שירת העשבים: קציצות חוביזה
עונת האביב כבר בפתח וזאת הזדמנות מצויינת לצאת אל השדות וללקט לעצמנו עשבי מאכל טעימים. אם תעקבו אחרי המתכון הבא אולי תוכלו להפוך אותם לקציצות חוביזה אורגניות ומזינות

גם אצלנו עדיין קיימים לקטים בודדים, החל באיל שני שעדיין פושט על השדות כדי לקטוף גבעולי זעתר מסלע שצמחה לידו כלנית אחת בלבד, דרך הלקטים הפלשתינים שאוספים את צמח העקוּב (עכובית הגלגל) הטעים אך המוגן, ועד יוצאי מדינות חבר העמים שיודעים לזהות פטריות מאכל שצצות כמו פטריות אחרי הגשם.
עוד כמה ימים יתחיל באופן רשמי האביב. זאת הזדמנות מצויינת לצאת לשדה וליהנות ממה שהטבע מציע לנו בחינם - עלי חלמית (חוביזה) וצמחי בר אכילים אחרים. שילוב של טיול רגלי עם לקט הוא כיף גדול ואלטרנטיבה מצוינת לסיבוב בקניון וחזרה הביתה בידיים עמוסות בשקיות וארנק מדולדל.
לא צריך ללכת רחוק. רבים מצמחי הבר האכילים גדלים מתחת לאף שלנו ברוב חלקי הארץ. לצד החלמית, שכולנו מזהים בקלות בזכות העלים הרחבים והפרחים הוורדרדים, צומחים גם עולש מצוי, סרפד, ריג'לה (רגלת הגינה), עלי חרצית צעירים, חסה בר, תרד בר, סלק מצוי, חמציץ, חרדל ועוד רבים אחרים.
קוטפים מה שמזהים ומוסיפים לתבשילים ולמרקים, קוצצים לסלט, מוסיפים צמחים ריחניים לתה או משתמשים בהם כתבלין. ואפשר, כמובן, גם להכין מנות שבהן לעשב יש תפקיד ראשי, כמו קציצות חוביזה.
בתקופת המצור על ירושלים, באופן אירוני משהו, ניצלו הנצורים את הידע של השכנים הערבים שבישלו חוביזה באופן מסורתי. השם חוביזה מקורו במילה הערבית חובז, שפירושו לחם, וגם התרגום לעברית -חלמית, מרמז על כך.
החלמית לא מספקת את הפחמימות שמציע הלחם, אבל היא תחליף מצוין לתרד. ביום העצמאות ה-30, לזכר אותם ימים וכמחווה לאותה תושייה, שיווקה חברת סנפרוסט במחיר סמלי עלי חלמית שנאספו על ידי ילדים והפיצה לצדם חוברות מתכונים מתקופת המצור.
אנשים שגדלו בעידן הטרום-דיגיטלי מכירים ואוהבים את פרי החוביזה, שנראה כמו כיכר עגולה, ירוקה וזעירה מחולקת לפלחים, שכיף לאכול ישר מהצמח. יש מקומות שבהם קוראים לחטיף הטבעי הזה "לחם גמדים".
הפרי משמש ברפואה העממית לטיפול בבעיות נשימה ובשיעול וכן להרגעת גירויים ולחיטוי פצעים. לכן, אם בזמן הלקט תיצרבו מסרפד, קחו עלה רענן של חוביזה ושפשפו על העור הדווי. גם בעולם מוכרים עלי החוביזה, הפרי שלה והפרחים שלה כעשב מאכל מזין וזמין. בטח לא תתפלאו לשמוע שהיא קרובת משפחה של הבמיה.

מפעם לפעם מתפרסמים מתכוני שפים המבוססים על חוביזה או מתכונים לקציצות חוביזה. החידוש במתכון הנ"ל הוא היעדרן של הביצים שלוקחות בדרך כלל חלק במתכוני הקציצות הירקרקות.
מעבר למצרכים, מידות ואופן הכנה, המתכון הזה הוא בעיקר הזמנה לצאת החוצה וליהנות, גם דרך בלוטות הטעם, משירת העשבים.
הקפידו ללקט באזורים שאינם חשודים כמרוססים והימנעו מליקוט בקרבת כבישים. מומלץ לקטוף עלים צעירים ולא לחסל את הצמח אלא לקטוף כמה עלים
כדי לאזן את המרירות שאופיינית לרוב מאכלי העלים ובשביל להוסיף ערכים תזונתיים, צירפתי לקציצות רוטב על בסיס חמאת שקדים, שיכול לשמש גם כרוטב לסלט ירוק או לירקות מבושלים.
קחו בחשבון שהעלים מתכווצים לכדי עשרה אחוזים מגודלם המקורי. אם אתם לקטים יעילים, מומלץ להכפיל את הכמויות שנתונה במתכון.
300 גרם עלי חוביזה
½ כוס מים
5-4 כפות פשתן טחון + 5-4 כפות מים
מלח פלפל
4 כפות פרורי לחם
1 בצל קטן, קצוץ דק ומטוגן – אם רוצים
מלח ופלפל
שמן זית לטיגון
לרוטב שקדים:
חמאת שקדים
מים
מעט ג'ינג'ר מגורר
כורכום ופפריקה מתוקה בשביל הצבע
מלח
שום כתוש – אם רוצים
1. שוטפים את עלי החוביזה ומכניסים לסיר עם חצי כוס מים. מכסים, מרתיחים, מנמיכים את האש ומניחים לאידוי כ-10 דקות.
2. אחרי שהעלים הצטננו, סוחטים אותם היטב בין כפות הידיים וקוצצים דק.
3. מערבבים את הפשתן עם המים לקבלת עיסה סמיכה. בקערה מערבבים חוביזה, עיסת פשתן, פירורי לחם, בצל מטוגן (לא הכרחי) ותבלינים.
4. מחממים את השמן במחבת ומטגנים משני הצדדים קציצות קטנות ופחוסות.
5. הרוטב: מדללים את חמאת השקדים במים לקבלת הסמיכות הרצויה ומתבלים.
גיוונים: אפשר להחליף את החוביזה בתרד או לעשות קציצות מעורבות. את הרוטב אפשר להכין גם עם טחינה במקום עם חמאת שקדים. אפשר במקום קציצות קטנות לעשות מעין קציצה אחת גדולה, או לאפות את הקציצות בתנור.
הזנה: 8. רוב הוויטמינים הולכים לאיבוד בחימום, אבל עלי החלמית עשירים מאוד בברזל ובמינרלים נוספים שאינם נהרסים. צמחי בר אכילים הם מזון נקי, לא מעובד ולא מהונדס, כלומר אורגני, רק בחינם.
ידידותיות לסביבה: 10. בלי אריזות, בלי ריסוסים, בלי נסיעות לסופר בלי לפרנס קונצרנים מזהמים וגם הרווחתם יציאה לטבע.
ידידותיות למשתמש: 8. מדובר במעט טרחה כי יש לנו כאן גם אידוי וגם טיגון, אבל העבודה לא מסובכת.
הדאווין: 9. פשוט כי זה לא מאכל שגרתי.
זיל הזול: 10. המרכיב העיקרי בחינם. חמאת שקדים היא מוצר יקר יחסית, אבל צריך רק מעט ממנה ואפשר להחליף בטחינה, שהיא זולה יותר.
אתר מומלץ ללקטים מתחילים: http://www.wildflowers.co.il/hebrew .