פסח

ניסים וכופתאות: מתכון טבעוני לקניידלעך

חג הפסח מציע חוויה קולינרית מגוונת למדי למרות האפשרויות המוגבלות. שחר שילוח מציעה גירסה משלה לקניידלעך המסורתיים ומנדבת מתכון לקניידלעך טבעוניים במרק אפונענע

שחר שילוח | 20/4/2011 8:00 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
פסח הוא קרוב לוודאי החג שבו אוכלים הכי הרבה, למרות ואולי בגלל ההגבלות המרובות על התפריט. אם חושבים על מקורו של החג, נראה שיש משהו לא הגיוני בארוחות המשפחתיות הדשנות האלה, שלהפיק אותן לוקח שעות - החל מהתור בסופר ועד פינוי השולחן ורחיצת ערימות הכלים. שלא לדבר על ההוצאות.

רגע לפני שבני ישראל ברחו מהמצרים הם הספיקו לקחת איתם כמה גושים של בצק גולמי. הם הכינו לעצמם לחם דק ופריך על ידי שיטוח יריעות בצק דקות על סלעי המדבר הלוהטים ואולי גם על המדורות בלילה, אם זכרו לקחת איתם סאג', שנייה לפני שעזבו את הבית בפעם האחרונה. ללחם הזה, שלא תפח כי לא היה לו מספיק זמן, קוראים מצה.

כדי לא לשכוח את מנוסת אבות אבותיהם, מצווים בני ישראל מדי שנה בחג האביב להימנע מחמץ, כלומר, מבצק שתפח. שומרי הכשרות אכן מקפידים להרחיק מהבית כל מה שיש בו חשד קל שבקלים למגע עם חמץ, אבל העיקרון של מזון דל שהוכן בחיפזון נשאר כנראה רחוק מאחור, אי שם בין ים סוף להר נבו.

משום מה, מאפים כמו לחמניות מסובכות ורכות מקמח תפוחי אדמה, עוגות שוקולד עשירות ופחזניות מקמח מצה כשרים ומותרים, למרות שמשה, אהרון והחבורה הגדולה והמבוהלת שהלכה אחריהם 40 שנה אפילו לא חלמו על מנות כאלה.

המצות עצמן, מאכל לא ממש אטרקטיבי, עוררו בבני ישראל, גם אלפי שנים אחר כך, פרצי יצירתיות. אני לא מתכוונת בהכרח לעוגות השכבות של מצות ושוקולד. מישהו גילה שאפשר לעשות מהקרקר המרובע המתפורר קמח, שיכול במקרים מסוימים להחליף את קמח החיטה האסור.

יהודי אשכנז נוהגים להימנע בפסח גם מקטניות, בגלל החשש שלאחד משקי הגרגרים המאוכסנים במרתפים השתרבבה במקרה חיטה. האיסור הזה הציב אתגר לטבחיות המשפחתיות שהיו צריכות לחשוב על מנות פחממתיות משביעות וכשרות.

כופתאות בצק מבושלות התבשלו במטבחים אתניים רבים. יכול להיות שהם אלה ששמשו כמקור ההשראה לקניידלעך של היהודים, אותו מאכל פשוט למדי, משביע וטעים, גם אם לא ממש להיט תזונתי.

שחר שילוח
קניידלעך טבעוניים במרק אפונענע. שחר שילוח
קניידלעך טבעוניים במרק אפונענע

הקניידלעך הטבעוניים דומים מאוד בצורה ובטעם לקניידלעך הרגילים, אלא שבהם אין ביצים וחצי מכמות הקמח הוחלפה בשעועית טחונה. את מרק העוף המסורתי החלפתי במרק אפונענע ירקרק ומרענן שמאזן את הכבדות היחסית של כדורי הבצק.

המצרכים ל-20-18 כופתאות:

1 כוס שעועית לבנה מבושלת
1 כוס מים (אפשר להשתמש במי הבישול של השעועית או בציר ירקות)
1 כוס קמח מצה
¼ כפית אבקת אפייה
3 כפות שמן או יותר
מלח ופלפל
כ-3 ליטר מי מלח לבישול הכופתאות

ההכנה:

1. טוחנים בממחה את השעועית עם המים.
2. בקערה מערבבים את השעועית הטחונה עם יתר המצרכים פרט למי המלח.
3. מרתיחים מי מלח.
4. יוצרים כדורים בגודל של אגוז מלך ומכניסים אותם בזהירות למים הרותחים.
5. לאחר שהמים חזרו לרתוח, מנמיכים את האש ומבשלים כ-40 דקות. בודקים כופתה אחת ומחליטים אם להמשיך לבשל או להנמיך את האש.

המצרכים למרק אפונענע:

3-2 כפות שמן זית
3-2 שיני שום (או לפי הטעם), פרוסות
800 גר' אפונה קפואה (שקית) או טרייה
2 כפות גדושות נענע טרייה קצוצה דק. אפשר להשתמש גם במנטה
מלח ופלפל
1 ליטר מים

ההכנה:

1. מחממים את השמן בסיר ומאדים קלות את השום וכף אחת של נענע קצוצה.
2. מוסיפים אפונה, מלח ופלפל ומערבבים יחד כדקה או שתיים
3. מוסיפים עוד כף של נענע ואת המים ומביאים לרתיחה.

מנמיכים את האש ומבשלים כ-40 דקות.
4. בעזרת בלנדר מוט טוחנים חלק מהמרק, כך שעדיין יישארו אפונים שלמים.
5. ההגשה: מוסיפים את הכופתאות למרק ומחממים לפי הצורך.



הסולמות

הזנה: 8. אין הרבה דברים טובים להגיד על קמח מצה. כאן לפחות חצי מהכמות הוחלפה בשעועית שמוסיפה חלבון, סיבים, סידן ומינרלים נוספים. האפונה נחשבת למזון מצוין, עשיר בווטימינים, מינרלים, סיבים, חלבון וחומצה פולית.

ידידותיות לסביבה: 8. הכופתאות והמרק ישאירו אחריהן לפחות שתי אריזות פלסטיק והעסק כולו מצריך לא מעט שעות של שימוש באנרגיה לבישול.

ידידותיות למשתמש: 7. אין כאן שום דבר מסובך, אבל מכיוון שצריך לבשל בנפרד שעועית, מרק וקניידלעך, בהחלט נדרשת היערכות מראש.

הדאווין: 9. קניידלעך טבעוניים במרק אפונענע זה משהו שבטח עדיין לא אכלתם בארוחה משפחתית.

זיל הזול: 8. אפונה היא לא מוצר זול, אבל העלות הסופית של המנה סבירה מאוד ביחס למאכלי החג האחרים.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

צמחוניישן

צילום פרטי

שחר שילוח מבשלת אוכל צמחוני, פשוט, זול ואפילו מתחשב בסביבה

לכל הכתבות של צמחוניישן

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_leisure/food/ -->