שקר לבן: נחשו מה? אנחנו לא שתיינים גדולים

סקר חדש מגלה שרוב הישראלים שותים יין, בעיקר אדום יבש. עם זאת, הישראלי צורך רק כשישה ליטר בשנה, לעומת 60 ששותה האיטלקי

נתיב נחמני | 5/6/2012 13:07 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: יין,ישראלים
מי שיקרא את תוצאות סקר היין האחרון שנערך בארץ על ידי מכון המחקר מאגר מוחות, עלול לחשוב בטעות שישראל היא מעצמת יין שניצבת בקו אחד עם צרפת, כשאחריהן משתרכות מדינות בעלות יקבים נחשקים כמו איטליה וספרד. אך מי שיעמיק ויבחן את התוצאות יבין מדוע יקח עוד זמן מה עד שזה יקרה.

רוב הישראלים העידו על עצמם שהם נוהגים לשתות יין, כשהבעיה היא בפרשנות המילה "נוהגים". "התעשייה בארץ מתפתחת ורמת היין הנצרך על ידי הצרכן הישראלי עולה כל הזמן", מסביר עודד חצבני, בעלי "בר יין" המוכר בתל אביב. "אבל זה שאחוז נכבד מגדיר עצמו כצרכן יין, כשבסופו של יום הישראלי שותה כשישה ליטר יין בשנה, לעומת 60 ליטר שצורך האיטלקי, מעיד יותר על פטריוטיות".

בסקר שערכה חברת "ארנון פז", המפיקה את פסטיבל "לילות לבנים אדומים" שנפתח אמש במוזיאון ארץ ישראל בתל אביב, עולה כי רוב הישראלים המבוגרים (51%) סבורים כי בארץ מיוצר היין האיכותי והטוב ביותר. במקום השני ממותגת צרפת (34%) ואילו במקום השלישי, בהפרש אדיר, ניתן למצוא את איטליה (12%). בקרב הצעירים יותר, בני 45 ומטה, 51% סבורים כי צרפת במקום הראשון וישראל במקום השני (27%).

>>> איך מקימים יקב במוסך?
צילום: יהונתן שאול
''רמת היין הנצרך על ידי הישראלי עולה כל הזמן''. עודד חצבני צילום: יהונתן שאול
התקווה הנשית

כראוי למדינה שתושביה רואים בה מובילה בתחום היין, הם גם רואים עצמם צרכנים. כמעט חצי מהמשיבים הצהירו על עצמם ככאלה השותים יין ללא קשר לשבתות וחגים - כשהם יוצאים לבלות, אוכלים ארוחה חמה או סתם בכל יום. אך לאחר שהחזה הישראלי מתנפח מגאווה, למראה תרבות שתיית היין המפותחת בארץ, הבועה מתפוצצת. כשהנתונים מתחילים להתפלג העידו רוב המשיבים שהם נוהגים לשתות יין אדום, בעוד שמיעוט קטן הצהיר על עצמו כצרכן של יין לבן.

"במדינה ים תיכונית כמו שלנו אנחנו אמורים בעיקר לשתות יינות לבנים צוננים או אדומים קלים, אבל זה כנראה לא נשמע מספיק מרשים", אומר חצבני, תוך שהוא לוגם מעט לבן. "זאת הסיבה שבמדינה חמה ולחה כל כך כמו שלנו, זן הענבים הנמכר ביותר הוא קברנה סוביניון, שממנו מפיקים יין אדום 'כבד' יותר. במקומות המקצועיים, כמו ב'בר יין' או במסעדות שף, רוב הסועדים שותים בקיץ יותר יין לבן צונן מאשר אדום ובהחלט ניתן לראות התקדמות של תרבות הצריכה. אבל אותה יומרנות, של שתיית יין אדום יבש בלבד, הולכת ומתמעטת, אם כי לאט. כיום הישראלים נפתחים יותר לטעמים שונים".



לדברי חצבני, בנישה של שתיית יין במקומות המיועדים לכך, הישראלים משלימים מהר את הפער ולהערכתו, מגוון היינות הנלגמים שם אינו שונה מבאירופה, כמו גם הכמות. "הפער אצלנו נמצא בתרבות הצריכה היומיומית, בסופר או במכולת - כי היא לא קיימת".

