זה טוב בשבילך: עד כמה זה בריא לשתות קפה?
מי שאוהב קפה מדבר עליו הרבה פעמים במונחים של התמכרות ותוך התנצלות עמוקה. אלא שקפה הוא דווקא תרופה, שאם משתמשים בה בחוכמה, היא עושה נפלאות. יש גם מתכונים מפנקים
קפה הינו משקה חומצי, במיוחד זה העשוי מפולי ערביקה. אנשים רבים מוצאים שהקפה משבש את פעילות הקיבה שלהם, ונוטים להתייחס לזה בשוגג לתכולת הקפאין, במקום לחומציות. משקאות נטולי קפאין אינם מפחיתים את החומציות, לכן אינם הפתרון לבעיות קיבה.

קפאין הינו אלקלואיד לבן מר במקצת, המכונה לעיתים גם "תאין". זהו מרכיב טבעי בקפה, המהווה 2-3% ממשקלו של כל פול קפה, או בממוצע 60-90 מיליגרם בספל קפה ממוצעת. כזכור, בקפה רובוסטה יש הרבה יותר קפאין מבערביקה.
מחקרים שבחנו את השפעתו, מצאו מספר סגולות הטמונות בקפאין. הוא משמש כמרכיב בתרופות, במיוחד באלו המטפלות בשיכוך כאבי ראש ובהתקררות, זאת היות וכממריץ של מערכת העצבים המרכזית, הוא מעניק תחושה של אנרגיות. לעוסקים בפעילות גופנית מומלץ לשתות קפה כחצי שעה לפני הפעילות, שכן הקפאין מאיץ את חילוף החומרים, מפרק שומנים ומשחרר חומצות שומניות.
ממצא מעניין שהתגלה בבית הספר לרפואה
עם זאת, לצד סגולותיו, יש לציין כי צריכה מוגברת של קפאין עלולה לגרום לדפיקות לב מואצות, רעד בידיים, תחושת חרדה ונדודי שינה, וכן השתנה מרובה. כמובן ש"הרבה קפה" הוא מונח יחסי המשתנה מאדם לאדם.
הידעת?
• אין קשר בין קפה חזק או חלש לבין כמות הקפאין שהוא מכיל!
• באירופה, במאה ה-17, הועברו פולי הקפה מהבוטניקאים לבתי המרקחת, שם היוו חלק חיוני ממאגר התרופות ששימשו רופאים, כימאים, עשבונאים (המתעסקים בצמחי מרפא) ואפילו מיילדות. הקפה נתפס כתרופה לא רק בשל מחירו הגבוה, אלא בשל טעמו החזק - מעין ליקר שחור, גס, עתיר הל.
• מחקר שנערך בארצות הברית בתחילת שנות ה-90 גילה כי שיעור ההתאבדות בקרב צרכני הקפה, נמוך בהרבה מאילו שהתנזרו מהמשקה.
• בשנת 1732 כתב יוהאן סבסטיאן באך את "הקנטטה לקפה". השורה הראשונה הינה איות של המילה קפה בגרמנית ואחריה באות ההמלצות הבאות: "אל נא תשתה הרבה קפה/ לילדים משקה טורקי אסור לשתות/ הוא מחליש, מחוויר, מתיש את הכוחות/ על בריאותך שמור נא/ מקפה הימנע!"

חומרים:
6 בננות בשלות אך מוצקות
3 כפות חמאה
1/4 כוס סוכר חום גרוס דק
גלידת וניל
שוקולד או קוקוס מגוררים
1/4 כוס קפה מוכן חזק
3 כפות רום כהה
1 כפית ברנדי
אופן הכנת 4-6 מנות:
1. קלפו את הבננות וחצו אותן לאורכן. המיסו את החמאה במחבת גדול על אש בינונית. הוסיפו את הבננות וטגנו אותן כ-3 דקות, עד שהן מזהיבות מכל הצדדים.
2. פזרו את הסוכר על הבננות והוסיפו את הקפה. המשיכו לאדות, תוך בחישה, במשך 2-3 דקות.
3. מזגו את הרום והברנדי למחבת והביאו לרתיחה. בעזרת גפרור ארוך ותוך ניעור קל של המחבת, הדליקו את האלכוהול. הגישו מיד כשהלהבה כבה, בתוספת כדור גלידה.
המתכון הזה נכון לכל סוגי ההדרים, ובעיקר למיוחדים בהם, כמו אשכולית אדומה וקלמנטינה.
חומרים:
6 תפוזים בגודל בינוני
1 כוס סוכר
1/4 כוס מים קרים
2 כפות ליקר גראנד מרנייה
1/2 כוס מים רותחים
1/2 כוס קפה נוזלי חזק
1/2 כוס פיסטוק חלבי קלוף ומרוסק
אופן הכנת 6 מנות:
1. קלפו בעדינות את התפוז. מכיפת הקליפה צרו רצועות צרות ושימרו אליהן. חיתכו על תפוז ל-4 והצמידו את הפלחים באמצעות קיסמים, כך שהתפוז ייראה שלם.
2. בחרו בסיר שבו כל התפוזים יונחו בשכבה אחת. שימו את הסוכר והמים הקרים בסיר וחממו בעדינות עד להמסת הסוכר. הביאו לרתיחה ובשלו עד שהסירופ מקבל גוון זהוב חיוור.
3. הורידו את הסיר מהאש והוסיפו בזהירות את המים החמים והליקר. המשיכו לבשל עד שהסירופ נמס במים. בחשו פנימה את הקפה.
4. הכניסו לסיר את התפוזים ואת רצועות הקליפה. הרתיחו בעדינות 15-20 דקות, וסובבו את התפוזים פעם אחת במשך הבישול.
5. הניחו את התפוז בצלחת הגשה כשהוא מכוסה ברצועות הקלפיה ופזרו פיסטוק חלבי מרוסק מעליו. הגישו מייד.
.......
הכתבה מתוך הספר "עולם הקפה", אותו ניתן להשיג בסניפי רשת קפה גרג