לשזוף את העיניים: עוגת שוקו שזיף

השזיף הוא אחד מהפירות המוצלחים של הקיץ. שחר שילוח מציגה עוגה בחושה ופשוטה להכנה עם הפרי הסגול והעסיסי הזה ללא שימוש בביצים ובמוצרי חלב

שחר שילוח | 6/8/2012 8:30 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: שוקו,שזיף
על אף שפירות החורף אהובים עליי הרבה יותר ממתחריהם הקיציים, בכל ביקור אצל הירקן אני נשבית במלכודת הצבעונית הרעננה שהפירות בארגזים מקרינים למרחקים. הנקטרינות, האפרסקים, הדובדבנים והמנגו מצליחים לפתות אותי, הולכים איתי הביתה ונשכחים במקרר. הרבה פעמים בגלל שהטעם מאכזב ומאחורי האדום והכתום הלוהטים מצפה טעם דלוח ולא מספיק מתוק, במקרים גרועים במיוחד יש אפילו שמץ ארומה של ריסוס. לפעמים הפירות מתרככים מהר מדי, הרבה פעמים הם נזנחים על לא עוול בכפם, סתם כי אני מעדיפה לנשנש עגבניות שרי מאשר להיאבק עם קליפת אבטיח. אחד הפירות העמידים, הבלתי מאכזבים וגם כזה שמרוסס פחות מאחרים, הוא השזיף.

הראשונים שתרבתו את השזיף הם כנראה הסינים. הזן שהם טיפחו מוכר דווקא בשם שזיף יפני. אלה שזיפים גדולים, עסיסיים, שצבעם כתום והקצה שלהם מחודד. הפרי החמוץ-מתוק הוא חלק בלתי נפרד מהתרבות הסינית (וגם היפנית) וזוכה לאזכורים רבים, למשל על ידי קונפוציוס שיופיו של עץ השזיף עורר בו געגועים לאהובה:

"ענפיו של עץ השזיף
אָנֶה וָאָנָה הם נעים
איך אוכל שלא לחשוב עליה?
אך הבית רחוק מכאן"

על לאו דזה, הפילוסוף הסיני הספק-אגדי הנחשב לאבי הטאואיזם, נאמר שנולד מתחת לעץ שזיף. כמו שנאמר: מתחת לעץ תפוחים לא נופלת גויאבה, ומתחת לעץ שנחשב בתרבות הסינית למביא מזל – נולד פילוסוף גדול. בנובלה ההיסטורית הסינית "אגדת שלוש הממלכות" המצביא המפורסם קאו קאו מתגאה בכך שגרם לחייליו לעזוב במהירות אזור מסוכן, אחרי שאמר להם שיש בהמשך הדרך עץ עמוס בשזיפים עסיסיים.

גם באגדה מחרידה במיוחד של ילידי אמריקה אנשי סו, שנקראת "האונקטומי, שתי האלמנות והשזיפים האדומים", השזיפים משמשים לפיתוי. אונקטומי, דמות עכבישית מרושעת במיוחד, מפתה בעזרת הפירות העסיסיים שתי אלמנות לעזוב את ביתן בחיפוש אחר חלקת שזיפים אדומים שכלל אינה קיימת. הוא מצביע על ענן אדום בשמים ואומר שצבעו הוא השתקפות צבעם של השזיפים הבשלים על הענפים העמוסים.

האלמנות משאירות את שני התינוקות שלהן בבית למשמרתו של אונקטומי שעורף את ראשיהם, מכין מגופם מרק ומגיש אותו לנשים הרעבות שחוזרות הביתה בידיים ריקות אחרי שהלכו בעקבות הענן בשמים, ואינן יודעות מה עולל בהיעדרן. בהמשך הוא מוסיף לרמות אותן ולהתאכזר אליהן. מוסר ההשכל של האגדה הוא שלא כדאי להתפתות על ידי שזיפים אדומים או מה (מה באמת?) שהם מסמלים. 

מי שכן מתפתה לשזיפים וגם לפתיין מפורסם נוסף – שוקולד, מוזמן לנסות את עוגת השוקו-שזיף.

עוגת שוקו שזיף

זאת עוגה בחושה פשוטה להכנה שמדגימה שוב שאפייה אינה מחייבת שימוש בביצים (או במוצרי חלב). התוצאה עשירה ומזכירה מעט בראוניז, כך שאפשר להכין גם בתבנית מרובעת ולחתוך לקוביות.

החומרים (לתבנית בקוטר 21 ס"מ):

2 כפות פשתן טחון
4 כפות מים
¼1 כוס קמח מלא
¾ כוס שיבולת שועל דקה
2 כפיות שטוחות אבקת אפייה
קורט מלח
¾ כוס סוכר חום
4 כפות קקאו
חופן צימוקי אוכמניות או חופן אגוזים קצוצים דק
1 כף פולי קקאו גרוסים (אם אין, ניתן להחליף בשוקולד מריר עם אחוז גבוה של קקאו)
2 שזיפים סגולים עגולים גדולים, חתוכים לקוביות קטנות
2 כפות ריבת שזיפים איכותית
⅔ כוס שמן
½ כוס חלב אורז או חלב סויה
1 כפית תמצית וניל איכותית

ההכנה:

1. מערבבים היטב פשתן ומים ומניחים בצד.
2. מערבבים היטב בקערה חומרים יבשים: קמח, שיבולת שועל, אבקת אפייה, מלח, סוכר וקקאו.
3. מוסיפים את יתר המרכיבים, כולל תערובת הפשתן, ומערבבים שוב. מתקבלת עיסה דביקה.
4. מברישים תבנית אפייה בשמן, משטחים בה את התערובת ואופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות. אחרי 45 דקות בודקים אם מוכן וממשיכים לאפות לפי הצורך.
5. אם רוצים לקשט: אחרי שהעוגה הצטננה מעט הופכים אותה על צלחת. מברישים במעט ריבת שזיפים מדוללת במים חמים ומפזרים שבבי שקדים שנקלו קלות.

הסולמות

הזנה: 8. עוגות הן לא מזון בריאות אף פעם, אבל בהשוואה לעוגות קונבנציונליות עמוסות בקמח לבן או במאפים מתועשים מלאים בכימיקלים, כאן יש חלופה מוצלחת בהרבה.

ידידותיות לסביבה: 7. רשימת המרכיבים די ארוכה וכוללת גם מרכיבים מיובאים. האפייה די ממושכת. לפחות לא ניצלנו חיות.

ידידותיות למשתמש: 10. עוגה בחושה לא מצריכה שום מיומנות חוץ מיכולת ערבוב והדלקה של התנור.

הדאווין: 8. טעים, מושקע, אבל כאמור – בחוש.

זיל הזול: 8. יש כאן כמה מרכיבים לא זולים במיוחד, כמו מוצרי הקקאו והפשתן. אם ממילא יש לכם אותם בבית אז העלות הכוללת אינה גבוהה כי צריך מהם מעט.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

צמחוניישן

צילום פרטי

שחר שילוח מבשלת אוכל צמחוני, פשוט, זול ואפילו מתחשב בסביבה

לכל הכתבות של צמחוניישן

עוד ב''צמחוניישן''

פייסבוק