חצבני גם מבהיר שאין טעם להשוות בינינו לחברינו האירופאים. "הספרדים, האיטלקים והצרפתים שונים מאיתנו בצריכה שכן מדובר בחלק מתרבות בת מאות שנים", הוא טוען. "אצלנו אלכוהול מתקשר בראש לבילוי. הרי הישראלי לא ישתה יין עם האוכל באמצע יום עבודה, בעוד שהאיטלקי בכלל לא רואה זאת כך". לדבריו , גם מתוך ששת הליטרים שהישראלי הממוצע צורך בשנה, חלק נכבד מקורו בשבתות ובחגים. "היין מושרש עמוק בתרבות שלנו, אבל בכוס של קידוש, כזו שעוברת בין כולם וכל אחד לוקח טעימה בשביל הברכה. אז אחרי שמורידים את כל זה, איזו כמות נשארת שאנחנו כישראלים שותים בשביל הכיף? או יותר נכון, כדי לענג את החיך?".

>>> כמה יינות לבנים מומלצים

צילום: יהונתן שאול
''במדינה חמה כמו שלנו אנחנו אמורים בעיקר לשתות יינות לבנים צוננים''. עודד חצבני צילום: יהונתן שאול

בזמן שחצבני פורש את משנתו בכל הנוגע לישראלים ויין, במרחק קצר מבר היין שלו התכנסו אלפים בכיכר הבימה ופתחו בצעדת מחאה על יוקר המחייה בישראל. שיחה שהתפתחה בכיוון הביאה אותו גם למסקנה שלא מדובר רק בעניין תרבותי. "יש פה בהחלט גם עניין של מחיר", הוא אומר. "הצרפתי והאיטלקי יכולים לקנות יין במחיר שאנחנו קונים קולה וזה בהחלט משפיע על הצריכה. בכל מכולת ניתן לקנות בקבוק של יין שולחן במחיר של 3-2 אירו ואני משוכנע שגם הישראלי היה קונה יותר אם היו מציעים לו מחירים דומים".

לצידו של חצבני יושבת אישתו נופר, שעובדת כאחראית הדרכה ביקבי בנימינה. היא טוענת שהתקווה לשיפור תרבות השתייה הישראלית טמונה במין הנשי. "בעבר, נושא היין נחשב לתחום מאוד גברי, אך בשנים האחרונות יש שינוי בתפישתן של הנשים", היא מסבירה. "הן רוצות לדעת יותר ובניגוד לגברים, גם שואלות. בעוד שהגבר נכנס לחנות משקאות ומיד הולך למדף של היינות היקרים יותר, האישה רואה את המצב אחרת. ייתכן שאם אנחנו רוצים להכניס את תרבות שתיית היין לשולחן האוכל, צריך לחשוב מהכיוון של הנשים".

היא טוענת שנשים צוברות את הידע וההבנה שלהן ביין מהבסיס. "לרוב הן יתחילו דווקא ביין הזול יותר", היא אומרת, "הן ישאלו, יתעניינו ובסוף גם יתחילו להבדיל בין היינות שהן שותות, כך שהן גם יביאו איתן הביתה בקבוק לארוחת הערב.

"מעטים יכולים להרשות לעצמם לשתות בקבוקים של 150 שקל עם כל ארוחה ולכן גבר ש'לא מסכים לקנות זול', גם לא יחזור עם בקבוק מהסופר, אבל בקבוק של 50-30 שקל , זו כבר הוצאה שהרבה יותר קל להתמודד איתה וזאת בדיוק המטרה של העוסקים בתחום שמנסים להשריש את התרבות הזו בישראל".

הרגלי השתייה של הישראלים

66% מהישראלים נוהגים לשתות יין אדום.

12% מהישראלים נוהגים לשתות יין לבן.

42% שותים בשבתות ובחגים.

19% שותים בכל ימות השבוע.

8% שותים יין אדום בכל יום.

4% שותים יין אדום עם כל ארוחה חמה.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב בואו להמשיך לדבר על זה בפורום מתכונים -

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''אלכוהול''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים