לא כוס התה שלכם: מתכונים משגעים עם קפה
אם גם אתם לא יכולים לפתוח את היום בלי כוס קפה, תשמחו לגלות שאפשר ליהנות מהפולים החומים והריחניים האלה גם מחוץ לספל. זהירות, ממכר
העוגה הזאת טעימה ועשירה כל כך, שרצוי להכין אותה רק כשיש לכם אורחים. השילוב של קפה, חלבה ופקאנים הוא מושחת מהיסוד, והטעמים משלימים זה את זה ומתמזגים באופן מושלם. זוהי עוגה בחושה שמכינים במהירות בקערה אחת, ויש גם קראמבל שמוסיף עוד שלוש דקות עבודה, אבל לא כדאי לוותר עליו. הפירורים העשירים בניחוח הפקאן שנקלה בחום התנור מעלים את העוגה לרמה אחרת. זוהי העוגה שאתם רוצים ליד כוס הקפה בבוקר, ובמיוחד כשסגרירי ומטפטף בחוץ. את המתכון לעוגה הזאת למדתי מחברתי הקונדיטורית נטלי לוין, שהיא הקו החם שלי בענייני אפייה.

חומרים לקראמבל פקאן:
65 גרם (כ־6 כפות) סוכר
50 גרם (כ־5 כפות) קמח
65 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות (לגרסה פרווה אפשר להשתמש ב־4 כפות שמן קוקוס בטמפרטורת החדר)
40 גרם (כחצי כוס) פקאנים קלופים טבעיים וקצוצים דק
הכנת הקראמבל:
מניחים את כל חומרי הקראמבל במעבד מזון ומעבדים בפולסים קצרים עד שהתערובת אחידה ופירורית.
אפשר גם להכין את הקראמבל ללא מעבד מזון: שמים את כל החומרים בקערה ומערבבים עם קצות האצבעות עד שהכול מתאחד. חשוב לא ללוש את התערובת, כדי שתישאר פירורית.
חומרים לעוגה:
60 מ"ל (¼ כוס) חלב רגיל או חלב סויה/שקדים/קוקוס
2 ביצים
200 גרם (1 כוס) סוכר
100 מ"ל (½ כוס) שמן
קורט מלח
1 כף נס קפה + 3 כפות מים
175 גרם (¼1 כוסות) קמח לבן
½1 כפיות אבקת אפייה
100 גרם חלבה מסולסלת או חלבה רגילה מפוררת היטב
100 גרם (כוס גדושה) פקאנים קצוצים
הכנת העוגה:
1. מחממים תנור ל־170 מעלות ומשמנים תבנית אינגליש קייק או תבנית עגולה בקוטר 22 ס"מ.
2. בקערה גדולה טורפים חלב, ביצים, סוכר, שמן, מלח וקפה לתערובת אחידה.
3. מנפים פנימה את הקמח ואבקת האפייה ומקפלים כמעט עד שהתערובת אחידה.
4. מוסיפים את הפקאנים הקצוצים ואת החלבה ומקפלים עד שהם נטמעים באחידות בתערובת.
5. מעבירים את הבלילה לתבנית ומפזרים את הקראמבל באופן אחיד על פני העוגה.
6. אופים במשך כ־35־40 דקות, או עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא עם פירורים לחים.
7. מצננים לחלוטין ומגישים.
עוף בקפה? כן, עוף בקפה. הטעם הארומטי־מריר של הקפה משתלב נהדר בבישול ארוך, ויחד עם שאר מרכיבי המרינדה נוצר טעם נהדר. המתכון הוא פיתוח של מתכון משפחתי: אתם בטח מכירים את המסורת הזאת של "מתכון משפחתי", ואני בטוחה שגם לאמא שלכם יש מתכון קבוע לעוף.
