
יום כתום: שלושה מתכוני משמש משובחים
הסנונית אולי מבשרת על בוא האביב, אבל על בואו של הקיץ מבשר המשמש: קטן, טעים ומשתלב בכל עוגה, מאפה וסלט
עונת המשמשים משמחת פעמיים: ראשית כי יש משמשים, ושנית כי זה סימן שהקיץ כבר רשמית פה. בגדי החורף נתחבים עמוק לארון, הסנדלים יוצאים מהמגירה, השמש יוצאת אחרי שנת חורף ארוכה.אני אוהבת את הקיץ. אני יודעת שזה לא אופנתי וכולם אוהבים להתלונן כמה חם ולומר שגשם זה רומנטי, אבל אני אוהבת את הקיץ. אני אוהבת ללבוש שמלה אחת דקה ולצאת מהבית במהירות, אוהבת שלפיצים אין נזלת, אוהבת שיש אור בשבע בערב. אני אוהבת אפרסקים, אבטיח וענבים.
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

אבל אנחנו התכנסנו כדי לדון במשמשים, שצבעם הכתום המאיר פשוט גורם לי לחייך. קחו חצי יום חופש ותעשו טיול במחנה יהודה, רק כדי לראות את ערמות המשמשים המטורפות שממלאות את הדוכנים.
המשמש נעלם מהנוף באותה מהירות שבה הוא מגיע, ובגלל העונה הקצרה אני תמיד קונה יותר משמשים ממה שמשפחה אחת קטנה יכולה לצרוך. כך קורה שאין לי ברירה אלא להתחיל לשים משמשים בכל דבר שאני מכינה: עוף עם משמשים, סלט עם משמשים, עוגות משמשים וכמובן גם ריבות.
מזל שזה פרי מושלם: קטן וקומפקטי, מתחלק בקלות לשניים ולא דורש קילוף. ויש גם בונוס - הגרעין האהוב (אג'ואים או גוגואים, תלוי איפה נולדתם). ועכשיו במהירות למטבח, אחרת תצטרכו לחכות לשנה הבאה.
הריבה הזאת, שמתאימה מאוד כמתנה מקורית ליום ההולדת, מיועדת למבוגרים, אבל גם הפיצי הפרטי שלי זולל ממנה בשמחה. התבלינים מעניקים לה רובד עמוק ומפתיע, והיא הרבה יותר טעימה מריבת המשמש הרגילה שאתם מכירים.
אל תחששו להוסיף תבלינים לריבות שאתם מכינים: טעמי התבלינים מתרככים במהלך הבישול, מתמזגים פנימה בחדווה ויוצרים יצירה חדשה ונפלאה. הבו לי טוסט עם חמאה וריבה - וקניתם את עולמי.

חומרים:
½ קילו משמש
400 גרם סוכר
1 כפית תמצית וניל איכותית
1 כפית קינמון
¼ כפית הל
¼ כפית אבקת ג'ינג'ר
2 כפות ויסקי (או כל אלכוהול אחר, כמו קוניאק או ליקר)
הכנה:
1. שוטפים ומגלענים את המשמשים. חותכים לחתיכות גדולות יחסית.
2. שמים את כל החומרים בסיר גדול ומביאים לרתיחה. רצוי לערבב מדי פעם, עדיף בכף עץ, כדי לוודא שכל החומרים מתמזגים.
3. כשהתערובת מגיעה לרתיחה מורידים לאש קטנה־בינונית.
4. מערבבים את הריבה היטב לפחות כל עשר דקות, כדי לוודא ששום דבר לא נדבק או נשרף.
5. בזמן שהריבה מתייבשת, מעקרים את הצנצנות: מכינים משטח שיש נקי ועליו שכבה כפולה של נייר סופג.
6. מניחים את הצנצנות והמכסים בכיור נקי, מרתיחים הרבה מים בקומקום, וכשהם רותחים ממלאים את הצנצנות במים רותחים ושופכים גם על המכסים.
7. כעבור דקה מרוקנים את הצנצנות מהמים בזהירות (רצוי להשתמש בכפפות של תנור) ומניחים אותן ואת המכסים על הנייר הסופג כשהם הפוכים.
8. כשהריבה מוכנה, שופכים מים רותחים גם על הכף שאיתה ממלאים את הצנצנות.
9. ממלאים את הצנצנות עד שפתן וסוגרים היטב. אם כל התהליך היה סטרילי הריבה נשמרת טעימה לאורך שנים בארון חשוך. אחרי הפתיחה מעבירים למקרר.
רוצים להכין ריבה במהירות? אין לכם את כל היום כדי לשמור על הסיר? הכינו כמות קטנה של חצי קילו בסיר גדול, ובשלו במשך שעה על אש נמוכה־בינונית.
מתי הריבה מוכנה? תלוי בכמות, בגודל הסיר ובגובה הלהבה. איך יודעים שהריבה מוכנה? עושים את "מבחן המזלג": מכניסים מזלג לריבה - אם הריבה נלכדת בין כל אצבעות המזלג ולא נוזלת - היא מוכנה.
יכול להיות שכבר שמתם לב שיש לי חיבה יתרה לטארטים? הם יפים ומרשימים, הם גונבים בקלות את ההצגה מכל שאר הקינוחים על השולחן ותמיד מתחסלים בסוף הארוחה. מאז שגיליתי את הבצק לטארט של ג'יימי אוליבר, יש לי תמיד בפריזר קלתיות לא אפויות שיושבות ומחכות למילוי.
כשעונת המשמשים מגיעה, אני לא מתאפקת ומכינה את הטארט הזה. השילוב של קרם השקדים העדין עם המשמש פשוט נפלא, ואם יש לכם במקרה קלתית מוכנה, יש לכם חמש דקות של עבודה.

חומרים:
לקלתית:
תבנית בקוטר 24 ס"מ או שלוש קלתיות בקוטר 10 ס"מ
125 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות
100 גרם אבקת סוכר
קמצוץ מלח
250 גרם (1 כוס + 1 כף) קמח
2 חלמונים
2 כפות חלב קר
לקרם השקדים:
100 גרם (1 כוס) שבבי שקדים מולבנים
100 גרם (½ כוס) סוכר
100 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות
1 ביצה
2 כפות אמרטו (או ליקר או ויסקי, מה שיש בבית)
2 כפות קמח
15־10 משמשים חצויים ומגולענים
1 כף ריבת משמש + כף מים רותחים, להברקה (לא חובה)
אבקת סוכר לקישוט
הכנת הקלתית:
1. מעבדים חמאה, אבקת סוכר ומלח במעבד מזון, עד לאחידות.
2. מוסיפים את הקמח והחלמונים ומעבדים שוב בפולסים קצרים עד שהתערובת אחידה ופירורית.
3. מוסיפים את החלב ומעבדים קלות עד שנוצר כדור.
4. מניחים על השיש חתיכה גדולה של ניילון נצמד ומעבירים אליה את הבצק. מאחדים אותו בעזרת הידיים לצורת נקניקייה קצרה ושמנה - אין צורך ללוש.
5. עוטפים בניילון ומקררים במקרר שעה לפחות.
6. כעבור שעה מוציאים את הבצק מהמקרר ופורסים ממנו פרוסות בעובי ½ ס"מ.
7. מניחים את הפרוסות זו לצד זו על גבי התבנית ולא שוכחים גם את הדפנות.
8. לוחצים בעזרת האצבעות על הבצק ומחברים את החתיכות אחת לשנייה. אפשר להוסיף עוד חתיכות קטנות למילוי החורים.
9. מעבירים את התבנית למקפיא לחצי שעה. אם אתם מכינים את המילוי בזמן אחר, עוטפים היטב ושומרים במקרר עד 24 שעות ומעבר לכך במקפיא.
אפיית הקלתית:
1. מחממים תנור ל־180 מעלות.
2. מניחים בתוך הקלתית שתי יריעות ניילון נצמד גדולות בצורת איקס, וממלאים בשעועית יבשה או בכל קטנייה אחרת שיש לכם במזווה (המטרה היא שהבצק יישאר שטוח ולא יתרומם).
3. עוטפים את השעועית היטב בשולי הניילון ואופים עשר דקות.
4. כעבור עשר דקות מוציאים את הניילון עם השעועית (זהירות!) ואופים עוד 5־3 דקות, עד שהקלתית זהובה ובהירה. מצננים לטמפרטורת החדר.
5. אם אתם מכינים את הקלתית מראש, אפשר להקפיא אותה עטופה היטב ולהשתמש בה ישר מהמקפיא.
הכנת קרם שקדים:
1. מעבדים שקדים, חמאה וסוכר במעבד מזון עד לתערובת פירורית.
2. מוסיפים ביצה, ליקר וקמח ומעבדים לתערובת אחידה.
הרכבה ואפייה:
1. יוצקים את הקרם על הקלתית הקרה ומיישרים בעזרת מרית.
2. מסדרים את המשמשים החצויים על גבי הקרם עם החלק החיצוני כלפי מעלה.
3. אופים 25־40 דקות בתנור שחומם מראש ל־180 מעלות, עד שהקרם מתייצב והבצק מזהיב. מצננים לטמפרטורת החדר.
4. לפני ההגשה מברישים את המשמשים בריבת משמשים מדוללת במים רותחים, ומפזרים מעט אבקת סוכר לתוספת רושם.
5. שומרים בקירור, מכוסה היטב, עד שלושה ימים.
בעונת המשמשים אני משלבת את המשמשים בכל מקום אפשרי, וכמובן גם בסלטים. אם יש לכם במגירה מתכון לסלט שיש בו פרי כמו מנגו או תותים - החליפו אותו במשמשים.

חומרים:
1 חבילת תרד (400 גרם)
1 סלק קטן חתוך למקלות דקים
½ סלסלת פטריות שמפיניון, פרוסה לפרוסות דקות
4־5 משמשים פרוסים לפרוסות דקות
50 גרם פרוסות שקדים קלויים
לרוטב:
¼ כוס שמן קנולה
1 כף חומץ בלסמי
2 כפות מיץ לימון
½ כפית חרדל
1 כף ריבת משמשים
½ כפית מלח
הכנה:
1. שוטפים היטב ומייבשים את עלי התרד.
2. קוצצים גס.
3. מערבבים את כל חומרי הסלט מלבד השקדים הקלויים.
4. מערבבים היטב את כל חומרי הרוטב (הכי נוח בצנצנת קטנה).
5. מערבבים את הסלט עם הרוטב ומפזרים שקדים קלויים מלמעלה.
***
אפרת ליכטנשטט היא בעלת הבלוג "אז מה את עושה כל היום".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg