המטבח

מהר לפני שייגמר: מתכונים עם ערמונים

רגע לפני שהרוחות והגשמים עוזבים אותנו לטובת הקיץ המיוזע, אפשר עדיין להתרפק על הפרי החורפי ביותר בסביבה: קבלו את הערמון, שיוסיף מרקם עשיר לכל מרק ומאפה

אפרת ליכטנשטט | 6/3/2015 10:27 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
החורף עומד להיגמר, והחולמים כבר מדמיינים חולצות עם שרוול קצר וקרטיב לימון. לא ניפרד מהגשם ומהרוח ללא מדור על ערמונים, שמסמלים אותם יותר מכל דבר אחר. לכולנו, גם אם לא היינו בפריז מעולם, יש זיכרון נוסטלגי של ערמונים חמים בשקית נייר מדוכן על גדות הסיין. לערמונים יש ניחוח רומנטי, והם נושאים איתם מראות של נופים מושלגים, אח בוערת וכל מה שחסר לנו בארצנו שטופת השמש.

כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
 
אפרת ליכטנשטט
שיק פריזאי. ערמונים אפרת ליכטנשטט


הכנת ערמונים בבית דורשת מעט השקעה, אבל לעצלנים שבינינו יש מזל: מישהו כבר קלה עבורנו ערמונים, קילף אותם ללא רבב והכניס לעטיפת ואקום. תענוג.

ומה עושים עם שקיות הערמונים האלה, הקורצות לעברנו מהמדף בסופר?
לערמונים מרקם נימוח ועשיר, טעמם מתקתק והם משתלבים נפלא עם מאכלים מתוקים ומלוחים כאחד. אפשר להוסיף שקית ערמונים לרוטב פסטה או לניוקי, או לפזר ערמונים בתבנית העוף שאתם מכניסים לתנור כל יום שישי.
הכול קלוי: כך תעשו זאת בעצמכם

• חורצים איקס בראשו של כל ערמון בעזרת סכין חדה, ומפזרים את הערמונים בתבנית.
• מוזגים לתבנית כרבע כוס מים קרים, ושמים בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות.
• קולים כ-20-30 דקות, עד שהערמונים נפתחים וריחניים.
• חשוב לקלף את הערמונים כשהם חמים כדי שהקליפה תיפרד בקלות, אך היזהרו לא להיכוות!
 

אפרת ליכטנשטט
עשיתם זאת בעצמכם. ערמונים קלויים אפרת ליכטנשטט

טיפים:
• כשאתם קונים ערמונים טריים, שימו לב שקליפתם חומה ומבריקה ללא כתמים. לחצו עליהם מעט: אם יש כיסי אוויר - סימן שמדובר בערמונים לא טריים וכדאי לוותר.
• את הערמונים שמרו בשקית אטומה במקרר, ואפילו במקפיא. הם נשמרים היטב במשך חודשים.

קיש בצלים וערמונים

(לתבנית פאי בקוטר 26 ס"מ)

קיש בצל הוא מאכל מנצח. צריך ממש להתאמץ כדי להכין קיש בצל לא טעים. זה מתחיל מבסיס של בצק פריך וחמאתי, עליו מונחת מלית שעשויה מבצלים מטוגנים (שבואו נודה, אנחנו ממש לא צריכים קיש בשביל לאכול אותם ישר מהסיר או סתם להניח אותם על פרוסת לחם באמצע הלילה, אבל למה שנעשה דבר כזה מטורף?). על הבצל המטוגן מוסיפים שמנת מתוקה, מלח וביצים – אז בטוח שהתוצאה תהיה טעימה. כל כך טעימה, שאין שום סיבה שלא תכינו את הקיש כבר מחר.
 

אפרת ליכטנשטט
ככה נראה מאכל מנצח. קיש בצלים וערמונים אפרת ליכטנשטט

חומרים:

לבסיס מבצק פריך:
150 גרם (1 כוס + 1 כף) קמח
100 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות
½ כפית מלח
1 חלמון (שומרים בצד את החלבון)
2 כפות מים קרים לפי הצורך

למלית:
3-4 כפות שמן זית
5 בצלים גדולים
200 גרם ערמונים בוואקום
1 כפית סוכר
1 כפית מלח
½ כפית פלפל שחור
עלים מ-2 ענפי טימין, או ½ כפית טימין יבש
1 שן שום כתושה
250 מ"ל (1 מכל) שמנת לבישול 15% (או יותר)
2 ביצים
3 כפות קמח

הכנת המלית:
1.   חותכים את
הבצלים לחצאים ופורסים לפרוסות דקות.
2.   קוצצים 100 גרם ערמונים לחתיכות קטנות.
3.   מחממים את השמן בסיר גדול ומוסיפים את הבצל.
4.   מטגנים על אש גבוהה כ-10-20 דקות, בסבלנות, עם שמירה צמודה וערבוב לפרקים – עד
      שהבצל שחום ומקורמל. אפשר להוסיף כמה כופת מים כדי שלא יישרף.
5.   כשהבצל משחים מוסיפים ערמונים קצוצים, סוכר, מלח ופלפל, טימין ושום.
6.   מערבבים כשתי דקות.
7.   מכבים את האש ומקררים כעשר דקות.
8.   מוסיפים את השמנת ומערבבים היטב.
9.   מוסיפים את הביצים והקמח ומערבבים שוב.

הרכבה:
1.   מחממים תנור ל-180 מעלות.
2.   מוציאים מהקפאה את התבנית עם הקלתית ומפזרים בתחתית את 100 גרם הערמונים השלמים
      שנותרו.
3.   מוזגים את המלית בעדינות על הערמונים ומקשטים בעלי הבצק.
4.   מברישים את עלי הבצק בחלבון ששמרנו בצד.
5.   אופים 35-45 דקות, עד שהמלית מתייצבת והבצק מזהיב.
6.   מקררים לפחות רבע שעה בטמפרטורת החדר לפני שחותכים.
7.   שומרים בקירור בקופסא אטומה.

בראוניז ערמונים

ערמונים משתלבים נהדר בקינוחים. כבר התרגלנו לאגוזים ולחמוציות, ופצפוצי שוקולד לבן תמיד טעימים, אבל חתיכות ערמונים באמצע הבראוניז הן בהחלט חידוש מרענן וטעים להפליא. המתכון כאן הוא של בראוניז קלאסיים שהופכים לחגיגיים ומיוחדים בזכות הערמונים.
 

אפרת ליכטנשטט
חידוש מרענן למתכון המוכר. בראוניז ערמונים אפרת ליכטנשטט
 
חומרים:
200 גרם שוקולד מריר שבור לקוביות קטנות
150 גרם חמאה חתוכה לקוביות
150 גרם (¾ כוס) סוכר חום דמררה
3 ביצים
140 גרם (1 כוס) קמח
¼ כפית מלח
100 גרם ערמונים קצוצים גס

הכנה:
1.   מחממים תנור ל-170 מעלות.
2.   מרפדים תבנית בינונית בנייר אפייה.
3.   בקערה גדולה ממיסים את החמאה והשוקולד, במיקרוגל או על באן מארי.
4.   מוסיפים את הסוכר ומערבבים היטב.
5.   מוסיפים את הביצים אחת אחרי השנייה ומערבבים היטב.
6.   מנפים את הקמח והמלח לתוך הבלילה ומקפלים בעדינות, רק עד שהקמח נטמע.
7.   מוסיפים את הערמונים הקצוצים ומערבבים שוב. אם אתם רוצים שיהיו ערמונים גם על פני
      הבראוניז, כמו בצילום, השאירו כמה חתיכות בצד ופזרו אותן למעלה.
8.   מעבירים לתבנית ואופים 25-30 דקות, עד שהקצוות יציבים והמרכז מעט רוטט. הבראוניז 
      מתייצבים בקירור ולא כדאי לאפות אותם יותר מדי.
9.   מקררים לחלוטין במקרר, וחותכים לקוביות קטנות.
10. שומרים בכלי אטום בטמפרטורת החדר עד יומיים, ומעבר לכך בקירור.

מרק ערמונים

את המרק הזה הכרתי לראשונה בבלוג המופלא "פתיתים" ומאז אני מכינה אותה כמה פעמים בכל חורף, בכל פעם עם שינויים קלים. זהו מרק עשיר ומעט מושחת, אבל זה הקסם שלו. מכינים אותו כשרוצים לעשות רושם על האורחים ומוזגים אותו לקעריות מרק קטנות. זו הגרסה שלו:
 

אפרת ליכטנשטט
עשיר ומושחת. מרק ערמונים אפרת ליכטנשטט

חומרים:
לציר ירקות:
3 גזרים מקולפים
2 בצלים גדולים מקולפים וחתוכים לחצי
חופן מקלות סלרי
2 עלי דפנה

למרק הערמונים:
5 כוסות ציר (זה שלמעלה)
2 כפות שמן זית
2 בצלים בינוניים חתוכים לטבעות דקות/כרישה חתוכה דק
2 תפוחי אדמה בינוניים חתוכים לקוביות
ענף טימין
200 גרם ערמונים בוואקום
1 כפית מלח
חצי כפית פלפל
250 מ"ל קרם קוקוס

הכנה:
1. מניחים בסיר גדול את הגזרים, הבצל, הסלרי ועלי הדפנה ומוסיפים כליטר וחצי מים.
2. מביאים לרתיחה ומורידים לאש קטנה.
3. מבשלים 40 דקות עד שהירקות רכים מאד.
4. בעזרת כף גדולה מוציאים את הירקות לכלי נפרד, וזורקים את עלי הדפנה (זהו ציר ירקות - תמיד כדאי שיהיה בפריזר ציר כזה).
5. בסיר גדול נוסף מחממים שמן זית ומזהיבים את הבצלים.
6. מוסיפים את תפוחי האדמה ומטגנים אותם עם הבצל כשתי דקות.
7. מוסיפים את הציר והטימין ומבשלים כ-40 דקות, עד שהתפוחי אדמה רכים מאוד.
8. מוסיפים את הערמונים (שומרים בצד 2-3 ערמונים לקישוט), מלח, פלפל וגזר אחד מבושל מהציר. מבשלים עוד רבע שעה.
9. מורידים מהאש, מוציאים כוס אחת של נוזלים ושומרים אותה בצד.
10. מוסיפים את קרם הקוקוס וטוחנים בבלנדר מוט, עד שהמרק קרמי ואחיד ללא חתיכות.
11. טועמים ומתקנים מלח ופלפל. אם המרק סמיך מאוד, אפשר להוסיף את כוס המרק שהוצאנו או חלק ממנה ולטחון שוב.
12. מגישים עם כמה טיפות קרם קוקוס, פרוסות ערמונים ועלי טימין לקישוט.

***
אפרת ליכטנשטט היא בעלת הבלוג "אז מה את עושה כל היום".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg
שתף

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

המומלצים

מרחבי הרשת

פייסבוק