בעניין הזה הרבה גורסים ש"סוס מנצח לא מחליפים" (אבא שלי מעקם את הפרצוף בכל פעם שאמא שלי מעיזה להכין עוף אחר), אבל אם אתם במצב רוח לשינוי - נסו את המתכון הזה.

חומרים:
4 כרעיים של עוף, חתוכים ונקיים משומן
4 גזרים גדולים מקולפים וחתוכים לחתיכות גדולות
2 בצלים חתוכים לרבעים
1 ראש שום שלם חתוך לחצי לרוחב
שינויים ושדרוגים: אפשר להוסיף 10 משמשים מיובשים, או 10 שזיפים שחורים מיובשים ומגולענים יחד עם הירקות, או להחליף את הגזר בתפוח אדמה ירושלמי מקולף וחתוך.
למרינדה:
1 כוס קפה (1 כפית נס קפה מגורען + כוס מים רותחים)
100 גרם (מכל קטן) של רסק עגבניות
5 כפות ריבת משמש
2 כפות רוטב צ'ילי מתוק
חצי כפית מלח
חצי כוס מים
הכנה:
1. מערבבים היטב את חומרי המרינדה בקערה עמוקה, ומכניסים לתוכה את חלקי העוף לשעה עד לילה שלם במקרר.
2. מסדרים את חלקי העוף בתבנית גדולה, וביניהם שמים את הירקות.
3. מכסים היטב בנייר כסף ואופים במשך שעתיים ב־190 מעלות, בתוכנית טורבו.
4. העוף נשמר בקירור בקופסה סגורה, עד חמישה ימים.
(מבוסס על מתכון של דב פרלמן, סמיטן קיצ'ן)
עוגיות השוקולד והקפה האלה טעימות נורא. תתכוננו להתעלף. הן מבוססות על עוגיות חמאה צרפתיות מפורסמות שנקראות "עוגיות סבלֶה" (sable, "חול" בצרפתית): בזכות השימוש באבקת סוכר המרקם שלהן נימוח ומתפורר, כמו חול. על הבסיס הקבוע של חמאה ואבקת סוכר נוספו השוקולד והקפה, והתוצאה לא פחות ממדהימה. אני ממליצה להתחיל להכין את העוגיות ערב קודם, בסך הכול חמש דקות עבודה. במהלך הלילה הבצק מתקרר ומתייצב, ולמחרת נשאר רק לאפות ולהזמין אורחים.

חומרים:
1 כף נס קפה מגורען איכותי
1 כף מים רותחים
200 גרם חמאה בטמפרטורת החדר
90 גרם (3/4 כוס) אבקת סוכר
½ כפית תמצית וניל איכותית
2 כוסות קמח
100 גרם שוקולד מריר קצוץ קטן־קטן
הכנה:
1. שמים נס קפה בכוס קטנה ומוזגים את כף המים. מערבבים היטב.
2. במיקסר עם וו הקצפה מקרימים יחד את הסוכר והחמאה כשלוש דקות, עד שהתערובת חלקה ותפוחה. נעזרים במרית כדי להכניס את כל התערובת פנימה.
3. מוסיפים את הקפה והווניל ומערבבים היטב.
4. מפחיתים את מהירות המיקסר לנמוכה ומוסיפים את הקמח. מערבבים מעט ומוציאים מהמיקסר.
5. מוסיפים את השוקולד ומערבבים היטב, אך רק עד לאחידות.
6. מעבירים את התערובת לשקית ניילון גדולה, עמידה וקשיחה.
7. מהדקים את הבצק היטב כלפי מטה ויוצרים גליל בהשראת אחד ממגדלי עזריאלי - עיגול, מלבן או משולש (אם אין לכם שקית גדולה אפשר לחלק את הבצק לשני חלקים). 8. שולחים למקרר לשעתיים לפחות, ועדיף ללילה.
אחרי הקירור:
1. מחממים תנור ל־180 מעלות.
2. חותכים את השקית בעדינות, משחררים את הבצק ומניחים אותו על קרש חיתוך.
