשה לו לשרוד בחורף, ואילו בקיץ הוא צורך הרבה מים. לכן הכי מתאים לשתול אותו בעונות המעבר ולהחליף בשתיל חדש אחת לכמה חודשים".

מה חשוב לדעת בטיפול בצמחים?
"נענע אוהבת הרבה מים. אם יש ברז מטפטף, כגון צינור ניקוז של מזגן, מומלץ לשתול מתחתיו את הנענע ולנצל את המים הזמינים. אם מגלים מזיקים בעלים, מומלץ לקצוץ את העלים הנגועים, גם אם נשארים עלים בודדים על השתיל. אל תדאגו - הצמח ימשיך לפתח עלים חדשים. מומלץ לגזום מדי פעם ענפים 'זקנים' שלא קטמנו לשימוש שוטף, כדי ליצור התחדשות חוזרת כל העת של הצמיחה של עלי התבלין".

ואיך קוטפים את העלים?
"מומלץ לקחת לתיבול ענף שלם במקום להוריד ממנו עלים בודדים, כך תהיה התחדשות מוגברת של צמיחה".

איך שומרים על טריותם של צמחי התבלינים שקנינו במרכול או שליקטנו מהאדנית?
"זה תלוי בתבלין. פטרוזיליה, שמיר וכוסברה עוטפים בנייר עיתון ושמים במקרר בטמפרטורה של 4 מעלות בחלק התחתון של המקרר, מעל מגירת הירקות. נייר העיתון מונע מגע ישיר בין הקור לעלה התבלין.

"נענע, ריחן, מרווה, עירית, אורגנו ותימין מכניסים לצנצנת מלאה מים ומניחים במקום מוצל וללא שמש על אדן החלון. כך יספגו התבלינים את האור הנכנס דרך זכוכית הצנצנת. הסיבה שאת הפטרוזיליה, השמיר והכוסברה לא שמים בצנצנת מים היא שהם אינם יכולים להשריש, כמו שאר התבלינים האחרים, שאותם אפשר לשים בצנצנת עם מים כדי להשרישם ולהחזיקם טריים".

האם מומלץ להקפיא עשבי תיבול טריים?
"זה לא מומלץ מכמה סיבות: בתהליך הקיצוץ העלים משחירים, מכיוון שהתבלין רווי במים. כמו כן תהליך ההקפאה משחיר את העלים. סיבה נוספת היא שהערכים החיוניים של התבלינים מאבדים מערכם בעת ההקפאה".
מטבל יוגורט ים תיכוני

עלי בזיליקום
עלי בזיליקום Niels Timmer
החומרים לשמונה מנות:
1 כוס יוגורט רגיל
2 כפות גבינת פרמזן מגוררת
2 כפות בזיליקום טרי קצוץ
1 שן שום כתושה
2 כפות ממרח עגבניות מיובשות פרסקו
1/4 כפית סוכר או דבש
מלח
פלפל שחור

ההכנה:
1. מערבבים היטב את כל המצרכים בקערה, טועמים ומוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם.

2. מכסים בניילון נצמד ומכניסים למקרר לשעה לפחות.

3.
מוציאים ומניחים 15 דקות בטמפרטורת החדר לפני הגשה. מגישים עם רצועות ירקות טריים, כמו גזר, פלפלים ומלפפונים. רצוי להוסיף משולשי פיתה.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים