הלוחשת לסוסים

אריאלה בר הגיעה מגרמניה לישראל רק למצוא עבודה, אבל נדבקה בישראליות, התגיירה, התחתנה ובנתה בית בבית יתיר. עכשיו היא מבקשת לחנך את הילדים שלכם בעזרת סוסים ולפי שיטת המונטסורי

הודיה כריש-חזוני, מגזין 'נשים' | 3/4/2013 10:01 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
שום דבר במראה של אריאלה בר (43) לא מגלה את סיפור חייה. בטח כשהיא עומדת ליד אחד מהסוסים שלה ונראית כמו עוד מתנחלת בלונדינית עם מטפחת, שגרה בדרום הר חברון. רק כשמתחילים לדבר ושומעים את המבטא הייקי, מגלים שהיא בכלל נולדה למשפחה נוצרית בעיירה קטנה בשם טובינג בדרום גרמניה, לאב רופא עיניים ולאמא עקרת בית.

בר היא אשה של אמת, ובשביל האמת שלה היא מוכנה לעשות הכול. גם להגיע עד לקצה העולם. "מבחינות רבות, יש מרחק גדול בין המקום שבו גדלתי ובין המקום שבו אני חיה כיום", היא מסבירה, "אבל למרות הכול, אני רואה גם חוט שני שמשוך לאורך כל החיים שלי.

"המשפחה שבה גדלתי הייתה דתית-פרוטסטנטית. סבא שלי היה כומר ומיסיונר. אני מרגישה ששורש היותי אדם מאמין נמצא בגנים. בהרגשה שלי, אדם שהיה לא-מאמין והופך למאמין, מבצע מעבר הרבה יותר גדול מאשר אצלי שתמיד האמנתי, ורק המסגרת השתנתה. המציאות הסתדרה לי", היא מחייכת.
היא אם לשישה ילדים, שלוש בנות ובן מנישואיה הראשונים, ושתי בנות מנישואיה השניים, לרון. כיום היא מנהלת חוות סוסים מטופחת בבית-יתיר, אליה מגיעים ילדים לשיעורי רכיבה וגם לרכיבה טיפולית. "אני רואה את הפוטנציאל שיש לסוסים בחינוך. סוס הוא חיה גדולה עם המון כוח ומהירות, אבל הנפש שלו עדינה ורגישה, וכל סוס הוא אישיות אחרת. יש חכמים, יש עצלנים, יש מגושמים, יש מהירים. הילדים לומדים מכך הרבה".

צילום: מירי צחי
לסוסים יש פוטנציאל כמחנכים . בחווה של אריאלה בר צילום: מירי צחי
ילד כמו בלון

עד לבגרותה הייתה לה ילדות מושלמת, בין עצים ופרחים. ליהדות הגיעה במקרה. "אחרי שסיימתי את בחינות הבגרות בגרמניה, רציתי קצת להתאוורר, לראות עולם. חשבתי לעבוד כאופר בארצות הברית, במקרה איזו דודה התקשרה ואמרה שיש לה חברה בתל אביב שילדה וזקוקה לעזרה. קפצתי על המציאה. הגעתי לארץ בסוף אוגוסט 88', ירדתי מהמטוס והכה בי חום שלא הרגשתי כמותו מעולם".

לאחר שנה שבה עבדה בכפר שמריהו, היא שבה לגרמניה, והחלה ללמוד באוניברסיטה תיאולוגיה ומדעי המדינה. "אבל תקפו אותי געגועים בלתי פוסקים לארץ. אחרי שנה פרצה מלחמת המפרץ ובאוניברסיטאות בגרמניה ובעולם היו הפגנות נגד ישראל וארצות הברית. הרגשתי לא שייכת. החלטתי לחזור. המטוס בדרך לכאן היה ריק. כבר בערב הראשון שהגעתי, היו אזעקות וישבנו בחדר האטום.
"לא באתי כדי להתגייר, אבל כשלמדתי תיאולוגיה, החל אצלי העניין של חוסר שביעות רצון מהתשובות שהנצרות סיפקה לי. גרתי אז במעונות עם בחורה דתייה. יום ראשון אחד התעוררתי אחרי שהייתי בשבת עם אנשים דתיים, והחלטתי שאני מתגיירת וזהו. זה לא היה תהליך, אלא בבת אחת, כמו מגנט, כל הדברים כאילו היו אצלי בפנים".

איך הגיבה המשפחה בגרמניה לשינוי הגדול שחל בחייך?
"אני מאחלת לכל מי שעושה שינוי משמעותי בחייו, שזה יעבור אצלו כמו שהיה אצלי. לאבא שלי היה קשה תיאולוגית, מכך שאני לא מאמינה יותר בישו. עד מותו לא הצלחנו לפתור בינינו לצערי את העניין. אימא שלי קיבלה את זה, ויש לה אפילו מטבח כשר אצלה בגרמניה, שיהיה לנו כשאנחנו באים לבקר".