3. חותכים עוגיות בסכין גדולה וחדה בעובי חצי ס"מ, מניחים על נייר האפייה ברווחים.
4. אופים 8־11 דקות עד שהעוגיות מתחילות להזהיב, ולא יותר.
5. מוציאים את העוגיות כשהן נראות לא מוכנות: הן מתקשות כשהן מתקררות. חשוב לא לאפות אותן יותר מדי! אם אתם לא בטוחים בחום התנור, אפו בסבב הראשון רק ארבע עוגיות, טעמו אותן והחליטו אם הן אפויות יתר על המידה.
1 בתי הקפה הראשונים בעולם נפתחו באמצע המאה ה־16, לפני 500 שנה. בתי הקפה הראשונים היו במדינות ערב, והתפשטו בהמשך למדינות אירופה בעקבות התפתחות המסחר עם היבשת. בית הקפה הראשון באנגליה (Queen's Lane Coffee House) נפתח בשנת 1645, ולמרבה הפלא פועל עד היום. בשנת 1675 כבר היו באנגליה 3,000 בתי קפה.
2 במקביל לפתיחת בתי הקפה הראשונים, התחילו חכמי דת מוסלמים לאסור על שתיית קפה משום שההשפעות שלו היו "משכרות", לטענתם. גם אנשי הכנסייה באירופה הטילו איסורים דומים, במחשבה שהשפעות הקפה מזיקות. התוך זמן קצר בוטלו האיסורים, והפופולריות של הקפה עלתה ועלתה.
3 מדי יום נלגמות בעולם כ־1.7 מיליארד כוסות קפה.

4 מכונת הקפה כפי שאנחנו מכירים אותה היום הומצאה רק בשנת 1922, בצרפת. ב־1938 הומצאה מכונת הקפה האיטלקית, המבוססת על עקרונות דומים. המילה "אספרסו" היא איטלקית, ומשמעותה המילולית היא "הוצאת דבר בכוח" - כשההתייחסות היא כמובן לשיטה בה מכינים קפה במכונה: הזרמת לחץ קיטור גבוה מאוד על אבקה דחוסה של פולי קפה טחונים.
5 משקה הקפוצ'ינו קיבל את שמו בגלל הדמיון לצבע הגלימות החומות של הכמרים הקפוצ'ינים.
6 התקלקל האוכל במקרר והריח לא
7 את הביטוי "דור האספרסו" טבע הסופר והח"כ ס. יזהר, בנאום שנשא בכנס מיוחד של מפא"י על בעיות הנוער בסוף שנות החמישים. תרבות שתיית הקפה והישיבה בבתי קפה החלה להתפתח, והדור המבוגר חשש שהצעירים הישראלים יושפעו מהתרבות האמריקנית, שלטענתם הייתה אז "סתמית וריקנית, משועממת ונהנתנית".
8 בשנות התשעים עברה ישראל את מהפכת הקפה הגדולה, ששינתה את הרגלי שתיית הקפה שלנו עד היום. ב־1994 נפתחו הרשתות "ארומה" ו"אילנ'ס", וכעבור שנה הצטרפה אליהן רשת "ארקפה". בשנים הבאות קמו עוד ועוד רשתות ובתי קפה קטנים שהציעו קפה איכותי ועשוי כהלכה לצד מאפה טרי שנאפה במקום, וכל זה במעטפת של שירות מהיר ויעיל ללא מלצרים ותפריטים מסובכים. מאז המהפכה הושלמה, ואנחנו נותרנו מכורים, סתמיים, ריקניים, משועממים ונהנתנים.
9 לרשת סטארבקס האמריקנית, שנוסדה ב־1971, יש יותר מ־20,000 סניפים ב־65 מדינות
ברחבי העולם.
10 בכוס קפה הפוך גדול עם כפית סוכר אחת יש כ־300 קלוריות. רק אומרת.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg