על הדבש ועל העוקץ: כך תזהו דבש מזויף

כמה אמור לעלות דבש איכותי ואיך מזהים דבש מזויף, כל מה שרציתם לדעת על דבש, וגם המתכון הסודי לעוגת דבש של רשת גרג קפה

נעמי גוטקינד גולן | 9/9/2015 10:39
תגיות: ראש השנה,דבש
אזהרות מפני רכישת דבש מזויף הן חלק מטקס שיווקי קבוע כשמתקרב ראש השנה. הגענו לעונה הקצרה שבה רוכשים הישראלים 40% מכלל תוצרת הדבש השנתית המיוצרת, וקוראים שוב באמצעי התקשורת על המחלה המסתורית שהשמידה מאות מיליוני דבורים ברחבי העולם ועלולה לגרור את האנושות לסכנת רעב במקרה שהדבורים יוכחדו כליל.

כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
 
צילום: שאטרסטוק
יותר בנייה, פחות דבש. דבוראי צילום: שאטרסטוק

ויש גם פן מקומי לסיפור. צח ברקי, סמנכ"ל דן אנד ברדסטריט ישראל, מנהל אגף כלכלה, מידע ומחקר בחברה, אומר כי הבניה המואצת במרכז הארץ בשני העשורים האחרונים, צמצמה את השטחים הפתוחים, הפרדסים והמטעים ולכן גם את מספר הכוורות. הוא מוסיף שהביקוש גבוה מההיצע ולכן יש בימים אלה יבוא של דבש בעיקר מאירופה ומדרום אמריקה. לרשימת הבשורות הרעות מוסיף צח ברקי גם את העובדה  שמכוורת ישראלית ניתן להפיק בממוצע כ-31 ק"ג דבש לשנה, בעוד הכוורות באירופה מייצרות כמות דבש גבוהה בהרבה. היצור המקומי מספק רק כ-78% מהתצרוכת המקומית, ובשנת 2014 ייבאו לארץ 900 טון דבש, לעומת 636 בלבד בשנה שלפניה.

כמה דבש לשנה צורך הצרכן הישראלי?
ברקי: כ-4,000 טון בענף המעסיק כ-500 דבוראים המטפלים בכ-102,000 כוורות בכ-6,300 נקודות ברחבי הארץ. הענף נשלט על ידי "יד מרדכי" מקבוצת "שטראוס" (נתח שוק של למעלה מ-50%). אבל שתי רשתות השיווק הגדולות מציעות גם מותגים פרטיים, השופרסל את התוצרת של מכוורת עמק חפר, ומגה את התוצרת של מכוורת עין חרוד. קיימים גם משווקים הקטנים ומכוורות בוטיק, בהם "דבש שלנו", "משק לין", "מכוורת גליל" (קיבוץ שמיר), "ברקו" (למגזר החרדי) ועוד. חשוב להוסיף שבימים אלה בוחנת הממשלה רפורמה במסגרתה צפוי ניהול הענף לעבור למשרד החקלאות במסגרת "חוק הדבש".

 

יחצ
שולטים בשוק. דבש יד מרדכי יחצ

כמה אמור לעלות קילוגרם דבש לצרכן?
ברקי: כ-40 שקלים לקילוגרם. יחד עם זאת, לקראת ראש השנה נעשים מבצעים נרחבים, עקב התחרות בין הרשתות, ומחירו יורד.

שלא יעבדו עליכם

את הקונים מעניין בעיקר להימנע מרכישת דבש מזויף. ורד אורן, דוברת מכון התקנים הישראלי מלמדת כיצד עושים זאת. דבר ראשון, לבדוק על האריזה סימון של שם האורז, כתובתו והתאריך המלא, יום, חודש ושנה. אם המחיר נמוך באופן משמעותי, חייבים לבדוק את התווית במשנה תוקף. הסיבה: כל שנה בתקופה שלפני חגי תשרי מתגלות צנצנות דבש מזויפות בעיקר בשווקים ובחנויות קטנות. דבש מזויף הינו מוצר תעשייתי עשוי סוכרים, קרמל וצבעי מאכל.

דבש תקני אינו אמור להכיל חומרים משמרים או מייצבים למיניהם, וגם ללא תוספות של סוכרים. צריך לבדוק האם חומרים כאלה מוזכרים על התווית. אגב, תו תקן לדבש הוענק על ידי מכון התקנים הישראלי לשתי חברות בלבד: "מכוורת עמק חפר" ו"יד מרדכי".

כמות המים המותרת בדבש תקני היא עד 20%.
מרקם הדבש התקני הוא אחיד ללא קצף, או עובש.
אחסון נכון של דבש צריך להיות במקום מוצל והרחק ממקור חום, אבל לא במקרר.
 

שאטרסטוק
אחיד וללא קצף. דבש לא מזוייף שאטרסטוק

ואיך אפשר בלי עוגות דבש?

חנויות המזון מוצפות בימים אלה במגוון מסחרר של עוגות דבש מוכנות, ותערובות דגנים המכילות דבש. אחת המעולות שבהן היא המוזלי של המותג Green המשווק על ידי חברת "סידס- רק הטוב ביותר". היא מכילה לצד דגנים מלאים, גם פירות יבשים, אגוזים ופיסות תפוח מיובש, וכמובן דבש. כ-24 שקלים לקילוגרם.

עוגת הדבש העשירה ביותר שיצא לי לטעום בימים אלה היא גליל בציפוי שטרוייזל חמאה של קונדיטוריית ברמן הוותיקה (קיימת כבר 140 שנה). לאוהבי טורט דבש מומלצת גם עוגת הדבש עם קרמל ושקדים של ברמן. ולפריקים של בריאות מציעה הקונדיטוריה לראשונה בתולדותיה עוגת דבש מקמח מלא.
 

אסף אמברם
הכי עשירה. גליל בציפוי שטרוייזל חמאה של ברמן אסף אמברם

מירי ארזי, הקונדיטורית והבעלים של "מתוקה רומסרוויס", מציעה עוגת בבקה דבש וארבע עוגות דבש בחושות עם תוספות כמו תפוחים, פטל חמצמץ המאזן את מתיקות הדבש, ציפוי וניל או בצק חמאה.
יש לה גם מגשים עם מאפינס דבש בגודל מיני, ביניהם דבש וחמוציות ודבש ושוקולד. ואפילו מגש מוכן עם 1.2 קילוגרם פלחי תפוחים ודבש גלילי, ישר לשולחן החג.

רשת רולדין, המתכוננת למכור בסניפיה 40 אלף עוגות דבש, מחציתן פרווה, ורכשה לשם כך שני טון וחצי דבש, מפתיעה השנה עם עוגת שכבות שלבצק דבש וקרם מסקרפונה, עוגת דבש תפוחים עם מרנג קפה, ועוד חידושים כמו עוגת מרנג פסיפלורה ומנגו על בסיס ביסקוויטים ועוד. מה שמזכיר לי שהשנה, גם מי שלא אוהב עוגות דבש, יכול למצוא אותן עם תוספות המאזנות את הטעם הדומיננטי של הדבש.

ברשת "לחם ארז" יש מארז של כדורי תמרים, דבש ואגוזים, עוגות דבש בחושות הכוללות בננה וברנדי, והכי מופלא לטעמי, קראנץ שמרים מבצק חמאה עם קוביות תפוחי עץ ודבש.

שלוש עוגות הדגל של קונדיטוריית שמו הן: עקיצת הדבורה: בצק בריוש בציפוי שקדים ודבש ובמילוי קרם וניל. דובוש דבש בנוסח הונגריה עם שכבות של בצק דבש וקרם וניל, ודולצ'ה מוס - שני רולים של מוס דבש על תחתית שוקולד ואגוזים. לצד אלה יש עוגות דבש עם אגוזים, תמרים או שזיפים, וחלות דבש.

אפשר גם בבית

עם כל הכבוד לעוגות דבש קנויות, אין כמו אלה שאופים בבית. קבלו את המתכון לעוגת הדבש של רשת גרג קפה (ניתן להשיג בסניפיה ב-39 שקלים), המספיק למלא 2 תבניות אינגליש קייק.
 

אסף לוי
גם אתם יכולים. עוגת דבש של רשת גרג קפה אסף לוי

חומרים:
חצי קילו קמח.
2 כפיות אבקת אפייה.
כפית סודה לשתייה.
4 ביצים.
כוס ורבע שמן.
320 גרם דבש.
כף קינמון.
כפית ג'ינג'ר.
כפית מוסקט.
קורט ציפורן.
2 כוסות וחצי תה.

ההכנה
מערבבים ביצים, סוכר, שמן ודבש ומוסיפים קמח, אבקת אפיה, סודה לשתייה ואת כל התבלינים. יוצקים את התה ומערבבים לעיסה חלקה. ממלאים בה 2 תבניות איינגליש קייק.

אופים ב-150 מעלות כ-50  דקות. הערה: העוגה משתבחת לאחר יומיים שלושה.
nrg ניוזלטר דיוור יומי

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

המומלצים

מרחבי הרשת

פייסבוק