כיום, שנים אחרי שהגיעה ליתיר, היא מרגישה שלמה עם עצמה ועם דרכה. שלמה עד כדי כך שהיא יכולה ללמד הורים אחרים כיצד לנהל נכון את משפחתם. "בעיניי, לגדל ילדים היום זה קשה יותר משהיה אי-פעם. זו לא סתם אמירה נוסטלגית. פעם ילד היה רואה את אבא שלו בעבודה חולב או חורש. היום הילדים לא יודעים במה ההורים שלהם עובדים. האינטרנט והפייסבוק מפרקים באופן לא חיובי את הבועה של הילדים. היום ילד כמעט לא יכול להיות עם עצמו. כל המסרים החיצוניים חודרים למרחב שלהם והם גדלים חלולים.



"זה מתחיל בבוקר: כשהילד מתעורר לנו קצת מוקדם מדי ושמים אותו מול הטלוויזיה כדי שנוכל לישון עוד רבע שעה, וכבר הוא הופך להיות צרכן של דברים חיצוניים ומפסיק להיות יוצר. העניין הזה של הפייסבוק, שבו כל חוויה פעוטה מצטלמת ומפורסמת והופכת למעין 'וואו', מרגיל בעיניי לדברים שטחיים, יומרניים שלא מספקים צורך אמיתי של חוויות חיים משמעותיות", היא אומרת.

מונטסורי, זה הפתרון

ילד בא לעולם עם כל מה שהוא צריך. חדר משחקים מונטסורי
ילד בא לעולם עם כל מה שהוא צריך. חדר משחקים מונטסורי צילום: מירי צחי
בחוות הסוסים שלה המשקיפה על יער יתיר, מגלה בר מה לדעתה ניתן לעשות. בביתה יש חדר לא גדול המלא במגוון צעצועים והפעלות לילדים. זהו חדר המונטסורי, שהוא אחת מאהבותיה הגדולות ביותר. "מריה מונטסורי, שעל שמה נקראת השיטה, לא המציאה שיטת חינוך כמו שעשו למשל האנתרופוסופים, אלא היא מכוונת אל הטבע האמיתי של הילד. מונטסורי טוענת שילד בא לעולם עם כל מה שהוא צריך כדי להיות אדם מתוקן, וצריך רק לכוון אותו. ילד לא רוצה להיות מלוכלך או תלותי. הוא רוצה להיות עצמאי, נקי, הוא סקרן ורוצה ללמוד. למשל, לזאטוט שרק נולד יש יכולות קליטת שפה שאין לאף מבוגר. יכולת הלמידה של ילדים היא מיוחדת, אבל היא לא נשארת לעולמי עד, לאחר כמה שנים היא חולפת והולכת לאיבוד. אם נותנים לו מרחב למידה בתקופה בה הוא זקוק לה, הדברים נקלטים אצלו כמו ספוג".

כדוגמה, היא מספרת על ההתנהלות בגן בארצות הברית, שבו ילדים בני שנתיים רוצים לנעול לבד נעליים. "הגננת יושבת איתם, והם חולצים ונועלים, חולצים ונועלים לפעמים עשרות פעמים. זה מה שמעניין אותם ללמוד באותו רגע. אבל אם בגיל שנתיים אין לנו סבלנות ואנחנו מלבישים ומנעילים מהר-מהר, בגיל ארבע אין סיכוי שהילד ירצה ללמוד".

שיטת מונסטורי מתמקדת בגיל הרך, ומאפשרת לילד להתנסות בלמידה שבה הוא בוחר. "החלום שלי הוא שזה לא יהיה גן פרטי או אלטרנטיבי, אלא הגן הרגיל. בעיניי השיטה הזו מתאימה בכל עקרונותיה ליהדות, וגם יכולה להתאים במיוחד לחברה הישראלית המפולגת, כי זו גישה חינוכית שלא מוותרת על השונות והייחודיות של אף אחד. היא נלהבת.
ולמי שזקוק לעוד חיזוק, היא מוסיפה כי "שני המפתחים של גוגל, סיפרו פעם בריאיון כי הם זוקפים את יכולת ההמצאה שלהם לגן מונטסורי שבו למדו. לא תרצו שגם הילדים שלכם יהיו כאלה?"

***
הכתבה המלאה התפרסמה במגזין 'נשים'
לעמוד הפייסבוק של 'נשים'

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
קבלו עיתון מעריב למשך שבועיים מתנה

עוד ב''בין גוף לנפש''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים