הקפה הראשון: כמה עובדות על אספרסו וטיפים לקניה

חייבים אותו בבוקר? מתבאסים כשהוא עשוי לא טוב ומאושרים כשהלגימה מכילה גם ארומה וגם קרמה? אספנו בשבילכם כמה עובדות על קפה, על מכונות אספרסו וגם טיפים לקניה נכונה

דורית בן ארי | 27/12/2009 9:32 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
איפה הקפה גדל?
פולי הקפה גדלים על שיחים גבוהים בין חוג הגדי (קו הרוחב הדרומי החוצה את ברזיל, פרגוואי, ארגנטינה, מוזמביק ונמיביה) לחוג הסרטן (קו הרוחב הצפוני החוצה את הוואי, מקסיקו, אלג‘יריה, עומאן וטייוואן) סביב החגורה הטרופית. לאחר הקטיף עוברים הפולים ניקוי וקלייה. כל בית קלייה יוצר תערובות של קפה משילוב אחוזים שונים של פולי ערביקה ורובוסטה בהתאם למקום, לביקוש ולטעם האישי.

אילו סוגי קפה קיימים?
ערביקה - קפה הנחשב לאיכותי יותר, מצטיין בפולים גדולים, מכיל פחות קפאין וגדל רק בגובה רב.

רובוסטה - קפה הגדל במקומות נמוכים יחסית, נחשב לנפוץ יותר מהערביקה, בעל פולים קטנים יותר, בעל תכולת קפאין גבוהה ובעל טעם מריר. פולי הרובוסטה מפיקים קרמה רבה - אותו קרם המקשט את חלקה העליון של כוס האספרסו שלכם.
צילום: SXC
זה מתחיל בתערובת צילום: SXC

איזה קפה שותים בישראל?
רוב תערובות הקפה הנפוצות בישראל מכילות שילוב של ‭80%‬ ערביקה ו‭20%-‬ רובוסטה. יש לציין כי לא כל קפה קלוי מתאים להכנת אספרסו. תערובת המכילה ‭100%‬ ערביקה נחשבת לאיכותית יותר אך גם קשה יותר למיצוי ולחליטה נכונים, ומצריכה לרוב ניסיון ומיומנות כדי לקבל כוס אספרסו איכותית.

‬איך טוחנים?
כאמור, יש צורך לטחון את פולי ה קפה כדי להכין מהם קפה אספרסו. לשם כך משתמשים במטחנה ייעודית. אין לכם מטחנה? בקשו ממוכר הקפה שיטחן לכם כל פעם כמות קטנה של קפה המתאימה לשימוש של כמה ימים בלבד. מנג‘ס, אבל טעים.

‬מתי טוחנים?
קפה טחון מאבד מטעמו ומהארומה שלו תוך שעות ספורות, לכן מומלץ לצרוך אותו בסמוך לזמן הטחינה. הקפידו לקנות קפה עם תאריך תפוגה (זה המופיע על השקית) רחוק, והעדיפו קפה הנתון באריזה שומרת

טריות בעלת שסתום חד-כיווני. ככלל, השתדלו לרכוש קפה במנות קטנות כדי לשמור על טריות המוצר. אם אתם קונים קפה "במשקל‭,“‬ ודאו כי הוא טרי ולא עמד בחנות במשך זמן רב.

‬איפה מאחסנים?
השקית המשמשת לאחסון הקפה מכילה לרוב שסתום חד-כיווני המאפשר לקפה לפלוט פחמן דוחמצני (תוצר לוואי טבעי של תהליך הקלייה‭,(‬ אך מונעת מחמצן להיכנס פנימה ולפגוע בטעם הפולים. לאחר פתיחת השקית יש לשמור את פולי הקפה במכל אטום במקום מוצל וקריר. עדיף להשתמש במכל ואקום הנמכר בחנויות הקפה הייעודיות. ‭

‬כמה זה עולה?
מחיר ק“ג קפה מקלייה מקומית עולה בין 80 ל‭100-‬ שקל. מחיר ק“ג קפה מקלייה איטלקית יקר יותר: בין 120 ל‭200-‬ שקל.

צילום: SXC
ממשיך בדחיסה צילום: SXC

איזו מכונת קפה מתאימה לנו?

קיימים כמה סוגי מכונות:

מכונה אוטומטית - כשמה כן היא - מבצעת את כל הפעולות בצורה אוטומטית: טוחנת את פולי הקפה (בכמות המבוקשת‭,(‬ דוחסת, חולטת ומרכזת את השאריות במכל המיועד לכך. בחלק מהמכונות ניתן אף לקבל הקצפה אוטומטית של החלב ישירות לספל. מכונות אלה מתאפיינות בנוחות הפעלה, אך בדרך כלל איכות הקפה המתקבלת נמוכה מעט מהמכונות הידניות.

מכונה ידנית - מבצעת רק את פעולת החליטה ומצריכה שימוש בקפה טחון (הנטחן בנפרד‭.(‬ במכונה כזו יש לכם שליטה גדולה בהרבה על התוצאה המתקבלת וניתן להגיע למיצוי איכותי יותר של הקפה. קיימות מכונות ידניות במגוון רחב של מחירים ומפרטים - החל ממכונות שמחירן כמה מאות שקלים, וכלה במכונות קפה בטווח מחירים של ‭4,000-2,500‬ שקל.

המכונות היקרות יותר מצוידות בדוד גדול יותר, במערכות חליטה בעלות טמפרטורה מדויקת יותר ובמערכת הקצפת חלב איכותית - אלה מאפשרים הכנת קפה אספרסו איכותי גם כאשר מדובר בהכנת כמויות גדולות של קפה בפעם אחת. חשוב לדעת כי אורך חיי המכונה גבוה בהרבה מעמיתותיה הזולות מאחר שהיא עשויה ממרכיבים איכותיים יותר.

עם מכונת הקפה הידנית מומלץ להשתמש במטחנת קפה לטחינת הקפה בסמוך להכנתו, כדי לשמור על טריות וארומה מקסימליים. מאחר שגם דיוק רמת הטחינה (משך הטחינה בדקות) משפיע מאוד על התוצאה המתקבלת, מומלץ להשתמש במטחנה ייעודית לקפה ולא במטחנת תבלינים.

‬אז איך מכינים אספרסו משובח?
קפה אספרסו הוא קפה המופק באמצעות חליטה של קפה טחון על ידי מים חמים בלחץ. כדי ליהנות מכוס קפה אופטימלית, על פי הספר, יש להקפיד על מינון מדויק של מרכיביו: כמות הקפה הטחון צריכה להיות 7 גר‭,‘‬ טמפרטורת המים צריכה להיות ‭92-88‬ מעלות צלזיוס ולחץ המים 9 באר. כל סטייה מנתונים אלה תפגע באיכות הקפה המתקבל.

תודה מיוחדת לגלעד מוסקוביץ מנכ“ל אינטרפרק, מרכז תרבות קפה

צילום: sxc
ונגמר בשלוק צילום: sxc
למה לשים לב לפני שקונים

יצרן: העדיפו מכונה של יצרן המתמחה במכונות קפה. זה יתרון גדול. תמיד ניתן למצוא מכונות קפה מיצרנים עלומי שם או מאלו המחזיקים מגוון של מוצרים. אולם רק מכונה מיצרן המתמחה במכונות קפה יכולה להבטיח איכות גבוהה, חדשנות ותוצאה מספקת.

יבואן: ליבואן ותיק המתמחה בקפה יש יתרון גדול, מכיוון שהוא יוכל לתת שירות מקצועי ואיכותי למכונה. משום שמכונת אספרסו משלבת בתוכה גם אלקטרוניקה, גם מים חמים בלחץ ולעתים אף מערכות טכניות מורכבות (כמו במכונות אוטומטיות‭,(‬ לא כל טכנאי או אלקטרונאי יכול לטפל בה, אלא יש צורך במעבדה מקצועית בעלת חלקי חילוף איכותיים.

מספר הדודים: מכונת אספרסו בעלת דוד חימום אחד למים תצריך זמן המתנה של עד 2 דקות בין הקצפת החלב לחליטת האספרסו. מכונה בעלת שני דודים תאפשר הקצפה מיידית ללא המתנה, לעתים אף במקביל לתהליך החליטה.

אחריות: הסטנדרט המקובל הוא שנת אחריות. אבל חלק מהיבואנים מעניקים שנתיים. עשו סקר שוק לפני הקנייה - זה חוסך כאבי ראש אחריה.

שימשיות: ודאו שהמכונה הידנית שאתם רוצים לרכוש מאפשרת שימוש בפודים (מנת קפה טחון עטופה בשקיק בד ומוכנה לשימוש) באמצעות ידית ייעודית. מנת הפוד, הנתונה במארז אטום, מאפשרת הכנת נוחה ונקייה של הקפה תוך שמירה על טריות מרבית.

הדרכה: דרשו לקבל הדרכה מסודרת ומקיפה בחנות הקפה או בבית, כדי שתוכלו ליהנות ממכונת הקפה שלכם ולהפיק ממנה את המיטב.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים