ניקוי ראש: שיטה חדשה לטיפול בדיכאון
שיטת 'EMDR' מנסה לעזור לסובלים מתסמיני חרדה ודיכאון. מגזין 'נשים' מסביר איך עובדת השיטה החדשה שהגיעה לאחרונה לארץ
רותי בחרה לקבל טיפול בשיטה חדשה יחסית בישראל הנקראת 'EMDR'. השיטה מנסה להקהות את הרגישות ולעבד את הדברים מחדש בעזרת פולסים חשמליים הנשלחים אל המוח ובאים לידי ביטוי באמצעות תנועות עיניים. "השיטה הוכיחה את יעילותה בטיפול אצל נפגעי טראומה וחרדה", אומר ד"ר אודי אורן, ראש המרכז הישראלי ל-MDR , ראש עמותת EMDR ישראל ונשיא ארגון EMDR אירופה.
"מחקרים מראים ששיטת EMDR מסוגלת להביא לעיבוד מהיר של זיכרונות טראומתיים, המביאים לשינויים קוגניטיביים ורגשיים יציבים, ולהקלה ניכרת בסימפטומים ההתנהגותיים-גופניים".

במה שונה ה-EMDR מהטיפול המסורתי?
קרויטורו: "השיטות המסורתיות מבוססות על הרעיון שהמעשים שלנו נקבעים על ידי הרגשות, ואלה נקבעים על ידי המחשבות. על כן, אם רק נשנה את המחשבות שלנו – הדברים יסתדרו. על פי שיטת ה-EMDR, המחשבות השליליות אינן הבעיה, אלא הסימפטום המופיע בשל אירועים שקדמו להן.
אנחנו מאמינים שיש אירועים שמציפים אותנו, והמוח אינו יכול להתמודד איתם ולעבד אותם בזמן אמת. זה קורה מפני שהאירוע היה מאוד עוצמתי, או כי היינו קטנים וחלשים, חולים או מופתעים. האירוע הטראומתי נשמר בזיכרון בצורה גולמית ולא מעובדת, בנפרד ממערכת הזיכרון הכללית, ואינו מתחבר רגשית למציאות החדשה שנוצרה בהמשך. לדוגמה, נפגעי הלם קרב אינם מחלימים כשהקרב מסתיים, אף כי הם יודעים ומבינים שהאירוע כבר מאחוריהם; או אנשים רזים שהיו שמנים בילדותם וחשים לא אחת חרדה מפני השמנה מחדש.
"ברגע שמתרחש בהווה טריגר, דבר מה המתקשר לאירוע ההוא, תחושת המצוקה שנחוותה בעבר חוזרת ומציפה את האדם. זה יכול לקרות בעקבות ריח, מראה, תחושה גופנית ואפילו קול.
"הזיכרון הגולמי נשמר במוח באמצעות ארבעה ערוצים: סנסורי (חושי), רגשי, סומטי (גופני) וקוגניטיבי. בפוסט-טראומה קלאסית הכוללת סכנת חיים, כל הערוצים פועלים. במצבים אחרים פועלים על פי רוב שלושה מהערוצים: הרגשי, הקוגניטיבי והסומטי. אנשים הסובלים מההפרעה מארגנים את חייהם תוך הימנעות מרבית מחשיפה למצבים שהם יודעים שיעוררו אצלם את תחושת המצוקה, אבל אינם יודעים מדוע הם חווים שוב ושוב תחושה קיצונית כל כך".
ומה אתם עושים במסגרת הטיפול?
קרויטורו: "כהכנה לטיפול אני מבקשת מהמטופל לרשום עשרה אירועים שליליים שקרו בחייו לפני גיל 18, ומתוכם אנחנו מזהים יחד את האירועים הרלוונטיים שלא עובדו ומתמקדים בהם. בנוסף, אני מבקשת לרשום גם עשרה אירועים חיוביים מאותה תקופה. אלה המשאבים החיוביים של המטופל להצלחת העיבוד מחדש של האירוע הרלוונטי.
"בשלב הבא אנחנו מתמקדים בזיכרון באמצעות ארבעת הערוצים ומאפשרים למוח להשלים את העיבוד. לשם כך אוחז המטופל בכל אחת מידיו שלוחה של מכשיר המייצר רטט מהיר לסירוגין, פעם בימין ופעם לשמאל. הרטט הראשון משוגר ליד השמאלית ומפעיל את ההמיספרה הימנית במוח. המעבר בין שתי האונות גורם לאסוציאציות לרוץ מאוד מהר; הרגש מקבל מילים, המילים מקבלות תחושה, ונוצר חיבור המאיץ את תהליך העיבוד. התהליך כאמור מהיר יחסית ומאפשר החלמה תוך זמן קצר. זאת בשונה מהטיפול הקלאסי, שנמשך הרבה מאוד זמן".
אך לא כולם מתלהבים משיטת הטיפול הזו. לדברי אורלי רביב, פסיכולוגית קלינית בכירה ומרפאת ילדים ב'שלוותה', "לפני שמתחילים לעבוד ב-EMDR, שהוא טיפול בחשיפה, יש לוודא שלמטופלים יש משאבים עצמיים מחזקים כדי להתמודד עם זיכרונות קשים שעולים במהלך הטיפול ועלולים לעורר סערה פנימית. מטפלים מנוסים יצליחו להתמודד עם המצבים האלו, אך למטפלים מתחילים ההמלצה היא שלא לעבוד עם אנשים שעלולים להיפגע".
המחיר לשעת טיפול ב-EMDR בקליניקות הפרטיות נע בטווח רחב של כ-350 שקל למטפל בראשית דרכו עד למקסימום 850 שקל למטפל מנוסה.
***
הכתבה התפרסמה במגזין 'נשים'. את המגזין ניתן לרכוש בחנויות ובמרכולים