
קלאסיקה: 4 מתכונים לעוגיות שוקולד צ'יפס
העוגיה האהובה חוגגת בקרוב 80. זה לא מפריע לה להיות פופולרית בעולם כולו ולא להפסיק להתחדש. ארבעה מתכונים מפתיעים
בניגוד למאכלים רבים, לעוגיית השוקולד צ׳יפס - אולי המאפה הפופולרי ביותר בארה"ב - יש אמא ואבא ברורים וידועים. כל כך ידועים, שהם מקבלים קרדיט על כל שקית של שוקולד צ׳יפס של חברת נסטלה מזה עשרות שנים.עוד כותרות ב-nrg:
- אניסטון בהריון או לא? זה ממש לא עניינכם
- משעשע? ניסה לבדר את הילדים - ונכשל
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
השנה היא 1939, המקום: אכסניה קטנה במסצ׳וסטס. יום אחד, מספרת האגדה, היה חסר לבעלת המקום רות ווייקפילד קקאו עבור העוגיות הקבועות שלה, והיא החליטה לחתוך חפיסת שוקולד מריר של נסטלה לקוביות קטנות, מתוך מחשבה שהן ימסו. השוקולד נותר שלם, והמיתוס נולד. ההצלחה הייתה עצומה, והעוגיות החלו להיות שם דבר באזור.

פרסומו של המתכון החדש בעיתונות המקומית הוביל לעלייה דרמטית במכירות השוקולד המריר של נסטלה. ענקית המזון מיהרה לרכוב על הגל, וביקשה מווייקפילד רשות לפרסם את המתכון שלה על כל חפיסות השוקולד המריר, בתמורה לפרסום שם האכסניה ואספקת שוקולד מריר לכל החיים. זמן קצר אחר כך, כשהביקוש טיפס לשמיים, נסטלה המציאה את הנטיפים הקטנים, הידועים כ״שוקולד צ׳יפס״.
החיילים האמריקנים שנשלחו לחזית במלחמת העולם השנייה החליפו את העוגיות שקיבלו מהבית עם חברים מצבאות אחרים, וכך נפוצה העוגייה בעולם כולו.
אני דווקא לא אופה עוגיות שוקולד צ׳יפס בדרך כלל, אבל אחרי שקראתי עשרות מתכונים שבכולם הובטח כי מדובר ב״עוגייה הכי טעימה בעולם״, לא הייתה סקרנית ממני להתחיל בניסויים.
יש להן קצוות פריכים, הן מתוקות, יפהפיות - ואי אפשר להפסיק לאכול אותן. הרשיתי לעצמי להחליף מחצית מהקמח בקמח כוסמין, ואף אחד מהטועמים לא חש בהבדל. רווח נקי.

מרכיבים (ל-30-35 יחידות):
¼1 כוסות קמח רגיל
1 כוס קמח כוסמין מלא (או עוד קמח רגיל)
½ כפית אבקת סודה לשתייה
200 גרם חמאה רכה מאוד
1 כוס סוכר דמררה
½ כוס סוכר לבן
½ כפית מלח
1 כף תמצית וניל
2 ביצים
300 גרם שוקולד מריר קצוץ לקוביות/שוקולד צ׳יפס
חופן מיני M&M's שהבאתם מהביקור האחרון בארה"ב (אם רוצים)
לגיוון: ניתן להחליף 100 גרם שוקולד ב־100 גרם פקאנים/אגוזי לוז קצוצים
לעוגיות פרווה:
מחליפים את החמאה ב־220 מ״ל שמן קוקוס, ומקררים את הבצק כחצי שעה לפני יצירת הכדורים. שמן הקוקוס מתנהג אחרת מחמאה בזמן האפייה, ולכן יש להשגיח על העוגיות שלא ייאפו יותר מדי.

אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו ומרפדים שתי תבניות תנור בנייר אפייה.
2. מנפים לתוך קערה בינונית את הקמחים, אבקת הסודה לשתייה והמלח ומערבבים היטב.
3. מקרימים את החמאה עם הסוכרים בקערת מיקסר עם וו גיטרה, במהירות בינונית, לפחות שלוש דקות, אבל כל המרבה הרי זה משובח. כדאי לעצור מדי פעם את פעולת המיקסר ובעזרת מרית להוסיף למרכז את הבלילה שנדבקת לשולי הקערה.
4. מוסיפים את הביצים אחת אחרי השנייה ומוסיפים את הווניל.
5. מורידים את מהירות המיקסר לנמוכה ובעזרת כף מוסיפים את תערובת הקמח. מערבבים רק עד שהוא נטמע.
6. מוסיפים את השוקולד ומערבבים עד שהבלילה אחידה ולא יותר.
7. בעזרת שתי כפיות מניחים תלוליות ברווחים של לפחות 5 ס״מ. זה הזמן לפזר סוכריות M&M. למביני עניין: מפזרים גרגירי מלח גס על כל עוגייה.
8. אופים 7־9 דקות עד שהעוגיות זהובות בצדדים ובהירות במרכז. חשוב לא להתרחק מהתנור כדי להימנע מאפיית יתר.
9. מצננים את העוגיות לחלוטין לפני שמרימים אותן מהמגש.
10. שומרים בקופסה אטומה בטמפרטורת החדר עד שבוע.
טיפ: חברים חוזרים מאמריקה? בקשו מהם שישימו במזוודה חבילת מיני M&M's לאפייה - מוצר מדליק שעדיין לא הגיע לארץ.
מכורי השוקולד האמיתיים אוהבים את העוגייה שלהם שוקולדית וכהה ולא מפספסים הזדמנות להוסיף עוד קצת קקאו. העוגייה הזאת תהיה מושלמת אם תעמדו על המשמר ליד התנור כדי להוציא אותה בדיוק בזמן ולא דקה מאוחר מדי. רק כך מתקבלות עוגיות עם מרכז צ׳ואי טעים ומעטפת פריכה.

מרכיבים (ל-40 יחידות):
¼2 כוסות קמח
½ כוס קקאו איכותי (לא שוקולית)
1 כפית אבקת סודה לשתייה
1 כפית מלח (כן!)
200 גרם חמאה רכה
1 כוס סוכר חום כהה
½ כוס סוכר רגיל
2 ביצים
2 כפיות תמצית וניל
½ כוס שקדים קצוצים גס (או כל אגוז אחר, או עוד שוקולד)
100 גרם שוקולד לבן קצוץ דק (או מריר כמובן)

אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו ומרפדים שתי תבניות תנור בנייר אפייה.
2. מנפים לתוך קערה בינונית את הקמח, הקקאו, המלח והסודה לשתייה.
3. שמים את החמאה והסוכרים בקערת מיקסר עם וו גיטרה ומפעילים 3־5 דקות על מהירות בינונית, עד שנוצר קרם חלק ואוורירי. כדאי לעצור מדי פעם את פעולת המיקסר ובעזרת מרית להוסיף למרכז את הבלילה שנדבקת לשולי הקערה.
4. מוסיפים את הביצים אחת אחרי השנייה, ואז את הווניל.
5. מורידים את מהירות המיקסר לנמוכה ובעזרת כף מוסיפים את תערובת הקמח והקקאו. מערבבים רק עד שהוא נטמע.
6. מוסיפים את השקדים ומחצית מכמות השוקולד, מערבבים עד שהבלילה אחידה ולא יותר.
7. בעזרת שתי כפיות מניחים תלוליות ברווחים של 4 ס״מ ומקשטים למעלה בקוביות השוקולד הלבן שהשארנו בצד.
8. אופים 7־9 דקות עד שהעוגיות יציבות בצדדים אך עדיין נראות מעט לא מוכנות בצדדים. חשוב לא להתרחק מהתנור כדי לקבל עוגיות רכות במרכז.
9. מצננים את העוגיות כמה דקות לפני שמרימים אותן מהמגש.
10. שומרים בקופסה אטומה בטמפרטורת החדר עד שבוע.
המרכיבים אולי יישמעו לכם מוגזמים, והאמת היא שאתם צודקים. אבל אם חשקה נפשכם בעוגיות קריספיות, עצומות ודקיקות - יש לשמור על הכמויות במדויק.

מרכיבים (ל-17 עוגיות גדולות במיוחד):
¾1 כוסות קמח רגיל
¾ כפית מלח
1 כפית אבקת סודה לשתייה
250 גרם חמאה רכה
½1 כוסות סוכר דמררה
½ כוס סוכר רגיל
2 ביצים
1 כף תמצית וניל
150 גרם (כוס) שוקולד מריר קצוץ דק/שוקולד צ׳יפס איכותיים

אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו ומרפדים שתי תבניות תנור בנייר אפייה.
2. מנפים לתוך קערה בינונית את הקמח, המלח והסודה לשתייה.
3. שמים את החמאה והסוכר בקערת מיקסר עם וו גיטרה ומפעילים 3־5 דקות על מהירות בינונית, עד שייווצר קרם חלק ואוורירי. כדאי לעצור מדי פעם את פעולת המיקסר ובעזרת מרית להוסיף למרכז את הבלילה שנדבקת לשולי הקערה.
4. מוסיפים את הביצים בזו אחר זו, ואז את הווניל.
5. מורידים את מהירות המיקסר לנמוכה ובעזרת כף מוסיפים את תערובת הקמח. מערבבים רק עד שהוא נטמע.
6. מוסיפים את השוקולד. מערבבים עד שהבלילה אחידה ולא יותר.
7. בעזרת כף גלידה קפיצית (או כף רגילה) יוצרים כדורים גדולים, ארבעה בלבד בכל מגש.
8. אופים 12־15 דקות עד שהעוגיות שטוחות, שחומות בצדדים וזהובות במרכז. חשוב לא להתרחק מהתנור כדי להימנע מאפיית יתר.
9. מצננים את העוגיות לחלוטין לפני שמרימים אותן מהמגש.
10. שומרים בקופסה אטומה בטמפרטורת החדר עד שבוע.
הרעיון של אפיית עוגייה אחת גדולה וחיתוך בשלב מאוחר יותר הוא פשוט גאוני. מרקמן של העוגיות הוא בין עוגה לעוגייה, והטעם לא פחות מוצלח מזה של עוגיות רגילות. כמות הקוביות שנוצרת היא עצומה, ולכן זה נפלא למסיבה רבת משתתפים או לחלוקה לקופסאות ומתנות לבני המשפחה.

מרכיבים (ל־72 יחידות):
300 גרם חמאה
½1 כוסות סוכר רגיל
½ כוס סוכר חום כהה
½ כוס סוכר דמררה
2 ביצים
2 כוסות קמח כוסמין מלא
2 כוסות קמח רגיל
2 כפיות אבקת סודה לשתייה
¾ כפית מלח
2 כוסות שוקולד צ׳יפס/300 גרם שוקולד מריר קצוץ דק
1 כוס אגוזי פקאן קצוצים (או עוד שוקולד)
1 כפית שמן לשימון נייר האפייה

אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל־180 מעלות ומרפדים תבנית תנור גדולה בנייר אפייה. עדיף לבחור תבנית בעלת מעט עומק.
2. משמנים את נייר האפייה בכפית שמן בעזרת מגבת נייר.
3. מנפים לתוך קערה גדולה את הקמחים, אבקת הסודה לשתייה והמלח ומערבבים היטב.
4. בקערת מיקסר עם וו גיטרה מקרימים את החמאה עם הסוכרים, לפחות שלוש דקות במהירות בינונית. כדאי לעצור מדי פעם את פעולת המיקסר ובעזרת מרית להוסיף למרכז את הבלילה שנדבקת לשולי הקערה.
5. מוסיפים את הביצים אחת אחרי השנייה.
6. מורידים את מהירות המיקסר לנמוכה ובעזרת כף מוסיפים את תערובת הקמח. מערבבים רק עד שהוא נטמע.
7. מוסיפים את השוקולד והאגוזים, מערבבים עד שהבלילה אחידה ולא יותר.
8. מעבירים את הבצק לתבנית ובידיים רטובות משטחים אותו באופן אחיד על כל התבנית. הבצק מעט דביק וסמיך וזה יקח קצת זמן, אבל ההשקעה משתלמת.
9. אופים 40־45 דקות עד להזהבה במרכז והשחמה בקצוות.
10. מצננים לחלוטין לטמפרטורת החדר, מעבירים את נייר האפייה לקרש חיתוך גדול וחותכים לקוביות בעזרת סכין שף גדולה.

* מרקם וצורת העוגייה הם תוצר של יחסי הכמויות בין החמאה, הסוכר והקמח.
* ככל שיהיו יותר סוכר לבן וחמאה, העוגייה תתפרש ותהיה פריכה יותר.
* יותר סוכר חום יגרום לעוגייה להיות יותר דביקה.
* סודה לשתייה גורמת לבצק להתפרש לצדדים, בניגוד לאבקת אפייה שגורמת לתפיחה לגובה.
* אל תוותרו על מלח ואל תפחיתו מהכמות הרשומה במתכון, הוא חיוני לאיזון כמות הסוכר הגבוהה.
כעת בחרו את העוגייה האהובה עליכם וצאו לדרך.
***
אפרת ליכטנשטט היא בעלת הבלוג "אז מה את עושה כל היום".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg