
שלושה מתכונים מלאי טעם: על שום מה? על שום
הוא לוחם בחיידקים, מגן מפני עין הרע, וחשוב מהכול – ממלא את הבית בריח גן-עדן. עושים כבוד לשום, התבלין שאי אפשר בלעדיו
זיכרון ילדות: אחי הקטן מספר לי שהוא למד להכין לחם שום, ומבטיח להראות לי איך מכינים את הפלא. נרגשים ודרוכים אנחנו ניגשים למטבח, ומחפשים שאריות של לחם במגירות. את הלחם הישן, כנראה שאלה היו פיתות, אנחנו פותחים וחותכים לחתיכות, עליהן אנחנו מפזרים שמן זית, מלח ואבקת שום (אולי אפילו היה שם אורגנו!), ואופים כמה דקות בתנור. כעבור כמה דקות הבית אפוף בריחות שהיו מבחינתנו הטובים ביותר בעולם, ומן התנור מגיחים טוסטים פריכים בניחוח שום ובטעם גן עדן. הרגשנו כמו טבחים מומחים בעלי שם, והגילוי של השום היה מבחינתנו מרגש מאוד.כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

מאז כבר קילפתי מאות ואלפי שיני שום. השום הוא מהתבלינים הראשונים שנכנסים לכל תבשיל, עד שלפעמים הוא קצת נמאס ואני לוקחת ממנו הפסקה. כמובן שתוך זמן קצר אני חוזרת אליו בזרועות פתוחות, כי אי אפשר באמת בלי שום.
פעם ריח של שום בידיים היה מפריע לי, והייתי מנסה כל מיני פטנטים מוזרים לקילוף. היום אני כבר רגילה - לידיים שלי יש ריח של שום (ובצל, ולימון), ואני מועכת את השיניים עם כרית כף היד, אחת ועוד אחת ועוד אחת. כל המרבה, הרי זה משובח.
שום ולחם יוצרים מפגש פסגה מושלם. לחם טרי הוא התחלה טובה בפני עצמו, והשום החריף פשוט אוהב להתמזג לתוך הבצק, שמכיל הכול. תרגישו חופשי להחליף את הטימין בתבלין אהוב אחר - בזיליקום, אורגנו או פפריקה מעושנת. אפייה של לחמניות טריות בבית היא תמיד חוויה מתגמלת, כשכל המשפחה מגיעה לראות את הפלא שיצא מהתנור. אצלנו בבית, הלחמניות האלה לא שורדות יותר משעה.

חומרים:
2 כוסות קמח רגיל
1 כוס קמח מלא (או עוד כוס קמח רגיל(
עלים משני ענפי טימין
4שיני שום כתושות
1 כף שמן זית
1 כף סוכר
1 כפית מלח
1 כוס מים + עוד כמה כפות לפי הצורך
6 גרם שמרים יבשים (1 כפית)
1 ביצה טרופה להפרשה
30 גרם גרעיני חמנית קלופים/שומשום/פרג/מה שאוהבים
הכנה:
1. שמים את כל החומרים בקערת מיקסר עם וו לישה, ולשים כעשר דקות. אם הבצק לא מתאחד, מוסיפים מים לפי הצורך - כף אחת בכל פעם. אפשר גם ללוש בידיים: מערבבים את כל החומרים בקערה גדולה ומאחדים לבצק.
2. מעבירים את הבצק למשטח מקומח ולשים כעשר דקות.
3. מעבירים את הבצק לקערה משומנת, משמנים גם את החלק העליון של הבצק, מכסים בניילון או במגבת לחה ומתפיחים במקום חמים.
4. כעבור שעה, או אחרי שהבצק מכפיל את נפחו, מעבירים אותו למשטח מקומח ומחלקים ל-16 חלקים שווים. אני חוצה את עיגול הבצק לרבעים, וכל רבע - שוב לרבעים.
5. יוצרים כדורים עגולים והדוקים מכל חתיכה, ומניחים בתוך תבנית משומנת היטב עם רווחים.
6. מכסים שוב בניילון/מגבת, ומתפיחים כארבעים דקות במקום חמים.
7. מחממים תנור ל-180 מעלות, מברישים בביצה טרופה ומפזרים גרעיני חמנייה.
8. אופים 20-25 דקות, עד שהלחמניות מזהיבות ויציבות.
9. אוכלים מיד עם הרבה חמאה.
כל כך קל ופשוט להכין קונפי שום, שאין שום סיבה שלא תתענגו על המעדן הזה עוד הערב עם פרוסה של חלה טרייה. את כל החומרים יש לכם בבית, וצנצנת קטנה? אני בטוחה שתמצאו גם אחת כזאת.

חומרים:
5-6 ראשי שום, או כמה ראשים שנכנסים לסיר קטן.
שמן זית לכיסוי
חצי כפית מלח
הכנה:
1. מקלפים את הקליפה החיצונית של כל ראש, זאת שמחברת את כל השיניים ביחד, אך שומרים על צורת הראש. אין צורך לקלף את הקליפות של השיניים.
2. מניחים את השום בסיר בצפיפות. חשוב שהסיר יהיה צפוף בראשים, כדי שהם לא יצופו.
3. מוזגים שמן זית לסיר עד שהכול מכוסה, ומפזרים את המלח.
4. מביאים את השמן לסף רתיחה, על אש קטנה מאוד. שמרו על הסיר: ברגע שמתחילות בועות קטנות, הנמיכו את האש.
5. מבשלים את השום כשעה וחצי, עד שהוא רך מאוד. הוציאו שן אחת ובדקו.
6. מניחים לשום להתקרר לגמרי בתוך הסיר.
7. שומרים בצנצנת נקייה בטמפרטורת החדר עד חודש. בקיץ שומרים במקרר.
שום במרק הוא בדרך כלל תבלין ולא יותר. כאן השום עובר לקדמת הבמה, עם לא פחות מעשרים שיני שום (ואפשר גם יותר), וכמה ירקות שורש לתמיכה מורלית. התוצאה מפתיעה בטעמה המיוחד והארומתי. הוא מעט חריף אבל לא יותר מידי, הירקות סופגים את השום ומאזנים את הטעמים, מרק נפלא ובריא שמקורו באיטליה, מלכת השום.

חומרים:
3 כפות שמן זית
1כרישה חתוכה לטבעות
1 בצל קצוץ דק
1 כף סוכר
2 כפיות מלח
1 כפית פלפל שחור
קורט קינמון
2 ראשי שום מקולפים (כ-20 שיניים)
2תפוחי אדמה בינוניים, מקולפים וחתוכים לקוביות גדולות
3 גזרים בינוניים, מקולפים ופרוסים לטבעות דקות
1 בצל חתוך לרבעים
מים לכיסוי הירקות
הכנה:
1. מחממים שמן זית בסיר גדול ומטגנים את הכרישה והבצל עד להזהבה.
2. מוסיפים סוכר, מלח, פלפל וקינמון ומערבבים היטב. מוסיפים את שיני השום ומטגנים כדקה.
3. מוסיפים את כל הירקות - תפוחי אדמה, גזר ובצל, ומכסים במים עד גובה הירקות.
4. מבשלים כ-40 דקות או עד שהירקות רכים מאוד.
5. טוחנים את המרק בבלנדר מוט למרקם אחיד.
6. מגישים עם כף אורז או קרוטונים לרוב, וכמה עלי טימין (לא חובה).
***
אפרת ליכטנשטט היא בעלת הבלוג "אז מה את עושה כל היום".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg